İsrail ordusu esirlerin yadım çığlığını pusu sanmış

İsrail ordusu esirlerin yadım çığlığını pusu sanmış

IDF'nin Gazze'deki olayda 3 İsrailli esirin ölümüne ilişkin soruşturması sonuçlandı. İsrail askerleri, esirlerin yardım çığlıklarını pusu girişimi olarak değerlendirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), 15 Aralık'ta Gazze Şeridi'nde öldürülen İsrailli esirler Yotam Haim, Samer Talalka ve Alon Lulu Shamriz'in olayına ilişkin soruşturmayı tamamladı. Yayınlanan rapora göre, IDF sahadaki güçlerin, bölgede esirler olabileceğine dair istihbarata sahip olmasına rağmen Hamas'ın elindeki esirlerle karşılaşma ihtimaline "yeterli farkındalığa" sahip değildi.

Rapora göre, 10 Aralık'ta İsrail askerleri, Şucaiyye bölgesinde bir tünel kuyusunun yanında İbranice "Yardım edin" yazılı bir not ve bir Hamas ajanına ait kimlik kartı buldu. Ancak askerler, bu bilginin Hamas'ın pusuya düşürme girişimi olduğunu değerlendirdi. Aynı gün çıkan çatışmada ise askerler, "İmdat" ve "Rehineler" diye bağırıldığını duydu, ancak bunu yine Hamas'ın tuzak kurma girişimi olarak değerlendirdi.

Rapora göre, 18 Aralık'ta çatışmanın yaşandığı binayı tarayan askerler, ölen Oketz adlı köpeğin üzerindeki kameranın üç esirin yardım çığlıklarını kaydettiğini fark etti. Ancak esirlerin kaçtığı değerlendirildi. Ayrıca, 14 Aralık'ta esirlerin öldürüldüğü yer yakınında "SOS" ve "Yardım edin, 3 rehine" yazılarının dron görüntülerinde tespit edildi, ancak bu bilgilere dayalı istihbarat olmadığı ifade edildi.

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, olayın esirleri kurtarma görevinde başarısızlıkla sonuçlandığını belirterek, ateşin "önlenebileceğini", ancak askerlerin kötü niyet olmadan doğru eylemi gerçekleştirdiğini ifade etti. Halevi, tüm komutanlara soruşturmayı gözden geçirme ve esirlerle ilgili farkındalığı artırma talimatını verdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.