Malezya Kralı, Başbakanın istifasını kabul etti

Malezya Kralı, Başbakanın istifasını kabul etti

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, muhalefet partileriyle yeni koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine istifasını sunmuştu.

Malezya Kralı, Başbakanı Mahathir Muhammed'in istifasını kabul etti.

Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, muhalefet partileriyle yeni koalisyon kurma çabalarının sonuçsuz kalması üzerine istifasını sunmuştu. Malezya Kralı, Başbakan Muhammed'in istifasını kabul etti. Kral, Muhammed'den, yeni bir Başbakan atayana kadar görevini sürdürmesini istedi.

İkinci kez başbakan olan 94 yaşındaki Mahathir Muhammed, 2018 yılında göreve başlamıştı.

Başbakanlık koltuğuna gelecek yeni isim ise henüz bilinmiyor.

Mahathir Muahammed kimdir?

Mahathir bin Muhammed, 10 Temmuz 1925'te Malezya'nın Kedah şehrinde, bir öğretmen ailesinde doğmuştur. 1953 yılında Singapur Ulusal Üniversitesi'nin Tıp Fakültesi'nden mezun oldu.

1976 yılından 1981'e kadar Malezya'nın Başbakan yardımcısı olmuştur. 1981 ile 2003 seneleri arasında ise Malezya'nın başbakanlığını yapmıştır. Kendisine karşı 1987'de düzenlenen siyasi saldırılara, ülkesinin sert güvenlik yasalarını kullanarak karşılık vermiştir. Örneğin, muhaliflerini yargılanmadan tutuklattı, gazeteleri kapattı. Tüm bu uygulamalara karşı çıkan üst düzey yargıçları ise görevlerinden aldı.

20 Şubat 2003'ten 31 Ekim 2003'e kadar Bağlantısızlar Hareketi Genel Sekreterliğini yapmıştır. 2003 yılında politikadan ayrıldı ve kendi isteği ile emekli olarak, görevini yardımcısı Abdullah Ahmad Badawi'ye devretti. Politikadan ayrılırken şöyle söylemiştir: Siyasetçi gitmesini ve siyaseti bırakmasını bilmeli.

Başbakan olduğu dönemde, 1983 yılında Malezya'yı ilk yerli otomobiline kavuşturmuştur. Kurduğu ilk Malezya otomobilinin markası Proton (Perusahaan Otomobil Nasional Berhad) idi. Bununla ilgili olarak 23 Mayıs 1983'te Mitsubishi Motors ile teknik işbirliği, lisans ve komponent üretimi konularında anlaşma imzalanmıştır. 1 Temmuz 1985'te Proton markalı ilk otomobil olan "Saga" modelinin üretime başlandı. 2003 yılında Başbakanlık görevinden ayrıldıktan sonra kurduğu Proton'un danışmanlığını üstlenmiştir.

24 Temmuz 1997'de Malezya'da kullanılan resmî para birimi Ringgit Amerikan doları karşısında yaklaşık 38 aydan beri 2.6530 ile en düşük seviyesine gerilemiştir. Durumun kötüye gitmesinin farkına varan o zaman Malezya başbakanı olan Mahathir, suni spekülasyona karşı etkin bir mücadele başlatır. 2 gün sonra, 26 Temmuz 1997'de Mahathir Muhammed, ünlü spekülatör, Amerikalı finansçı George Soros'u Ringgit'e yapılan spekülatif saldırıdan sorumlu tutar ve Malezya ekonomisini spekülasyonlarla krize sokmakla suçlar. 23 Ağustos 1997'de Malezya Başbakanı Amerikalı finansçı George Soros'u diğer Güney Asya para birimlerine yöneltilen saldırıdan ötürü de suçlamıştır.

Mahathir, Uluslararası Para Fonu'na meydan okumuş ve bir anda dünyanın gündemine oturmuştu. Uluslararası Para Fonu'nun işbirliğini reddeden Mahathir, ülkesini krizden çıkartmak için bir dizi hamle başlatmış, Petronas İkiz Kuleleri, Putrajaya ve Cyberjaya şehirleri, Proton arabaları gibi projeler üretmiştir.

Mahathir bin Muhammed, 1970'te tartışma yaratan The Malay Dilemma (Türkçe: Malay İkilemi) kitabında şunları aktarmıştır: Yahudiler sadece kanca burunlu değil, ayrıca içgüdüsel olarak paradan anlamaktadır.

 

  

Kaynak:Haber Kaynağı