Kenya'da halk eşek kesimhanelerinin kapatılmasını istiyor

Kenya'da halk eşek kesimhanelerinin kapatılmasını istiyor

Satmayı kabul etmedikleri eşeklerinin çalındığını belirten halk, 2016'dan beri yasal çerçevede faaliyet gösteren eşek mezbahalarından şikayetçi- Doğu Afrika Hayvanları Koruma Örgütü Brooke'un Yöneticisi Mithigi:- "Bu ticaretin bize hiçbir faydası yok. Ken

NAİROBİ (AA) - RECEP CANİK - Doğu Afrika ülkesi Kenya'da halk, geçen yıldan beri hükümetin yasal izniyle faaliyet gösteren eşek kesimhanelerinin kapatılmasını istiyor.

Kenya, 2016'dan bu yana başta Çin olmak üzere birçok ülkeye eşek eti ihraç ediyor. Yasal kesimhanelerin birçoğunu Çinliler işletiyor.

Köylülerden satın alınan eşekler mezbahanede kesilip paketlendikten sonra yurt dışına gönderiliyor.

Doğu Afrika Hayvanları Koruma Örgütü Brooke'un Yöneticisi Elijah Mithigi, AA muhabirine, Narok eyaletinde köylülerin satmaya yanaşmadıkları eşeklerinin hırsızlar tarafından çalınarak bölgedeki eşek mezbahalarına satıldığını anlattı.

Mithigi, "Bölge halkı eşeklerini çalan hırsızlardan bıktı. Hırsızlar bunların bir kısmını bölgedeki kesimhanelere satarken bir kısmı da derisini yasa dışı yollardan yurt dışına gönderiyor." dedi.

- Ülkedeki eşek nüfusu tehlikede

Mithigi, "Kenya'da şu an yaklaşık 2 milyon eşek var. Eğer eşek kesimhaneleri kapatılmazsa önümüzdeki on yıl içinde ülkede eşek kalmayacak." ifadesini kullandı.

Şu an yasal izinle çalışan 3 kesimhane olduğunu kaydeden Mithigi, şunları söyledi:

"Sayıları her ne kadar az gibi gözükse de bir kesimhanede her gün 250 civarında eşek kesiliyor. Yetkililer gelen şikayetler üzerine Naivasha eyaletindeki bir eşek kesimhanesini süresiz kapattı. Hükümetle istişareler yapıyoruz. Bu ticaretin bize hiçbir faydası yok. Kenyalılar eşek eti yemiyor, derisini de kullanmıyor. Ayrıca Çinlilerin kendi ülkelerinde de eşek var. Neden bizim ülkemizdeler, neden bizim ülkemizin hayvanlarını tüketip bize zarar veriyorlar?"

- Bazı komşu ülkelerde yasak

Doğu Afrika'daki Uganda ve Etiyopya'da bu kesimhanelerin kapatıldığına, eşek eti ihracatının yasak olduğuna dikkati çeken Mithigi, Kenya hükümetinin de halkın sesine kulak vermesi gerektiğini dile getirdi.

Başkent Nairobi'ye 150 kilometre mesafedeki Narok eyaletinde çiftçilikle uğraşan James Waititu (45) da "Eşek kesimhanesine açıldığı ilk günden beri karşıyım. Bize hiçbir faydası yok. Onun yüzünden iki eşeğimden oldum. Bir sabah uyandım eşeklerim yok, çalınmış. Ben çiftçilik yapıyorum. Onlar benim fakirlikten çıkıp karnımın doymasına yardımcı oluyordu. İki eşeğim de çalınınca şimdi işsiz kaldım ve aileme bakamıyorum." diye konuştu.

Bölgedeki kesimhanelerden gelenlerin köylerden sürekli eşek topladığını kaydeden Waititu, çoğu köylünün satmak istemediği eşeklerinin çalındığını anlattı.

Kenya'da eşekler daha çok tarım ve taşımacılıkta yaygın olarak kullanılıyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :