MTA vites büyütecek

MTA vites büyütecek

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü, yurt içi ve yurt dışında yapacağı arama-araştırma faaliyetlerinin büyük bölümünü 2018'de gerçekleştirecek- MTA'nın 2004'te 25 olan arama ruhsatı sayısı, bu yıl ekimde 323'e yükseldi - Gelecek yıl sondaj derinliğinde

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünün, yurt içi ve yurt dışında yapacağı arama-araştırma faaliyetlerinin büyük bölümünü 2018 itibarıyla gerçekleştirmesi ve gelecek yıl sondaj derinliğini daha da artırması için düğmeye bastı.

AA muhabirinin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı 2017 Yılı Bütçe Sunumu'ndan yaptığı derlemeye göre, son dönemde arama-araştırma faaliyetlerini artıran MTA'nın, 2004'te 25 olan toplam arama ruhsatı, bu yıl ekim itibarıyla 323'e yükseldi. Bu dönemde 35 bin metre seviyesinde olan sondaj derinliği ise bu yıl 350 bin metreye çıktı.

Son dönemde yürüttüğü planlı çalışmalarla sondaj derinliğini daha da artırmayı hedefleyen MTA, gelecek yıl 1 milyon metre derinliğinden başlamak üzere sondaj faaliyetlerini hız verecek. İlk etapta yapılacak 1 milyon metre derinliğindeki sondaj için gerekli veri ve doküman hazırlıkları tamamlandı. Sondaj derinliğinin kademeli olarak 5 milyon metreye çıkarılması planlanıyor.

MTA'nın yapacağı yeni sondajların büyük kısmını kömür rezervleri oluştururken, metalik maden ve endüstriyel ham madde aramalarına da öncelik verilecek.

Son beş yıl içinde yapılan aramalar sonucunda, 900 milyon ton bakır, 275 milyon ton altın, 1,5 milyar ton demir, 41 milyon ton krom rezervi tespit edildi. Ayrıca çalışmalar neticesinde, Türkiye'de 2 milyar ton olarak belirlenen bor rezervinin de 3,5 milyar tona ulaştığı belirlendi. Gelecek dönemde bu alanlarda arama ve araştırma faaliyetlerinin artırılması hedefleniyor.

- Yurt dışında birçok ülke inceleniyor

Elektrik Piyasası Kanunu'nda yapılan değişiklikle yurt dışında şirket kurma yetkisi alan MTA, bu alandaki faaliyetlerine hız veriyor.

İlk etapta Afrika'nın Tanzanya, Güney Afrika gibi ülkelerini incelemeye alan kurum, Ukrayna, Moğolistan ve Kazakistan gibi ülkelerde çalışmalar yürütmeyi planlıyor.

Yurt dışındaki faaliyetlerine en iyi sonuç alabileceği ülkelerden başlamayı hedefleyen MTA, bu ülkelerdeki metalik madenlere öncelik vererek Türkiye'nin maden ithalatının azaltılmasına katkı sağlayacak.

MTA, bu ülkelerde bulduğu madenleri Türkiye'ye getirebilecek ya da oradan satışını gerçekleştirebilecek. MTA'nın söz konusu faaliyetleri için 2018 yılı "hedef tarih" olarak belirlendi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :