Konyalı yazar Ayşe Ünüvar Sait Faik Hikâye Armağanı'nda finale kaldı

Konyalı yazar Ayşe Ünüvar Sait Faik Hikâye Armağanı'nda finale kaldı

Konyalı yazar Ayşe Ünüvar, bu yıl 67'ncisi düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nda finale kaldı. Bu yılki Armağan'ın sahibi Sait Faik'in ölüm yıl dönümü olan 11 Mayıs'ta açıklanacak

Konyalı yazar Ayşe Ünüvar, bu yıl 67'ncisi düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nda finale kaldı.

Darüşşafaka Cemiyeti ve Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları iş birliğiyle 67'ncisi düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nın jürisi, yaptığı değerlendirme neticesinde bu yıl yarışmaya başvuran 89 öykü kitabı arasından seçilen 10 kitaptan oluşan kısa listeyi duyurdu.

Kitaplarının telif haklarını ve tüm mal varlığını Darüşşafaka'ya bağışlayarak annesi veya babası hayatta olmayan, maddi olanakları yetersiz çocukların eğitimine destek veren Türk hikâyeciliğinin önde gelen yazarlarından Sait Faik Abasıyanık'ın anısına 1964 yılından bu yana düzenlenen Sait Faik Hikâye Armağanı'nın 67'ncisinin sahibinin belirlenmesi için geri sayım başladı.

Bu yıl 67'ncisi verilecek ödülün yönetmeliğinde 2019 yılında yapılan bir düzenlemeyle, öncelikle 10 kitaplık kısa bir listenin kamuoyuyla paylaşılmasına karar verildiği duyurulmuştu. Ön jürinin değerlendirilmesi sonucu 89 kitap arasından seçilen kısa liste alfabetik olarak şöyle oluştu:

Ayşe Ünüvar (Hikayemin İncindiği Yerdeyim - Metamorfoz Yayıncılık)

Ayşegül Devecioğlu (Arkası Mutlaka Gelir - Metis Yayınları)

Emirhan Burak Aydın (Her Kabilenin Bir Endişesi - Everest Yayınları)

Esra Erdoğan (Kocamın Adı Ağzımın Tadı - Yapı Kredi Yayınları)

Eyüp Aygün Tayşir (Sabitalem Mahallesi - İletişim Yayınları)

Figen Şakacı (Kesekli Tarla - İletişim Yayınları)

Neslihan Önderoğlu (Yakınlık Korkusu - Can Yayınları)

Nihan Eren (Hayal Otel - Yapı Kredi Yayınları)

Onur Akyıl (Açık Dövüş - Alakarga Yayınları)

Şermin Yaşar (Deli Tarla - Doğan Kitap Yayınları)

Bu yılki Armağan'ın sahibi ise jürinin kısa listeye giren kitaplara ilişkin değerlendirmesi neticesinde Sait Faik'in ölüm yıl dönümü olan 11 Mayıs'ta açıklanacak.

Sait Faik Hikâye Armağanı nedir?

1955'te yazarın annesi Makbule Abasıyanık tarafından kurulan Sait Faik Hikâye Armağanı, 1964'ten beri Darüşşafaka Cemiyeti tarafından veriliyor. Sait Faik'in annesi Makbule Abasıyanık'ın vasiyetnamesi doğrultusunda dönemin ileri gelen edebiyat ustalarından oluşturulan jüri, o yıl içerisinde yazılmış en iyi hikâye kitabını seçerek “Sait Faik Hikâye Armağanı”nı veriyor. Her yıl yazarın ölüm yıl dönümü olan mayıs ayında verilen Armağan, 2012'den bu yana Darüşşafaka Cemiyeti ile Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ile iş birliğiyle düzenleniyor. Hikâye Armağanı'nın jürisinde Doğan Hızlan (Jüri Başkanı), Prof. Hilmi Yavuz, Nursel Duruel, Prof. Dr. Jale Parla, Metin Celal, Prof. Dr. Murat Gülsoy ve Beşir Özmen yer alıyor.

Yazar Ayşe Ünüvar kimdir?

Nisan 1974'te Konya'nın Seydişehir ilçesinde doğdu. İlkokulu Seydişehir Cumhuriyet İlkokulunda, Ortaokulu Seydişehir Mahmut Esat Ortaokulunda, liseyi Seydişehir Lisesinde okudu. 1998'de Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi Felsefe Öğretmenliği Bölümünü bitirip mezun olduğu Seydişehir Lisesine Felsefe Öğretmeni olarak atandı. 2017'de Selçuk Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Bölümümde yüksek lisans yaptı. “Hem Kadınım Hem Elif” adlı öyküsü ile Emir Kalkan Öykü Ödüllerinde mansiyona layık görüldü. Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde eğitimi devam etmekte olan yazar, hâlen Konya Seydişehir'de öğretmen olarak görev yapmaktadır.

Yayınlanmış eserleri:

Ayşe Ünüvar'ın ilk romanı Yüreğime Cemre Düştü, 2012'de yayımlandı. Bir Anadolu kadınının dramını anlatan bu kitaptan sonra 2014'te Kör Kalbe Aşk Dokunmaz romanı ile Seyyid Harun Veli'nin hayatının konu edildiği romanına imza attı. Kadını ve erkeği insanda "bir"lemeye çalışan ve aşk temasına yoğunlaşan Bekleyiş romanı ile 2016'da okur karşısına çıktı. Necip Tosun, bu romanı 2016'nın en iyi romanlarından biri olarak gösterdi.

Bekleyiş’in ardından 2017'de ilk öykü kitabı Cebimdeki Fesleğen'i yayımlayan Ayşe Ünüvar, öykü yazmayı seven ama öykü alanında bir adım geride durmaya özen gösteren bir yazar görüntüsü sergiledi. Yazarın bazı öyküleri Türk Dili, Yedi İklim, Yesevi, Mahur Beste, Edebice dergilerinde yayımlandı. 2018'de Kuşlar da Düş Görür adlı romanı okuyucuyla buluştu.

26 hikayeden oluşan "Hikayemin İncindiği Yerdeyim" Okur Kitaplığı tarafından Mart 2020 de basıldı. "Hikayemin İncindiği Yerdeyim"in barındırdığı tüm hikayeler hayatın özünden alınmış olup, kurgu ile gerçeğin feksefik dilde yüzleşmesidir.

Ünüvar, roman ve öykülerinde aşk, hüzün, kaybediş, buluş, varış, umut, tükenmişlik, hakikat arayışı, öz eleştiri, gönül ve kalp bağlamında içsel varoluş gibi temalar üzerinde yoğunlaştı. Bilinçaltı süreçleri, içsel fark edişleri ve beşerin kendini arayışını da okuyucuya aktarmaya çalıştı. Romanları ve öykülerinin yanı sıra gazetelerde köşe yazıları yazan Ünüvar; sosyal farkındalıklar, aile ilişkileri, gençlik sorunları, sanat faaliyetleri ve kitap üzerine denemeler kaleme almaktadır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.