KTO Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Öztürk Konya ekonomide rekorlar kırmaya devam ediyor

KTO Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Öztürk Konya ekonomide rekorlar kırmaya devam ediyor

KTO Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Öztürk: Konya yeni rekorlar kırmaya devam etmektedir. Türkiye’nin yüzde 2,04 artış gösterdiği ihracatta Konya 2019’da yüzde 11,75 artış ile 2,014 milyar dolar yaparak tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirmiştir.

Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk, “Ekonomide 2019 Yılı Değerlendirmesi, 2020 Yılı Beklentileri ve Konya Ekonomisi” konuşu basın toplantısı gerçekleştirdi. 

Konya Ticaret Odası Başkanı ve TOBB Başkan Yardımcısı Selçuk Öztürk düzenlediği basın toplantısı ile ekonomide 2019 yılını değerlendirdi. Öztürk, “İstihdam verileri, yıl içerisindeki durgunlukla uyumlu olarak olumsuz bir görünüm sergilemiştir. 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsizlik sayısı 2019 yılı Ekim döneminde 4,4 milyon kişi olmuştur. Mevsim etkisinden arındırılmamış işsizlik oranı 1,8 puanlık artış ile yüzde 13,4 seviyelerinde gerçekleşmiştir. 2019 yılının sadece Avrupa Merkez Bankası’nın 11 yıl aradan sonra FED’in değil, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkeler dahil 40’ın üzerinde merkez bankasının faiz indirimine gittiği bir yıl olarak geride kalmıştır” dedi.

2020 yılı beklentileri ve Konya ekonomisini ele alan Öztürk, “Beklentilerimiz hükümetin son açıkladığı Yeni Ekonomi Programı verileri ile uyum göstermektedir. Yeni Ekonomi Programına göre 2020 yılı sonu için yüzde 8,5 enflasyon beklenmektedir” diye konuştu.

Türkiye'nin Otomobili gururumuz oldu

“Türkiye’nin Otomobili Türk mühendislerini gururu olarak 2019’un bize bıraktığı en güzel ve özel hatıralardan birisidir” diyen Öztürk, şunları söyledi: Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak içerisinde bulunmaktan şeref duyduğumuz Yerli Otomobil Projesi Türk özel sektörünü cesaretlendirecek, ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlayacaktır. Büyün bu beklentilerle birlikte 2020 yılında enflasyon, faiz, işsizlik rakamlarının tek haneli seviyelere gelmesi için sıkı çalışılmalıdır. Bu seviyeler yakalanır ise iç piyasa rahatlayacak, istihdam ve yatırım oranlarında beklenen hareketlenme başlayacak ve neticede büyümeye olumlu etkileri olacaktır.

Konya rekorlar kırmaya devam ediyor

Konya’nın ülke ekonomisindeki yerine vurgu yapan Öztürk, "Konya; uzun yıllar olduğu gibi 2019 yılında da ihracat, istihdam, gayrı safi yurt içi hasıla, girişimcilik vb. bir çok parametrede Türkiye ortalamasının üstünde veriler ile ülke ekonomisine pozitif katkı sağlayan bir şehir olmuştur. İl düzeyindeki gayri safi yurt içi hasılamız 2014 yılındaki 43,9  milyar TL’den 2018 sonunda 78,7 milyar TL’ye yükselmiştir. Bu veriler ile Konya toplam GSYH’den yüzde 2,1 pay alarak il bazında 7’nci sırada yer almıştır. Konya ticaret ve sanayi alemi yeni rekorlar kırmaya devam etmektedir. Türkiye’nin yüzde 2,04 artış gösterdiği ihracatta Konya 2019’da yüzde 11,75 artış ile 2,014 milyar dolar yaparak tarihinin en yüksek ihracatını gerçekleştirmiştir" ifadelerini kullandı.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :