Nükleerde öncelik mesleki yeterlilik

Nükleerde öncelik mesleki yeterlilik

Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Bölgesel Nükleer Müşaviri Cognet:- "Bu alanda faaliyet gösterecek Türk sanayicilerin bu endüstrinin diğerlerinden farklı, katı kuralları olduğunu anlamaları gerekiyor"- "Tanıştığım sanayicilerinin çoğu bu alanda gerekli her

İSTANBUL (AA) - HÜSEYİN ERDOĞAN - Fransa'nın Ankara Büyükelçiliği Bölgesel Nükleer Müşaviri Gerard Cognet, nükleer enerji santrallerinde iş yapabilmenin uzmanlık ve tecrübe gerektirdiğini belirterek, "Bu alanda faaliyet gösterecek Türk sanayicilerin bu endüstrinin diğerlerinden farklı, katı kuralları olduğunu anlamaları gerekiyor." dedi.

Cognet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin nükleer enerji alanında yerelleştirme sürecine geçebilmesi için sanayicilerin bu endüstrinin kurallarına göre hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Sanayicilerin, Akkuyu ve Sinop'ta inşa edilecek santrallerde çalışmak istemelerinin tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Cognet, "Nükleer sanayide kurallar ve kısıtlamalar hemen hemen aynıdır. Bu kural ve kısıtlamalar dahilinde yetkinliklerinin onaylanlanması gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Cognet, kısa bir süre önce Ankara Sanayi Odası (ASO) ve Adana Sanayi Odası (ADASO) ile görüşmeler gerçekleştirdiklerini ve burada Fransa'nın nükleer enerji alanındaki tecrübelerini anlatarak, bilgi paylaşımında bulunduklarını belirtti.

Nükleer enerji endüstrisinde çalışmak isteyen uzmanların, bu alanda yetkinliğini kanıtlamaları gerektiğini aktaran Cognet, "Kendi alanlarında çok iyi uzmanlarla bir araya geldim. Alanında uzman olmanın yanında nükleer endüstride o bölümlerle ilgili bütün özellikleri de öğrenmek zorundalar. Bunun için uzmanların çalıştay, seminer ve eğitimlere katılmaları gerekiyor." değerlendirmelerinde bulundu.

- "Türk sanayiciler nükleerde çalışmaya hazır"

Türkiye'deki sanayicilerin nükleer endüstri alanında çalışmak için yeterince bilinçli olduğunu belirten Cognet, bu alanda alınacak eğitimlerin de önemli olduğunu ifade etti.

Cognet şunları kaydetti:

"Bazı sanayiciler gerçekten de işin ciddiyetinin farkında, bazıları ise henüz bu endüstrinin disiplinini tam anlamış değil. Tanıştığım sanayicilerinin çoğu bu alanda gerekli her şeyi öğrenmeye hazır, çalışmak için çok hevesli ve gayretli. Sanayiciler, nükleer endüstrinin özelliklerini ve önemini kavrayabilmek için bazı özel eğitimler almalılar. Deneyimli bir kaynak ustası bir nükleer reaktörde kaynak yapmak isterse öncelikle radyasyonlu ortamda nasıl çalışılması gerektiğini öğrenmelidir. Çünkü normalde çalıştığı gibi bu alanda çalışamayacaktır."

Nükleer enerji alanında eğitim almanın zorluklarını anlatan Cognet, bu durumun yerlileşme süreci ile desteklenmesi gerektiğini söyledi.

Cognet, Hacettepe Üniversitesi ve ASO'nun bu alanda eğitim kursları kurmaya karar verdiğini belirterek, Fransa'nın da bu organizasyonları destekleyeceğini sözlerine ekledi.

Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzaladı. Akkuyu'da yapılacak santral 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak. Santralin, 2023 yılında devreye girmesi öngörülüyor. Sinop'ta kurulacak 4 bin 480 megavat kapasiteli ikinci nükleer santralin ilk ünitesinin de 2023 devreye girmesi planlanıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler