LPG'li araba sahipleri dikkat!

LPG'li araba sahipleri dikkat!

PETBAYDER Kurucu Başkanı Fatma Yarar, akaryakıt şirketlerinin araçlara LPG yerine ÖTV’siz deodorant gazı doldurduklarını ileri sürdü.

PETBAYDER Başkanı Yarar, kaçak akaryakıt tartışmalarına yeni bir boyut getirdi. Yarar “Dağıtım şirketi dağdaki çobanın üzerine şirket kaydı yapıyor. Bu şekilde 10 tane bayilik ruhsatı alıyor. Lisansı iptal edilince diğeri ile yoluna devam ediyor” dedi.

Kaçak akaryakıt Türkiye ekonomisini her yıl milyarlarca liralık vergi kaybına uğratırken, bayilerden denetim eleştirisi geldi. Petrol Bayileri ve Petrol Ürünleri Tüketicileri Derneği (PETBAYDER) Başkanı Fatma Yarar, şehirlerarası yollarda Tüpraş çıkışının altında fiyatla akaryakıt satıldığını söyledi. Yeterince denetim yapılmadığını ifade eden Yarar, Maliye Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK ) ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın daha sık kontrol yapması gerektiğini söyledi.

Kaçak akaryakıta ilişkin cezanın uygulanamadığını iddia eden Yarar “Dağıtım şirketi dağdaki çobanın üzerine şirket kaydını yapıyor. Kaçakçılık yapanların elinde 10 tane bayilik ruhsatı oluyor bu şekilde. Kaçak veya marker cezası alınca 700-800 bin TL ceza kesileceği için lisansını iptal ederek bir diğeri ile yoluna devam ediyor. Güneydoğu’da bazı ilçeler adres gösterildiği için vergi dairesi de tahsilat yapamıyor.

Tabii ki çoban da adresinde bulunamıyor” diye konuştu. Akaryakıt bayiliğinde belirli bir meslek standardı olması gerektiğine dikkat çeken Yarar ‘1 milyon TL ödenmiş sermaye’ veya ‘en az 10 yıl bu işi yapma’ gibi şartlar getirilmesi gerektiğini söyledi. Yarar, pompaların ayarı ile oynanabildiğinin altını çizerek tüketicilere depolarını tam doldurarak gittikleri kilometreye göre ölçüm yapmaları tavsiyesinde bulundu.

LPG yerine deodorant

Otobüs ve kamyon gibi kullanıldıkları araçlara mekanik zararlar vermesinin yanı sıra patlama ve yangınlara da sebep olan 10 numara yağın terminallerde satılır hale geldiğine dikkat çeken PETBAYDER Başkanı Yarar, yolculuk yapanlarında bindikleri otobüsü sorgulaması gerektiğini dile getirdi. 10 numara da yanmaya solvent veya jet yakıtının sebep olduğunu aktaran Yarar, otobüs yangınlarının sebebinin hileli yakıt olduğunu söyledi. Yarar tüketicilere, “Bildiğiniz yerden yakıt alın, bilindik marka olmasına dikkat edin, tüketim miktarını ölçün ve tek kriteriniz fiyat olmasın” önerilerinde bulundu.

Petrol fiyatlarındaki düşüşle birlikte otogaz (LPG) fiyatları da gerilerken, tüketicinin farklı yöntemlerle dolandırıldığı ortaya çıktı. PETBAYDER Başkanı Yarar, hileli karışımlarla LPG’nin fiyatının düşürüldüğünü ifade ederek “Deodorantlarda kullanılan aerosol gazı var bunlar LPG satışında da kullanılabiliyor. ÖTV farkı olduğu için fiyat ucuza geliyor” dedi. Normalde deodorantta kullanılan gaz daha hızlı yandığı için normalde 10 lira yakması gereken bir mesafede araç 12 liralık gaz tüketiyor. İmalatçılar tarafından aerosol üretiminde kullanılan Sıvılaştırılmış Petrol Gazı için (LPG)  Özel Tüketim Vergisi alınmıyor.

Petrol fiyatları 100 dolara çıkar

70 dolara kadar gerileyen petrolün yeniden 100 dolara çıkacağını ifade eden Yarar “Petrolü çıkaranlar güçlü ülkeler olsaydı fiyat bu kadar düşmezdi. Belki 60 dolara kadar inebilir ancak baharda tekrar 100 dolara çıkabilir” dedi. Yarar, vatandaşların güvendikleri yerden yakıt alması gerektiğinin altını çizerek sahte şirketlerden alanların KDV sürprizi ile karşılaşabileceğini söyledi.

STARGAZETE

Etiketler :