Müftülere nikah kıyma yetkisi vermeyi öngören yasa tasarısı

Müftülere nikah kıyma yetkisi vermeyi öngören yasa tasarısı

CHP İl Kadın Kolları başkanlıklarınca, tasarıya tepki amacıyla 81 ilde ortak basın açıklaması yapıldı

ANKARA (AA) - CHP İl Kadın Kolları başkanlıklarınca, 81 ilde yapılan ortak basın açıklamasında, müftülere nikah kıyma yetkisi vermeyi öngören yasa tasarına tepki gösterildi.

CHP İl Kadın Kolları başkanlıklarınca 81 ilde yapılan basın açıklamasında, CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Fatma Köse'nin müftülere nikah kıyma yetkisi vermeyi öngören yasa tasarısına ilişkin illere gönderdiği metin okundu.

CHP Ankara Kadın Kolları Eğitim Sekreteri Sema Akaslan da partisinin il binasında, Köse'nin metnini paylaştı.

Türkiye'de nikah memuru sayısında bir sorun yaşanmadığı belirtilen metinde, "Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Kadınlar evlenirken Medeni Kanun'la hakları güvence altına alınmıştır. Evlilik akdinin müftülerce yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da laiklik ilkesine aykırıdır." ifadesi kullanıldı.

Laiklik ilkesinin bir arada yaşamayı kolaylaştırdığı belirtilen metinde şu görüşlere yer verildi:

"Biliyoruz ki bu düzenlemeyi getirenlerin en büyük korkusu direnen ve mücadele eden kadınlardır. Türkiye'de kadınların sosyal statüsü 1926 Medeni Kanunu ile resmen tanımlanmıştır. Bizlere düşen, bu kanunu daha ileriye taşımaktır. Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak, kadını toplumdan dışlayan her tür uygulamanın karşısında olduğumuzu ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :