Kooperatiflere genel kurullarını birleştirme imkanı

Kooperatiflere genel kurullarını birleştirme imkanı

Bir üst kuruluşa üye olan kooperatifler, genel kurullarında karar almak şartıyla üç hesap dönemini kapsayacak şekilde "birleşik genel kurul" yapabilecek

ANKARA (AA) - Kooperatifler, bir üst kuruluşa üye olmak ve genel kurullarında karar almak şartıyla üç hesap dönemini kapsayacak şekilde "birleşik genel kurul" toplayabilecek.

Gümrük ve Ticaret, Çevre ve Şehircilik ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık bakanlıklarının Kooperatif ve Üst Kuruluşlarının Olağan Genel Kurul Toplantılarının Birleştirilerek Yapılması Hakkında Tebliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğle kooperatif ve üst kuruluşların olağan genel kurul toplantılarının en fazla üç hesap dönemini kapsayacak şekilde birleştirilerek yapılmasına ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, kooperatif merkez birlikleri gibi bir üst kuruluşa ortak olan kooperatifler, yılda bir defa yapılması zorunlu olağan genel kurul toplantılarının birleştirilerek yapılmasına dair gündem maddesini, genel kurul toplantısında görüşerek kabul edecek. Bu şartın yerine getirilmesinin ardından olağan genel kurul toplantıları iki veya üç hesap dönemini kapsayacak şekilde ertelenerek birleştirilebilecek. Böylece iki veya üç hesap dönemini kapsayacak şekilde birleşik genel kurul toplanabilecek.

Birleştirme süresi, yönetim kurulu ve denetçilerin geriye kalan görev süresini geçemeyecek. Birleşik genel kurul yapılmasına dair uygulama, süre bitiminde aynı usulle karar alınması halinde tekrarlanabilecek. Birleşik genel kurul yapılmasına dair gündem maddesinin reddedilmesi halinde bu konu sonraki genel kurul toplantısında yeniden görüşülebilecek. Birleşik genel kurulda çağrı ve ortaklar listesi mevcut ortaklara göre yapılacak.

Gelecek hesap dönemlerine ilişkin tahmini bütçeler, birleştirme süresini kapsayacak şekilde her yıl için hazırlanacak ve birleştirme kararının görüşüleceği genel kurul toplantısında karara bağlanacak.

Ana sözleşmelerinde gelir-gider farkının dağıtılacağına yönelik hüküm bulunan kooperatifler, birleştirme kararı alınacak genel kurul toplantısında, birleştirme süresince gelir-gider dağıtımına ilişkin yapılacak uygulama hakkında da karar alacak. Olağan genel kurul toplantılarının birleştirilmesi sonrası devir dışında bir sebeple ortaklığı sona erenlerin, sermaye ve diğer alacakları, bilançonun genel kurulda onaylanması beklenmeden, ayrıldığı yıl bilançosuna göre hesaplanacak.

Birleşik genel kurulda, birleştirilen her bir hesap devresine yönelik raporlar ve ibralar ayrı ayrı görüşülecek. Herhangi bir hesap dönemine yönelik ibra edilmeyen yönetim kurulu üyeleri ve denetçiler, aynı genel kurulda bu organlara tekrar seçilemeyecek.

Ortaklıktan çıkan ya da çıkartılarak üst kuruluşla ortaklık ilişkisi sona eren kooperatifler; üst kuruluşlar tarafından tarımsal amaçlı kooperatifler ve üst kuruluşları için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, yapı kooperatifleri ve üst kuruluşları için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ve diğer kooperatifler ve üst kuruluşlar için ise Gümrük ve Ticaret Bakanlığının il müdürlüğüne bildirilecek.

Yönetim kurulu üyeleri hakkında kamu davası açılması veya tebliğde sayılan şartlara aykırı hareket edilmesi halinde birleştirme şartları kaybedilecek ve genel kurul olağan toplantıya çağrılacak. Olağan genel kurul toplantılarını birleştirme kararı alan kooperatiflerin tebliğe aykırı ana sözleşme hükümleri, birleştirme süresince uygulanamayacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :