"Milli Güvenlik ve Siber Tehditler" paneli

"Milli Güvenlik ve Siber Tehditler" paneli

HAVELSAN Genel Müdürü Atalay:- "Siber güvenlikteki mücadelede kötüler ve iyiler var. Kötüler tarafından her gün yeni saldırı ve tehditler ortaya çıkartılıyor, iyiler de geliştirdikleri teknolojilerle bu saldırı ve tehditlerin önüne geçiyor"

ANKARA (AA) - HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, siber güvenlikteki mücadelede kötüler ve iyilerin olduğunu belirterek, "Kötüler tarafından her gün yeni saldırı ve tehditler ortaya çıkartılıyor, iyiler de geliştirdikleri teknolojilerle bu saldırı ve tehditlerin önüne geçiyor." dedi.

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) 33. Ulusal Bilişim Kurultayı kapsamında düzenlenen, "Milli Güvenlik ve Siber Tehditler" konulu panelde konuşan Atalay, Türkiye'de siber güvenlik konusunda farkındalığın birkaç yıl öncesine göre çok iyi durumda olduğunu, ancak yapılacak daha çok iş bulunduğunu söyledi.

Siber güvenlik konusunun teknoloji, süreçler ve insan olmak üzere üç boyutunun bulunduğunu ifade eden Atalay, Havelsan'ın içinde yer aldığı teknoloji boyutunda yerlilik ve milliliğin önemine dikkati çekti.

Teknolojinin araç olduğu siber güvenlik konusunun en önemli boyutunu insanın oluşturduğunu belirten Atalay, "Dünya üzerinde 1,5 milyon siber güvenlik uzman açığı var. Hatta bunun 2 milyon olduğunu söyleyen var. Türkiye, dünya üzerinde yüzde 1'lik yer işgal ediyor, dolayısıyla Türkiye'de 15 bin siber güvenlik uzmanı açığı olduğunu söyleyebiliriz. Kaç bin derseniz deyin, o açığın kolay kolay giderilmesi mümkün gözükmüyor." diye konuştu.

İnsan kaynağı açığının kapatılması konusunda yapılacak çok şey bulunduğunu anlatan Atalay, siber güvenliğin risk yönetimi olduğunu ve iyi yönetilmesi gerektiğini vurguladı.

Atalay, siber güvenlikte teknolojiyi bisiklete benzeterek, "Ayakta kalmak için sürekli pedala basmak gerekiyor." dedi.

Siber güvenlikteki mücadelede kötüler ve iyilerin olduğunu dile getiren Atalay, saldırıları gerçekleştirenlerin kötüler, saldırıyı önlemeye çalışanların iyiler olduğunu, tarih boyunca devam eden kötülerle iyiler arasındaki mücadelenin burada süreceğini söyledi. Atalay, "Kötüler tarafından her gün yeni saldırı ve tehditler ortaya çıkartılıyor, iyiler de geliştirdikleri teknolojilerle bu saldırı ve tehditlerin önüne geçiyor. İyiler, kötülerin önünde gidiyor, henüz kötüler öne geçemedi." değerlendirmesinde bulundu.

Teknolojide siber güvenliğin, yerli ve milli çözümler olmadan sağlanamayacağını ifade eden Atalay, bu olayın hassasiyeti dolayısıyla siber güvenlikte satın alınan teknolojinin özellikle kritik zamanlarda kime hizmet ettiğinin bilinemeyeceğini kaydetti.

- "Kişisel verilerin çalınmasında Türkiye, en çok darbe alan ikinci ülke"

IBM Türk Genel Müdürü Defne Tozan da birçok DDOS atağı alan Türkiye'nin özellikle verilerin çalınması konusunda ciddi sorunlar yaşandığına dikkati çekerek, dünyada kişisel verilerin çalınması konusunda Türkiye'nin en çok darbe alan ikinci ülke olduğunu belirtti.

IBM'in bu konuda güvenlik çözümleri sağlayan bir şirket olduğunu dile getiren Tozan, siber güvenlik çözümlerine çok katmanlı bakılarak, korunması gereken konuların belirlenmesini istedi.

Altyapı, sistemler, işten ayrılan çalışanların erişim engeli, mobil kullanıcılar gibi konularda korunmanın olup olmadığına bakılması gerektiğini bildiren Tozan, Türkiye'de birçok konuda farkındanlık bulunduğunu, ancak alınacak yolun uzun olduğunu kaydetti.

Türk Elektronik Sanayicileri Derneği Başkanı Sıddık Yarman da donanım ve yazılım konusundaki kayıp kaçakların belirlenmesi gerektiğini bildirdi.

Bilişim sektöründe özel yerli kurumların da yer alması gerektiğini ifade eden Yarman, söz konusu şirketlerin başvuruyla belirlenmesi ve şirketlere dünya çapında geçerliliği olan sertifika verilmesi gerektiğini söyledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :