Maske ve jel kullanımı artıyor
Son günlerde gündemden düşmeyen ve ölümlere neden olan domuz gribine karşı sağlık kuruluşlarınca birçok korunma yolları öneriliyor. Ancak vatandaşlar maske ve jellere rağbet gösteriyor.
Son günlerde gündemden düşmeyen ve ölümlere neden olan domuz gribine karşı sağlık kuruluşlarınca birçok korunma yolları öneriliyor. Ancak vatandaşlar maske ve jellere rağbet gösteriyor.
Domuz gribinden korunmak amacıyla sağlık kuruluşları tarafından vatandaşlara bir dizi önlem sunuluyor. Bu önlemlerin başında selamlaşmanın yakın mesafeden yapılmaması, ellerin bol su ve sabunla sık sık yıkanması, hapşırırken ağzın kapatılması, koruyucu maske ve jellerin kullanılması gibi önlemler yer alıyor. Vatandaşların en çok maske taktığını ve jel kullandığını söyleyen eczacılar, vatandaşların diğer kuralları da kendilerine sorduklarını ifade etti. İnsanların maske takmak ve jel kullanmalarının dışında dikkat etmesi gereken şeylerin de olduğunu kaydeden eczacılar, “Maske takmak ve jel kullanmak tabiî ki önemli anca eller sık sık su ve sabun ile yıkanmalıdır. Özellikle öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ellerinizi mutlaka yıkayın. Yıkama olanağı yok ise alkol bazlı el dezenfektanları kullanın.
Öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda ağzınızı kâğıt mendil ile kapatın. Mendili çöp kutusuna atın. Ardından ellerinizi yıkayın. Ellerinizi gözünüze, burnunuza ve ağzınıza sürmeyin. Virüsün bu yolla yayıldığını unutmayın. Eğer hasta iseniz evde kalın ve diğer kişilerle temasınızı sınırlandırın. Ayrıca kendinizde soğuk algınlığı belirtileri hissettiğinizde hastalığınız ile ilgili ailenizi ve iş yerinizi mutlaka bilgilendirin. Mümkün ise bulaştırma riskini en aza indirmek için evde kalın ve kalabalıktan, okuldan, işten uzak durun. İstirahat edin ve bol sıvı alıp, var olan yakınmalarınıza yönelik tedavi uygulayın. Boğaz ağrısı için pastil, yüksek ateş, baş ve genel vücut ağrısı için ateş düşürücü, ağrı kesici alabilirsiniz. Hapşırırken ve öksürürken ağzınızı ve burnunuzu tek kullanımlık mendillerle kapayın ve kullanılmış mendilleri uygun şekilde yok edin.
Özellikle hapşırdıktan veya öksürdükten sonra, ellerinizi iyice yıkayın. Yakınmalarınız artar ve soluk alırken zorlanma da başlar ise en yakın sağlık merkezi aciline başvurun. Mümkün ise önceden, hekiminiz ile temasa geçin ve bilgilendirin. Yolculuk sırasında ağzınızı ve burnunuzu maske ile kapatarak etrafa bulaştırma riskini azaltın. Her türlü solunum sistemi enfeksiyonu bulgusu olan kişiler ile riskli bölgeler olarak tanımlanan hastalığın görüldüğü ülkelere seyahatten dönen kişilerin sağlıkları yakından izlenmeli, yedi gün içerisinde hastalık belirtilerinin bir veya daha fazlasının ortaya çıkması durumunda sağlık kuruluşuna müracaatları sağlanmalıdır” dedi.
Yaşar Sarı- Memleket