Maliye Bakanı Ağbal'dan "torba yasa" açıklaması: (1)

Maliye Bakanı Ağbal'dan "torba yasa" açıklaması: (1)

"2017'de asgari ücret hiçbir şekilde bin 404 liranın altına düşmeyecek"- "Makaron olarak bilinen sigara kağıdı ÖTV kapsamına alınıyor ve 20 adet makaron için 2,12 lira vergi getiriliyor" - "2018'de ocak ve temmuz aylarında ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergis

ANKARA (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, belediyelerin emlak vergisinde yaptığı aşırı artışlara karşı vatandaşı korumak için tavan uygulamasına geçileceğini belirterek, "Aşırı, astronomik olarak belirlenen kıymetlerin önüne geçmek için 2017 yılında arsa veya arazi değeri neyse, 2018 yılı için yapılacak değer artışı hiçbir şekilde bu değerin yüzde 50'sini geçemeyecek." ifadesini kullandı.

Ağbal, yaptığı yazılı açıklamada, bugün TBMM'ye sevkedilen ve "torba yasa" olarak bilinen "Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın" içeriğine ilişkin bilgiler verdi.

Tasarı ile bu yıl vergi dilimlerindeki artış nedeniyle asgari ücretin bin 404 liranın altına düşmemesi için yasal düzenleme yapıldığını ifade eden Ağbal, "2017'de asgari ücret hiçbir şekilde bin 404 liranın altına düşmeşecek. Hazinenin borçlanma yetkisi, nakit dengesi hedefleri çerçevesinde 37 milyar lira yukarı çekiliyor. Bütçeye yeni gelir kaynakları oluşturuluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ağbal, taslakla savunma ve güvenlik harcamalarına yeni kaynaklar getireceklerine işaret ederek, artan risklerin savunma ve güvenlik birimlerinin silah-teçhizat kabiliyetlerinin artırılmasını zorunlu kıldığını bildirdi. Finans kuruluşlarının kurumlar vergisi oranının 2 puan artırılacağını aktaran Ağbal, şunları kaydetti:

"Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumlarıyla sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinin kurum kazançları üzerinden ödeyecekleri kurumlar vergisi oranı yüzde 20'den yüzde 22'ye çıkarılıyor. Şirketlerin elde ettikleri karlardan ortaklarına dağıtmadıkları kısım için halihazırda gelir vergisi kesinti yapılmamaktadır. Yapılan düzenlemeyle sermayeye eklenen kar payları hariç, dağıtılmayan karlardan yüzde 1 oranında gelir vergisi stopajı yapılması öngörülüyor. Şirketler, aktiflerinde 2 yıldan fazla tuttukları gayrimenkulleri elden çıkarmaları halinde elde edilen kazancın yüzde 75'i kurumlar vergisinden istisna. Yapılan düzenlemeyle istisna oranı yüzde 50'ye indiriliyor. Ücret gelirleri için 1 Ocak 2018'den, diğer gelirler için ise 1 Ocak 2017'den geçerli olmak üzere gelir vergisi tarifesinin üçüncü diliminde yer alan gelirler için vergi oranı yüzde 27'den yüzde 30'a çıkarılıyor."

Kira geliri elde edenlerin, bu geliri beyan ederken yıl içinde yaptıkları giderlere karşılık gelirlerinin yüzde 25'i oranında götürü gider indiriminden yararlandığını anımsatan Ağbal, düzenlemeyle bu oranın yüzde 15'e düşürüldüğünü bildirdi. Ağbal, kira geliri elde edenlerin gerçek gideri daha fazla ise her halükarda gider olarak indirmeye devam edebileceklerini belirtti.

