MasterChef'le hayatımıza girdi: Tütsülenmiş gıdalar ağrı yapıyor

MasterChef'le hayatımıza girdi: Tütsülenmiş gıdalar ağrı yapıyor

Kötü beslenme alışkanlıklarının birçok hastalığı tetiklediğine dikkat çeken Uzm. Dr. Sinan Bağçacı, özellikle tütsülenmiş gıdalar, şekerli yiyecekler ve glutenin eklem sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yarattığını söyledi.

Beslenmenin yalnızca kilo kontrolü değil, eklem ve kas sağlığı üzerinde de doğrudan etkili olduğu belirtiliyor. Medicana Sağlık Grubu Konya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü’nden Uzm. Dr. Sinan Bağçacı, kötü beslenmenin sadece sindirim sistemini değil, bağ dokular, tendonlar ve kıkırdaklar gibi eklem yapılarını da etkilediğini ifade etti.

“Tütsülenmiş ve kızartılmış gıdalar ağrıları tetikliyor”

Uzm. Dr. Bağçacı, sağlıksız gıdaların vücutta oluşturduğu oksidatif stresin dokulara zarar verdiğini vurguladı.
“Özellikle tütsülenmiş ya da kızartılmış gıdalar bu oksidatif moleküllerin artmasına neden olur. Gluten içeren yiyecekler, şeker ilaveli gıdalar, bazı bitkisel yağlar, işlenmiş ürünler, yüksek tuz oranı içeren yiyecekler ve alkol eklem sağlığını olumsuz etkiler” dedi.

“Bağırsak florası bozulursa kas ve eklem hastalıkları artabilir”

Beslenmenin yalnızca doğrudan etkisiyle değil, dolaylı yoldan bağırsak florası aracılığıyla da eklem sağlığını etkileyebileceğini belirten Bağçacı, şu ifadelere yer verdi:
“İnce ve kalın bağırsakta yaşayan mikrobiyata bakterileri, kas ve eklem sağlığında önemli rol oynar. Bağırsak geçirgenliği artarsa veya iltihap tetikleyici gıdalar tüketilirse, bu flora bozulur ve romatizmal hastalıklar dahil birçok kas-eklem rahatsızlığı ortaya çıkabilir.”

Akdeniz tipi beslenme eklemler için koruyucu

Uzm. Dr. Bağçacı, Akdeniz tipi beslenmenin, eklem sağlığını korumada etkili olduğunu belirterek, şu önerilerde bulundu:

“Vegan ve vejetaryen beslenmenin olumlu etkileri vardır. Omega-3, antioksidan ve kalsiyum içeriği yüksek gıdalar, eklem dokusunu destekler. Sarımsak, zencefil, brokoli, ıspanak, balık, zeytinyağı, üzüm ve avokado gibi gıdalar eklemler için faydalıdır. Bu tür beslenme, iltihapları azaltarak ağrıların hafiflemesine katkı sağlar.”

Doğru beslenme ağrıları hafifletebilir

İltihap karşıtı ve antioksidan içeriği yüksek gıdalarla yapılan doğru beslenme, eklem ve kas dokularını güçlendirebilir. Uzm. Dr. Sinan Bağçacı, “Sağlıklı bir beslenme düzeniyle hem iltihap önlenebilir hem de ağrılar azaltılabilir” diyerek, bu alanda toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğine dikkat çekti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.