Noordwijk Kararları

Türkiye Avrupa Birliği Yolunda Sivil Vizyon:

Noordwijk Kararları

 

Noordwijk Hollanda’nın meşhur Lale bahçeleriyle tanınan Keukenhof kasabasına çok yakın bir uluslararası kongre kenti. Kentin Schiphol havaalanına yakın olması, La Hey ve Amsterdam ortasında olması herhalde uluslararası kongrelerin Noordwijk’te olmasını sağlamıştır.

Sayısız uluslararası kararların alındığı bu kongre kenti geçtiğimiz hafta sonu Hollandalı Türklerin biraraya gelerek Türkiye-AB süreci doğrultusunda bazı kararların alınmasına da şahit oldu.

Geçen yıl kurulan, ancak yapmış olduğu etkinliklerle Hollanda Türk toplumunun gündemine girmeyi başaran kısa adı UETD yani Avrupalı Türk Demokratlar Birliği ile Türkevi Araştırmalar Merkezi’nin organize ettiği hafta sonu eğitim programının konusu ‘Türkiye-AB Sürecinde Sivil Misyon’un tanımlanmasıydı.

Hollanda Türklerinin yeni oluşan ‘orta sınıfı’nın biraraya geldiği ve bilimsel metodlarla iki gün boyunca tartışılıp her katılımcının iştirakıyla ortaya çıkan ‘vizyon’ Türkiye-AB sürecinde bir şeyler yapmak isteyen her sivil toplum örgütünün takip edeceği bir yoldur.

Bilindiği gibi gerek 2004 yılının sonu yani 17 Aralık gerek 3 Ekim 2005 tarihi Türkiye ve Avrupa Birliği için tarihi günlerdir. Hatırlanacağı üzere her iki tarihi karar Türkiye’de, Avrupa Birliği üye ülkelerinde ve bu ülkelere komşu olan ülkelerde milyonlarca insan tarafından heyecanla takip edilmiştir.

İlerleyen günlerde Türkiye-AB sürecinde neler yapılabilir sorusuna hep cevaplar aramışlardır. Zira ana vatanları Türkiye’nin kalkınmasını, refah düzeyinin yükselmesini, adaletin tesisini, sosyal güvencenin işlemesini, kısacası akrabalarının mutlu yaşamalarını hayal etmişlerdir Avrupa Türkleri…

Ankara’nın kendilerini henüz tam manasıyla keşfetmemesine rağmen, onlar Türkiye-AB ilişkilerinin ‘sivil boyut’unu oluşturabiliriz düşüncesiyle harekete geçmişlerdir.

Avrupalılığı tanımlayan ortak değerlerin “demokrasi, - insan hakları, - hukukun üstünlüğü, - kişisel haklar ve özgürlükler, - pazar ekonomisi” tarih içerisinde çeşitli Avrupa ve Asya toplumlarıyla yüzyıllarca birlikte yaşamış olan Türkiye’ye yerleşmesi, Türkiye’nin tarihi ve sosyal mirasıda göz önüne alındığında Avrupa’nın oluşturmak istediği çok kültürlü Avrupa kimliği için başarılı bir örnek olacağına inanan orta sınıf Avrupalı Türkler Hollanda’nın Noordwijk kentinde biraraya gelmişler ve bazı kararlar almışlar. Hemen hemen hepsi yüksek okul mezunu, bir çoğu girişimci, idaresi, öğretim görevlisi bu grup farklı geçmişlerine rağmen Türkiye’nin AB entegrasyon sürecinde sivil boyut olarak neler yapabilir sorusuna cavep aradılar. Sorulan soruya verilen cevaplar Noordwijk kararları olarak kamuoyuna açıklandı. İşte açıklanan kararlardan bazıları şöyle:

  • Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) olarak, Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin tarihi seyrini en doğru şekliyle değerlendirmek; aleyhte gelişmelere karşı tepkisel cevaplar vermek yerine -uzun vadeli hedefe varılacak şekilde- bilimsel ve gerçekçi metotlarla hareket etmek…
  • Türkiye-Avrupa Birliği entegrasyonu süreci içinde kabul edilebilir adımların atılabilmesi için, Türkiye’nin AB üyeliğini destekleyen Hollandalı ve Avrupalı kurum-kuruluşlar ile iletişim kurarak ortak çalışmalar yapmak; onları bilgilendirmek; lobi çalışmasına katkı sağlamak ve bu sayede karşılıklı bilgi alışverişinde bulunarak yanlış anlaşılmaları ortadan kaldırmak...  
  • Anadolu’dan yanımızda getirdiğimiz -ve insanlık için önemli bir değer oluşturan- çok kültürlülük ve hoşgörü içeren kültür öğelerimizi güncelleştirmek ve yapılacak etkinliklerle içinde yaşanılan topluma anlatmak…
  • Anadolu’dan yanımızda getirdiğimiz -ve insanlık için önemli bir değer oluşturan- çok kültürlülük ve hoşgörü içeren kültür öğelerimizi güncelleştirmek ve yapılacak etkinliklerle içinde yaşanılan topluma anlatmak…
  • Hollanda ve Türkiye’deki “sivil toplum kuruluşları” ile“mahalli idareler” arasındaki iletişimi geliştirmek; Türkiye-AB entegrasyonuna katkıda bulunmak; bu konuda proje üretenlere kaynak ve desteklemek sağlamak…
  • AB ülkelerinde yaşamakta olan akraba topluluklarımızı göz önüne alarak, Avrupa düzeyinde siyasi katılım sürecinin oluşmasına ve gelişmesine öncülük etmek; bu yönde organize edilecek etkinliklerle, Avrupa/Batı değerlerine (demokrasi, insan hakları, sivil toplum, adalet vb.) önemle vurgu yaparak Avrupa entegrasyonuna katkıda bulunmak…

Bir hafta sonu Noordwijk’te biraraya gelen orta sınıf Avrupalı Türkler yapacakları çalışmalarda alanında uzman Hollanda kurum ve kuruluşlarıyla birlikte çalışılması gerektiğine inanmışlar. Hollanda’da var olan tecrübe ve elde edilmiş bilginin hep birlikte Türkiye-AB entegrasyon sürecinde kullanılmasına kanaat getirmişler. Bu hareket hiç şüphesiz Türklerin Hollanda’daki entegrasyon sürecini olumlu yönde etkileyecektir.

Hayırlı ve uğurlu olsun.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.