- MTV düzenlemeleri

Ağbal, 2018'de ocak ve temmuz aylarında ödenecek Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) tutarlarının değiştirilerek, 2017 yılında ödenen vergiye göre yüzde 40 oranında artırılacağını ifade etti. 2018 yılından sonra tescil edilecek binek otomobillerin MTV'sinin hesabında, aracın motor silindir hacmi yanında değerinin de dikkate alınacağının altını çizen Ağbal, "Taşıtın değerine göre artırımlı MTV geliyor. 2018 yılından sonra satın alınacak binek otomobillerin Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde değer bazlı yeni bir sisteme geçiliyor. Vergilemede motor silindir hacmi yanında aracın değeri de bir ölçüt haline getiriliyor. Belirlenen değerlerin üzerinde taşıt değerine sahip araçlarda vergi tutarlarının yüzde 10 veya yüzde 20 daha fazla olması öngörülüyor. Bu uygulamaya 1 Ocak 2018'den sonra başlanacak." bilgisini paylaştı.

- Şans oyunlarında vergi artışı

Çekilişlerden ve şans oyunlarından elde edilen gelirlerin vergilendirilmesinde yüzde 10 olan Veraset ve İntikal Vergisi oranını yüzde 20'ye çıkardıklarına işaret eden Ağbal, "Yapılan bu düzenlemeler sonucunda elde edilen ilave gelirden Savunma Sanayii Destekleme Fonuna ilave gelir sağlamak üzere, fona bütçeden aktarılacak paylara ilişkin düzenleme yapılıyor. Bu çerçevede 2018 yılında fona 8 milyar lira ilave gelir sağlanması bekleniyor." değerlendirmesinde bulundu.

- Bütçeye 500 milyon lira gelir

Ağbal, kola üzerinden yüzden 25 oranında alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV), yılbaşından itibaren meyveli gazozlarla enerji içeceklerinden de alınmaya başlanacağını belirterek, bu düzenleme sonucu bütçeye 500 milyon lira gelir sağlanmasının beklendiğini kaydetti.

Makaron olarak bilinen sigara kağıdının ÖTV kapsamına alındığını ve 20 adet makaron için 2,12 lira ÖTV getirildiğini ifade eden Ağbal, kefalet sandığıyla Türk Patent ve Marka Kurumunun elinde bulunan ihtiyaç fazlası kaynakların bütçeye aktarılacağını vurguladı. Ağbal, "Kefalet sandığının 480 milyon lira, Türk Patent ve Marka Kurumunun 150 milyon lira ihtiyaç fazlası nakit varlığı 2018 yılında merkezi yönetim bütçesine aktarılacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde işletilen özel hesap kapatılarak bütün gelirleri bütçeye aktarılıyor." bilgilerini paylaştı.

- Kamu lojmanları satılacak

Ağbal, kamu taşınmazlarının ekonomiye kazandırılarak bütçeye kaynak oluşturulacağına da dikkati çekerek, kamu lojmanlarının satışa çıkacağını bildirdi. Ağbal, elde edilen gelirin de hem bütçeye kaynak olacağını hem de gerekli yerlerde yeni lojmanların yapımında kullanılacağını ifade etti.

Ağbal, lojman düzenlemesi konusunda şu bilgileri verdi:

"Kamunun elinde çok sayıda lojman olarak kullanılan eski binalar var. Bunlar depreme dayanıklı değil. Esasen bu binaların yıkılması gerekir. Bazen de şehirlerin merkezi noktalarında kalmış lojmanlar var. Bunların da buralardan kaldırılması lazım. Bu lojmanların birçoğunun ne tapusu ne de oturma ruhsatı var. Bakım masrafları da yüksek. Hükümet olarak bu durumda olan lojmanlarla ilgili yeni bir yasal düzenlemeyi Meclise getiriyoruz. Asgari 10 yıldan fazla ömrü olan, şehir merkezlerinde kalan kamu lojmanlarını Maliye Bakanlığı marifetiyle elden çıkaracağız. Esasen bu binalar, satın alındıktan sonra kullanılmayacağı için yıkılıp yerlerine yeni binalar yapılacak. Bu yerleri, ihaleyle en fazla bedeli verene satacağız. Kat mülkiyeti tapusu olan lojmanlarda, içinde oturan memurlarımız da ihalede oluşan en yüksek bedeli verirse öncelikle onların alım hakkı olacak. Tabii burada savunma, güvenlik, adalet gibi birimlerin kullanıldığı yerler için satış söz konusu olmayacak. Bu lojmanların satışlarından elde edilen gelirler, yine öncelikle yeni lojmanların yapımında kullanılacak."

