Libya'da sel felaketinde vefat sayısı 3 bini, kayıp 10 bini aştı! Türkiye'nin yardımları sürüyor

Libya’da şiddetli yağışların ardından meydana gelen selde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bine, kaybolanların sayısı ise 10 yükseldi. Türkiye ilk yardım elini uzatırken AFAD, yardım malzemelerinin Bingazi'ye ulaştırılmaya devam ettiğini açıkladı

Kuzey Afrika'da önce deprem ardından sel felaketi yaşandı. Fas'ı vuran şiddetli depremden sonra Libya, sel felaketi ile büyük kayıplar verdi. Orta Akdeniz'de etkili olan Daniel Fırtına'sı, Libya'nın Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini etkiledi.

Libya’da şiddetli yağışların ardından şehirleri yerle bir eden sel felaketinde ölü ve kayıp sayısı artmaya devam ediyor. Selde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bine, kaybolanların sayısı ise 10 bine yükseldi.

aw028641-02.jpg

TÜRKİYE'DEN LİBYA'YA YARDIM ELİ

Yaşanan felaketin ardından birçok ülkeden dayanışma mesajı yükselirken Türkiye hemen harekete geçti. Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Libya’da yaşanan doğal afete ilişkin yardım malzemelerinin Hava Kuvvetlerinin uçaklarıyla Libya’ya ulaştırıldığını açıkladı.

aw028641-01.jpg

Milli Savunma Bakanlığı, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye, kasırga felaketi nedeniyle uluslararası yardım çağrısında bulunan dost ve kardeş ülke Libya’ya yardım elini uzatan ilk ülke oldu. Hava Kuvvetlerimize ait uçaklarla, AFAD’ın arama-kurtarma ekipleri ile yardım malzemelerini Libya’ya ulaştırdık” ifadelerine yer verdi.

aw028294-03.jpg

30 MİLYON METREKÜPTEN FAZLA SU ŞEHRE DAĞILDI

Libya’nın doğusunda etkili olan Daniel Fırtınası’nın Derna, Bingazi, Sousse, Al-Marj ve Bayda’da yol açtığı sel felaketi etkisini sürdürüyor. Libya medyasının haberlerine göre sellerde hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bine yükseldi.

aw028294-04.jpg

Kızılhaç ise sel sonrasında kayıp kişilerin sayısının 10 bin ulaştığını aktardı. Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe yaptığı açıklamada, 14 ton malzeme, ilaç, ekipman ve tıbbi personel taşıyan bir uçağın yardım için Bingazi'ye gideceğini duyurdu.

aw028294-06.jpg

Selden çok etkilenen Derna’da sel felaketinin iki barajın çökmesinden kaynaklandığı, 30 milyon metreküpten fazla suyun şehre dağıldığı öğrenildi.

aw028294-02.jpg

Öte yandan ülkenin batısındaki ve doğusundaki iki ayrı yönetim dün uluslararası yardım çağrısında bulunurken, 3 günlük yas ilan etmişti.

aw028294-07.jpg

ÜLKE DOĞU VE BATI OLARAK İKİYE AYRILMIŞ DURUMDA

Libya’da yönetim, Muammer Kaddafi'nin 2011'de devrilip öldürülmesinden bu yana doğu ve batı olarak ikiye bölünmüştü. Batıda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe görev yaparken, doğuyu ise “Başbakan” Ossama Hamad yönetiyor.

aw028294-08.jpg

AFAD: YARDIM MALZEMELERİNİ BİNGAZİ’YE ULAŞTIRMAYA DEVAM EDİYORUZ

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Libya'da yaşanan doğal afete ilişkin yardım malzemelerinin Bingazi'ye ulaştırılmaya devam ettiğini açıkladı.

aw028635-01.jpg

AFAD, sosyal medya hesabından doğal afet yaşayan Libya'nın yanında olduklarını belirterek, "Tarihin en büyük sel afetlerinden birini yaşayan Libya halkının yaralarını sarmak için, arama kurtarma ve yardım ekiplerimiz ile insani yardım malzemelerini Bingazi'ye ulaştırmaya devam ediyoruz. Selden etkilenen Libyalı kardeşlerimize bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi sunuyor, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

libya-sel.jpg

ERZURUM AFAD’DAN LİBYA’YA 7 KİŞİLİK EKİP

Libya’nın Beydağ, Şehhat, Derna, Bingazi, Al Marj ve Sousse şehirlerinde 1 Eylül tarihinde yaşanan aşırı yağışlar sonucu sel ve su baskınları meydana geldi. AFAD, Libya Hükumeti tarafından yapılan uluslararası yardım çağrısı üzerine Libya’ya; 150 su üstü ve su altı arama kurtarma personeli, çadır ve çadır içi malzeme, 2 kurtarma aracı, 4 Bot ile jeneratörden oluşan ihtiyaç malzemesi gönderilmesini planlandı.

Erzurum İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü’de Libya’ya gönderilecek olan su üstü ve su altı arama kurtarma ekibine 7 personelle destek verecek. Ülkemizde ve dünyanın dört bir tarafında meydana gelen afetlere her defasında ilk giden arama-kurtarma ekipleri arasında yer alan AFAD Erzurum ekipleri Libya’daki çalışmalara destek olacak.

libya.jpg

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.