“KİLİSTRA (Gökyurt Köyü) TARİHİ”

Kilistra (Gökyurt) müthiş doğa ve tarihi zenginliklere sahip bir köyümüz. Benim için küçük bir Kapadokya.Gezi yeri olarak da sık sık gittiğim köylerden biridir. Bir fotoğrafçı için her mevsim zengin malzeme ile doludur. Bu güzel beldemizle ilgili çok yazı yazdım, tanıtımına küçük bir katkım oldu mu bilmiyorum. Son yıllarda Kilistra kültürü üzerine İsmail Detseli çok değerli yazılar yazdı.

Adını bu yazıya başlık olarak verdiğim kitabın yayınlandığını da İsmail abinin bir yazısından öğrendim ve kendisinden rica ettim, bir tane temin etmesi için.

Sağolsun bulup geldi. Kitabın elime ulaşmasından bir gün sonra da yazarı Abdurrahman Karaağaç ile tanıştım. Yazar da Kilistralı olunca harika bir kitap çıkmış ortaya. Konusunda tek olan bu kitabın büyük bir boşluğu dolduracağına inanıyorum. Özellikle benim gibi yerel tarihe meraklı olanlar kitabı mutlaka temin edip okumalılar.

Abdurrahman Karaağaç yalnızca Kilistra’nın tarihini yazmakla yetinmemiş, bu belde ile etkileşimde olan yerlerin tarihini de yazmış. Ekler bölümüne beldenin tarihi güzelliklerini yansıtan fotoğraflar koymuş ki fotoğraflara bakarken, keşke bunlar renkli basılabileydi, demekten kendini alamıyor insan.

KARAALİ KÖYÜNDE

Karaali köyü, özgün kültürünü günümüze kadar taşıyan nadir köylerimizden biridir. İki yıl kadar önce bir gurup fotoğrafçı arkadaşla yaptığımız gezide yakından tanık olmuştum buna.

Geçtiğimiz hafta fotoğraf ustası Naci İdil ile birlikte yine bu köydeydik. Bol bol fotoğraf çektik. Biçki-dikiş kursundaki öğrencileri ziyaret edip hatırlarını sorduk.

Köyde geçim şartları hayli zor olduğu için yeni geçim kaynakları arıyorlar. Köylünün çoğu mevsimi gelince başka illere tarım işçiliğine gidiyorlar. Tabi bunda en büyük zorluğu öğrenci çocuklarımız yaşıyor. Okulu erken terketmek, güzün geç başlamak durumunda kalıyorlar. Karaali gibi,  beldelerimizde organik tarım bir kurtuluş olabilir, bunun olumlu örnekleri var, Karaali’de bu başarılamadı.

Kurs hocası Emine Yanar Beyşehir Halk Eğitimde görevliymiş. 15-25 yaş arasında iki sınıf öğrencisi varmış. Nisan sonuna doğru çalışmalarını sergileyeceklermiş.

İLETİŞİM FAKÜLTESİNDE SERGİ

Bursa’lı fotoğraf sanatçısı arkadaşım Büşra Ekim ile ilk ortak sergimizi geçtiğimiz eylül ayında İl Halk Kütüphanesi salonunda açmıştık. Serginin adı “Bursa’dan Karakeçililer-Toroslardan Sarıkeçililer”di.

Aynı sergiyi bu kere çarşamba günü saat 11.00 de iletişim fakültesinde açacağız.

Bütün fotoğraf dostlarını bekliyoruz sergimize.

img_4204.jpg

img_4212.jpg

tarama0001-001.jpg

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.