Konya Mezarlıkları -2

13 ŞEHİTLER MEZARLIĞI

Anıt civarındaki şimdiki belediye evlerinin bulunduğu ada, Şehitler Mezarlığı’nan olduğu alan olarak bilinir. Mezarlık sonradan arsaya dönüştürülmüştür.

14. PİSİLİ SULTAN MEZARLIĞI

Yaşı altmışın üzerindeki insanların çok iyi hatırlayacağı gibi Pisili Sultan Mezarlığı da 1940’lı yıllarda bozulan mezarlıklardan birisidir. Mezarlık bozulup dümdüz edildikten sonra üzerine Konya’nın ilk oto terminal binaları inşa edilmiştir. Hakimiyeti Milliye İlköğretim Okulu’nun doğusundaki, şimdiki köy otobüslerine hizmet verilen alan işte bu mezarlığın konumlandığı yer idi. Bu mezarlık da tarihe karışanlardandır. Ancak, bu mahallin doğu tarafında aynı adı taşıyan Pisili Sultan Türbesi halen korunmakta ve yerinde durmaktadır. Yeri geldikçe bu türbelerden bilgiler sunulacaktır.

15 YUNUSOĞLU KABRİSTANI

Yunusoğlu Mahallesi bu kabristanın adı ile tanımlanır. Mezarlık çok uzun yıllar önce kullanımdan kaldırılmıştır. Mezarlığın esas yerinin tespit ve tayinine bu gün için imkan görülmemiştir. Zira, mezarlığın yerine birçok evler yapılmış ve yollar geçirilmiştir.

16 PARMAKKAPI MEZARLIĞI

Eski adı ile Üçler Mezarlığı, yeni şekli ile halen günümüzde Pazar günleri kurulan Kapalı Pazar yerinin güneybatısına isabet eden mahalde bu mezarlığın mevcudiyetinden kaynak kitaplar bahsetmektedir. Ancak bu mezarlığın da eski yerinin dosdoğru tespit ve tayini mümkün değildir. O olanda birçok boş arazi bulunmakta ve bazı evler ve işyerleri yer almaktadır.

17 ZİNDANKALE MEZARLIĞI

Bundan 40-50 yıl öncesine kadar Konya’nın batı yakasına düşen bu semt Zindankale olarak bilinir. Bu yerin mezarlıktan bozulmuş şeklinden başka daha yakın tarihe kadar çok derin birkaç tane çukurların bulunduğunu yaşı altmışın üzerinde olan Konyalılar iyi bilirler. Hatta o tarihlerde o civara bir ara Pazar günleri Pazar bile kurulmuş ve beş an sene devam etmiştir. Bu nedenlerle Zindankale Mezarlığı’nın bu harabelerin ve hafriyatlara neresinde kaldığı bilinmemektedir. Buna rağmen bilinen şudur ki, büyük bir ihtimalle bu mezarlık şimdiki Devrim ilkokulu ile üniversite binalarının konumlandığı yerlerde olduğu kuvvetle muhtemeldir. Bu konuda eski araştırmacı arkadaşlarımızdan deerleri ölçülemeyecek derecede büyük olan A. Cehap Özkaşıkcı ile Sefa Odabaşı’nın yaşlarının müsait oluşu ve o mıntıkayı çok iyi tanımadan hasebiyle varsa bildiklerini ortaya koymaları halinde bir tarihi belgeye daha net ışık tutulabileceğini ve şükranla karşılayacağımızı arz etmek isterim.

18 TÜRBE HATİRESİ

Bu kabristan halen müze olarak kullanılan Mevlana Türbesi’nin içindeki şadırvanın bulunduğu yer ile diğer alan üzerinde kurulu idi. Ne var ki bu Hatire de bar hatıra olarak anılarda kalıp gitti.

19. SULTAN SELİM HATİRESİ

Sultan Selim Camii ile Müze arasındaki yolun açılması ile bu küçük mezarlık da silinip gitmiştir.

20 AKMESCİT MEZARLIĞI

Bu mezarlık da bozulan ve kullanımdan kaldırılan mezarlıklar arasındadır. Yerine evler yapılmış ve halen yenileri yapılmaktadır.

21 İPLİKÇİ MEZARLIĞI

Bu mini mezarlık Kayalıpark karşısındaki Merkez Ziraat Bankası ile  İplikçi Camii arasındaki halen mevcut olan ve yaya olarak gelinip geçilen yolun bulunduğu yerde idi. Çocukluğum Kalecik Mahallesinde geçtiği için bu semti çok iyi tanırım. Bu mini mezarlık kullanımından 1930’lu yıllarda kaldırıldığı halde 1940- 1945 yıllarına kadar  mezarlığın kalıntıları mevcut idi. O yıllarda caminin restorasyonu sırasında yeri kaldırım taşları ile döşenip yaya yolu açılmıştır. Doğup büyümece bu mahallede yaşamış olan annemin anlattıklarına göre bu mezarlıkta teyzemin de kabri bulunmaktadır. Ziraat Bankası kısmen bu mezarlık üzerinde kuruludur.

22 İÇ KARAMAN MEZARLIĞI

Kaynak kitaplara göre İnce Minare civarında olduğu bilinir. Üzerinde kısmen yol kısmen de evler vardır.

23 HATİP SULTAN MEZARLIĞI

Halen ibadete açık tutulan Aşmalı Mescit Camii adı ile anılan camii şerif, hatip Sultan Mezarlığından bozulan arsa üzerinde kuruludur. Çok eski bir geçmişe sahiptir.

24 ŞERAFETTİN MEZARLIĞI

Bu mezarlığın vaktiyle konumlandığı yer, kaynak kitapların tarifine göre halen ibadete açık bulunan Konya’nın meşhur, hatta meşhurluktan da öte eski terimle ‘Alamet-i Farika’sı Şerafettin Camii’nin önündeki park ve kısmen de sağlı sollu yoldur.

25 ŞEYH HASAN MEZARLIĞI

Eski Buğday Pazarı’nın güneyindeki eski Borsa Binası ile Verem Hastanesi binasının olduğu yer Şeyh Hasan Mezarlığı’nın mezarlık olarak kullanıldığı yerdir. Bu mıntıkada yer yerinden oynamış, çok ahırlar, çardaklar hayvan barınakları yıkılmış, yerlerine yenileri yapılmış. Onlar da birkaç sene içinde yıkılıp daha mükemmelleri inşa edilmiş ve edilmektedir.

26 GARİPLER MEZARLIĞI (GARİPLER MAHALLESİ)

Kaynak kitaplardan  ve bugünlere gelebilmiş arkeolojik kalıntılardan elde ettiğimiz bilgilere göre, garipler mezarlığı ve Garipler Mahallesi yer alıyordu.

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.