Uzlaştırmada yüzde 83 başarı oranına ulaşıldı

Uzlaştırmada yüzde 83 başarı oranına ulaşıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ceza hukukunda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinden biri olan uzlaştırma süreciyle bu yılın ilk 5 ayında 115 bini aşkın dosyadan yüzde 83’ünün çözüme kavuştuğunu açıkladı.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Uzlaştırma uygulamasının, yargının iş yükünü azalttığını, adalete erişimi kolaylaştırdığını ve toplumsal barışa katkı sunduğunu belirten Bakan Tunç, ceza hukukunda etkin şekilde kullanılan bu yöntem sayesinde ihtilafların kısa sürede sonuçlandırıldığını vurguladı.

"Fail sorumluluğunu kabul ediyor, mağdurun zararı hızla gideriliyor"

Bakan Tunç, 1 Ocak 2017’den itibaren Türkiye genelinde yaygın olarak uygulanan uzlaştırma kurumuyla ilgili olarak, “İhtilafları büyümeden sonuçlandırıyor, mağdurun zararının hızla giderilmesini ve failin suçtan doğan sorumluluğunu kabul etmesini sağlıyoruz” ifadelerine yer verdi. Bu sürecin, onarıcı adalet anlayışının bir yansıması olduğunu dile getirdi.

2024'ün ilk 5 ayında 115 bin dosyanın 97 bini çözüldü

Tunç, bu yılın ilk 5 ayında uzlaştırma müzakereleri tamamlanan 115 bin 146 dosyadan 97 bin 17’sinin çözüme kavuşturulduğunu belirtti. 2023 yılında ise 277 bin 775 dosyadan 232 bin 921’inin uzlaştırma ile sonuçlandığını aktardı. Tunç, 2017 yılından bugüne kadar toplam 2 milyon 300 bin 480 dosyada müzakere sürecinin tamamlandığını, bunlardan 1 milyon 909 bin 336 dosyanın ise çözüme kavuşturulduğunu açıkladı.

"Uzlaşma oranı yüzde 83'e ulaştı"

Bakan Tunç, “Müzakeresi tamamlanan dosyalarda uzlaşma oranını yüzde 83’e çıkararak büyük bir başarıya imza attık” diyerek gelinen noktayı paylaştı. Başarıda emeği geçenlere de teşekkür eden Tunç, 31 bin 429 uzlaştırmacının özverili çalışmaları sayesinde bu sonucun elde edildiğini kaydetti.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.