- Taşınmazlar kullanıcısına satılacak

Hazineye ait olup, belediye mücavir alanında tarımsal amaçlı kullanılan arazilerin kullanıcılarına doğrudan satışının önünün açıldığını belirten Ağbal, satın alınan arazilerin, sadece tarımsal amaçlı kullanılacağına dikkati çekti. Ağbal, 2011 yılında çıkarılan 2B Kanunu'nu anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu kanunla belediye mücavir alan sınırları dışında bulunan tarım arazilerinin kullanıcılarına doğrudan satışına imkan veren bir düzenleme yaptık. Bu arada, belediye mücavir alan sınırlarında olan ve tarım arazisi olarak kullanılan Hazineye ait yerlerin satışına ilişkin yoğun talepler oldu. Torba yasa tasarısında yapacağımız düzenlemeyle bu taşınmazların da kullanıcılarına doğrudan satışına imkan sağlayacağız ancak bu defa taşınmazı piyasa fiyatı ne ise o fiyattan satacağız. Bizden bu yeri alan vatandaş da araziyi sadece tarımsal amaçlı kullanmaya devam edecek."

- Turizm yatırımcısına imkan

Ağbal, turizm yatırımcılarına büyük bir fırsat getirildiğine işaret ederek, turizm yatırımcılarının kira sürelerini 49 yıla uzatabileceklerini, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabileceklerini ifade etti. Turizm işletmelerinin, Hazineden aldıkları sahillerdeki yerlerde otel yatırımı yaptığını anımsatan Naci Ağbal, şunları kaydetti:

"Hazineden alırken 49 yıla kadar irtifak hakkı tesis edilmiş ancak şimdi görüyoruz ki bunların birçoğunun süresi bitmek üzere. Beş yıl, on yıl süresi kalan işletmeler var. Bu işletmelerimiz buralarda yatırım yapmak istiyor. Bankalardan kredi kullanmak istiyorlar, süre çok az kalınca bu imkanları kullanamıyorlar. Hükümet olarak turizm sektörünün içinde bulunduğu durumu da dikkate alarak bu işletmelerimize bir imkan getirmek istedik. Bu düzenleme yasalaşırsa, 49 yıllık kira süresinin bitimine ne kadar kalırsa kalsın yeniden kira süresini 49 yıla tamamlayacağız. Yatırımcımız isterse, bu yeri bedelini ödeyip satın da alabilecek. Böylece ülkemiz ekonomisine önemli katkılar sağlayan bu turistik tesislerde yeni yatırımlar yapılacak, Türk turizmi kazanacak."

Maliye Bakanlığından irtifak hakkıyla yer kiralayanların, bu yerleri satın almak istediklerinde en fazla 2 yıl vadeyle ödeme yaptıklarını belirten Ağbal, süreyi 5 yıla uzatacaklarını kaydetti. Ağbal, Hazine taşınmazlarında izinsiz yapılan binaların sahiplerine, belediyeler üzerinden satıldığına işaret ederek, "Mevcut düzenlemede bu yapıların 19 Temmuz 2003'ten önce yapılmış olması gerekmektedir. Yapılan düzenlemeyle bu tarih 31 Aralık 2009'a çekiliyor." değerlendirilmesinde bulundu.

- Emlak vergisine sınır

Ağbal, belediyelerin emlak vergisinde yaptığı aşırı artışlara karşı vatandaşı korumak için tavan uygulamasına geçileceğini de ifade ederek, 2017 yılında bütün belediyelerin, arsa ve arazilerin emlak vergisine esas kıymetlerini komisyonlar vasıtasıyla yeniden belirlediğini anımsattı. Belirlenen bu kıymetlerin, gelecek sene vatandaşların ödeyeceği emlak vergisi hesabında kullanılacağını aktaran Ağbal, "Aşırı, astronomik olarak belirlenen kıymetlerin önüne geçmek için 2017 yılında arsa veya arazi değeri neyse 2018 yılı için yapılacak değer artışı hiçbir şekilde bu değerin yüzde 50'sini geçemeyecek şekilde yasal düzenleme yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.

(Sürecek)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :