Küresel bir tehlike oluşturan 'Maymun Çiçeği' nedir, nasıl bulaşır?

Küresel bir tehlike oluşturan 'Maymun Çiçeği' nedir, nasıl bulaşır?

Dünya Sağlık Örgütü, maymun çiçeğinin küresel bir sağlık tehdidi oluşturmaya başladığını açıkladı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), maymun çiçeğinin küresel bir sağlık tehdidi oluşturmaya başladığını açıkladı.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, yaptığı açıklamada, maymun çiçeğinin endemik olmayan 50'den fazla ülkede vaka görüldüğünü belirterek, "Maymun çiçeği, artık küresel bir halk sağlığı tehdidi olarak değerlendiriliyor" dedi.

Ghebreyesus, maymun çiçeğinin özellikle cinsel yolla bulaştığını belirterek, "Bu nedenle, cinsel sağlık hizmetlerine erişimi artırmanın ve risk gruplarını bilgilendirmenin önemli olduğunu düşünüyorum" dedi.

Maymun Çiçeği belirtileri nelerdir

Maymun çiçeği, genellikle Afrika'nın tropik bölgelerinde görülen bir viral hastalıktır. Hastalık, ateş, baş ağrısı, kas ağrıları, sırt ağrısı, şişmiş lenf düğümleri ve deri döküntüleri ile karakterizedir.

Maymun çiçeğinin belirtileri genellikle 6 ila 13 gün içinde ortaya çıkar ve 2 ila 4 hafta sürer. Hastalığın ölüm oranı genellikle %1 civarındadır.

Maymun Çiçeği nasıl bulaşır

Maymun çiçeği, enfekte bir hayvan veya insanla yakın temas yoluyla bulaşır. Hastalık, enfekte bir hayvanın deri lezyonlarına veya vücut sıvılarına temas yoluyla veya enfekte bir kişinin solunum damlacıkları yoluyla bulaşabilir.

Maymun Çiçeği tedavisi

Maymun çiçeği için henüz bir tedavi yoktur. Ancak, hastalık genellikle kendiliğinden iyileşir. Tedavi, semptomların hafifletilmesine ve komplikasyonların önlenmesine odaklanır.

DSÖ, maymun çiçeğinin yayılmasını önlemek için aşağıdaki önlemleri önermektedir:

- Enfekte bir hayvan veya insanla yakın temastan kaçının.
- Enfekte bir kişinin yaşadığı veya kaldığı yerleri ziyaret etmekten kaçının.
- Enfekte bir kişiyle temas ettikten sonra ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın.
- Enfekte bir kişiyle temas ettikten sonra kullandığınız kıyafetleri ve eşyaları temizleyin veya dezenfekte edin.

DSÖ, maymun çiçeğinin yayılmasını önlemek için üye ülkelere de yardım ediyor. Örgüt, maymun çiçeğinin teşhisi ve tedavisi için gerekli ekipman ve bilginin sağlanmasına yardımcı oluyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.