Omurilik felçliler cama hayat veriyor

Omurilik felçliler cama hayat veriyor

"Altın Eller Cam Sanatı Projesi" kapsamında İtalya ve Çekya'da cam eğitimi alan omurilik felçli 27 engelli, ürettikleri eserlerle engelleri aşıyor- Uluslararası Omurilik Felçlileri Derneği Başkanı Yılmazoğlu:- "Cam sanatı mesleğini kazandırdığımız omurili

ANKARA (AA) - ÖMER OLCAY - Başkentte, "Altın Eller Cam Sanatı Projesi" kapsamında İtalya ve Çekya'da alevde cam, füzyon, kalıpla şekillendirme ve kumlama gibi cam eğitimi alan omurilik felçli 27 engelli, ürettikleri eserlerle engelleri aşmanın mutluluğunu yaşıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca Avrupa Birliği ve Türkiye'nin finansmanıyla Çankaya Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü (ÇAHEM) koordinasyonunda 2016 yılında hayata geçirdiği "Altın Eller Cam Sanatı" projesi kapsamında eğitimlerini tamamlayan Uluslararası Omurilik Felçlileri Derneğinin (UOFD) üyesi Ankaralı 27 engelli, iş hayatına atıldı. Omurilik felçlilerin iş gücü piyasasına, çalışan ve iş veren olarak katılımlarını sağlamayı hedefleyen proje ile işlerini kuran engelliler, hem para kazanıyor hem de eğitim veriyor.

Kendisi de omurilik felçli olan UOFD Başkanı Yıldırım Yılmazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de ve Avrupa'da tek cam sanatı icra eden omurilik felçlilerin birleştiği sivil toplum örgütü olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

Omurilik felçlilerini cam sanatçısı yapmak için çok çaba sarf ettiklerini belirten Yılmazoğlu, "Atölyelerimizde eğitmenlerimiz tarafından verilen eğitimlerle uzmanlaşan arkadaşlarımızı yurt dışı eğitimler ile de cam işleme konusunda besleyerek olgunlaştırmaktayız. Yurt dışında İtalya ve Çekya'da dünyaca ünlü cam sanatçılarından eğitimler aldık. Cam sanatı mesleğini kazandırdığımız kursiyerlerimize, balık yemeyi değil, balık tutmayı öğrettik." dedi.

- "Ankara Kalesi'nde mağaza açma çalışmamız var"

Yılmazoğlu, omurilik felçlilerin hem sanat icra ettiklerini, hem de para kazandıklarını belirterek, şunları ifade etti:

"Kursiyerlerimizin yaptıklarını satmak için AVM'lerde sık sık sergiler açıyoruz. Ankara Kalesi'nde yakın zamanda bir mağaza açma çalışmamız var, onu hayata geçireceğiz. Dernek kompleksimizin içinde de satış mağazamız bulunmaktadır. Okullara kompleksimizde bulunan mağaza ve atölyemizin tanıtımını yapıyoruz. Tanıtım sonucunda okullardan çok fazla katılımlar oluyor.

Yaklaşık yılda 10 bine yakın her yaş grubundan öğrenci atölyemizi ve satış mağazamızı ziyaret ediyor. Burada gelir elde ediyoruz. Tabi ki bizim de sonuçta bir iktisadi işletmemiz var, burada da çalışan arkadaşlar o iktisadi işletmenin üstünden gelirlerini kazanıyorlar."

Alınan eğitimler sonucunda omurilik felçlilerin dernek bünyesindeki donanımlı cam atölyesinde gönüllü olarak, sağlıklı ve engelli bireylere cam sanatı eğitimi verdiğini anlatan Yılmazoğlu, böylelikle toplumda alışılmış olan "sağlıklı bireyler, engelli bireylere öğretiyor" algısının tam tersini gerçekleştirdiklerini aktardı.

Kursu başarıyla bitiren engellilerden Ali Rıza Ayaz, "Altın Eller Cam Sanatı" projesinin hayatlarına renk kattığını söyledi.

- "Engellileri eve kapatmasınlar"

Cam sanatının yaşamına güzel yansımalarının olduğunu belirten Ayaz, şunları kaydetti:

"Cam sanatı eğitimlerini Türkiye'de aldıktan sonra yurt dışına çıktık. Çekya ve İtalya'ya gittik. İtalya'da alevde cam eğitimi aldık. Çekya'da ise füzyon cam eğitimleri aldık. Dünyaca ünlü cam ustası Lucio Bubacco'dan eğitimler aldık. Bu eğitimler sonucunda engelli ve engelsiz bireylere cam işleme konusunda eğitim vermeye başladım.

Boş boş evde oturup sıkılmaktansa, üzülmekle, ah etmekle ve isyan etmekle vakit geçmez. Bu tür şeylerle uğraşmak, üretime katkıda bulunmak ve öğretmek bunlar güzel şeyler. Engelli ailelerine tavsiye ediyorum, engellileri eve kapatmasınlar. Bu tür sosyal projelere ve kurslara teşvik etsinler. Hem maddi olarak katkısı ve kazancı bulunmaktadır. Cam, insanı dinlendiren stresini alan bir sanattır."

Çankaya Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Namık Kemal Yıldız da UOFD gibi pek çok dezavantajlı dernekle engellilerin hayatını kolaylaştırmak için çalışmalar yaptıklarını belirterek, şöyle konuştu:

"Yaklaşık 2,5 yıldır UOFD ile ortak projeler yapıyoruz. Bu projelerin eğitim ayağını biz üstlendik. Bu eğitimlerde dört grup halinde toplam 27 kişiye eğitim verildi. Her bir grup 352 saat eğitim aldı. Bundan sonra da birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Çankaya Halk Eğitim Merkezi dezavantajlı bireylerle yürütülen projelere her zaman destek vermiştir. Kursiyerlerimiz kurs bitiminde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifikalarını aldılar ve bununla çalışmalara devam ediyorlar."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :