Kiracı da masrafa ortak olacak

Kiracı da masrafa ortak olacak

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan anlaşmazlıkların çözümünde arabuluculuk sistemi devreye girdi. 1 Eylül itibariyle zorunlu hale gelen bu uygulama, masrafların paylaşılmasını öngörüyor.

Milyonlarca vatandaşı doğrudan ilgilendiren önemli bir karar açıklandı. Ev sahibi ve kiracı arasındaki sorunların çözümü artık arabuluculuk sistemiyle yapılacak ve bu süreçte ortaya çıkan masraflar ev sahibi ile kiracı tarafından birlikte karşılanacak.

Kiracı ile ev sahibi arasındaki anlaşmazlıkta arabulucu zorunlu oldu

1 Eylül tarihinden itibaren, kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların mahkemeye gitmeden önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale geldi. Bu uygulama, anlaşmazlıkların daha hızlı ve adil bir şekilde çözülmesini amaçlamaktadır. Ancak, ilk arabuluculuk toplantısına katılmayan tarafın, daha sonraki bir dava sürecinde masrafları tek başına ödemesi gerekeceği hatırlatıldı.

Arabulucu ücreti yarı yarıya bölünüyor

Arabuluculuk süreci, en fazla 4 haftada tamamlanmakta ve taraflar anlaşma sağlarsa süreç daha da hızlanabilmekte. Anlaşma durumunda, arabuluculuk ücreti taraflar arasında yarı yarıya bölünüyor. Örnek vermek gerekirse, bir kira anlaşmazlığı mevcut kira bedelinin artırılmasıyla ilgiliyse ve yıllık fark 14 bin TL ise, bu fark yıllık kira bedeli üzerinden hesaplanıyor.

Anlaşmazlıklar daha adil bir şekilde çözülecek

Sonuç olarak, kiracı ve ev sahibi her iki taraf da bu anlaşmazlık nedeniyle oluşan ek maliyetleri yüzde 3'ünü ödeyerek karşılayacaklar. Anlaşma sağlanamazsa, davayı kaybeden taraf tüm maliyetleri üstlenecek ve ilk toplantıya katılmadığı takdirde avukat ücreti de kendisine kalacak. Ayrıca, dava masrafları da davayı kazanan taraf tarafından tahsil edilecek. Bu yeni düzenleme, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların daha adil bir şekilde çözülmesini hedeflemekte.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.