Kendilerini "orman çocukları"na adadılar

Kendilerini "orman çocukları"na adadılar

"Orman Çocukları" Platformu üyesi bir grup, Kurtköy ormanında sokak köpeklerini haftanın belirli günlerinde gönüllü olarak besliyor- Platform kurucusu Arsal:- "Birçok aç ve muhtaç hayvan olduğu için beslemeyi haftada 2 gün, kış aylarında haftada 3 gün yap

İSTANBUL (AA) - HALİS AKYILDIZ - "Orman Çocukları" Platformu üyeleri, Pendik'teki Kurtköy ormanında sokak köpeklerini haftanın belirli günlerinde gönüllü olarak besliyor.

Platform kurucusu Zeynep Arsal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kurtköy ormanında çok sayıda sokak hayvanı bulunduğunu söyedi.

Sokak hayvanlarının da "mahalle sakini" olduğunu belirten Arsal, "Hep bu farkındalıkla yola çıkmaya çalışıyoruz." dedi.

Köpeklerin sokaklarda çöplerden beslendiğine, ormanlık alanlarda böyle bir imkanın bulunmadığına işaret eden Arsal, haftanın belirli günlerinde gönüllü olarak gelip hayvanları beslediklerini, kış aylarında havanın soğuması nedeniyle gün sayısını arttırdıklarını anlattı.

Arsal, Kurtköy ormanındaki köpekler için 508 kulübe yaptıklarını aktararak, bu yönde bir platform oluşturup destek almanın önemine değindi.

- ''Bol etli, sağlıklı, proteinli besleniyorlar''

İnsanların kendilerine yardımda bulunduğunu dile getiren Arsal, gönüllü kuruluşları arayarak destek almak istediklerini ifade etti.

Ormanlık alanda beslemenin, İstanbul'un birçok kırsal ve ormanlık bölgesinde bu şekilde olduğunu anlatan Arsal, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Birçok aç ve muhtaç hayvan olduğu için beslemeyihaftada 2 gün, kış aylarında haftada 3 gün yapıyoruz, duruma göre bunu arttırabiliyoruz. Çünkü hayvanların burada yiyecek bulmaları çok zor. Burada yaban hayvanları da var. Döktüğümüz mamalardan onlar da faydalanıyor. Kışın her beslememizde ek olarak 1-1,5 ton kadar tavuk ağırlıklı olarak yanımızda et bulunuyor. Kemiği çok aza indirgedik, genel olarak bol etli, sağlıklı, proteinli besleniyorlar, kışın yağlanıyorlar."

Arsal, beslemede et ve mamayı beraber verdiklerini, yaz aylarında havanın sıcak olması nedeniyle mayıs-ekim aylarında ise hayvanları et yerine kuru ve yaş mama ile beslediklerini dile getirdi.

- ''İnsanlar hayvanlara zarar vermesinler''

Türkiye'de hayvansever sayısının küçümsenmeyecek boyutta olduğunu belirten Arsal, "Buradan kliniğe çıkardığımız hayvanları, tedavileri bittikten sonra sahiplendirme yoluna gidiyoruz. Ya klinikte ya pansiyonda kalıyorlar ya da geçici yuva buluyoruz. Bu süreçlerde çok desteğe ihtiyaç oluyor. Hayvan bir yuvaya girene kadar barındırabilecek bir yere ihtiyacımız oluyor.'' diye konuştu.

Yaralı hayvanlara ilk etapta dezenfektan spreyler ve gazlı bezlerle müdahalede bulunduklarını anlatan Arsal, şunları kaydetti:

''Maalesef uyuz çok yaygın oluyor. Dolayısıyla mamaların içerisine uyuza karşı önleyici ilaç hazırlayıp onu da mamaya döküp bu şekilde bölge bölge uyuzu burada azalttık. Doğum varsa, hamile anne bulursak veterinerimiz geliyor, aşı yapılıyor. Yavrular doğduktan sonra aşılatıyoruz ki en azından yaşam şansları olsun. İnsanlar istemiyorlar, sevmiyorlar, korkuyorlar. Bunu anlayabiliyorum ama en azından zarar vermesinler, taşlamasınlar, öldürmesinler.''

Platform üyesi Ümit Akyüz de ormandaki köpekler için kış aylarının çok zor geçtiğini vurgulayarak, ''Tedavi ve sahiplendirme en çok yaptığımız iş. Ortalama 50 noktada besleme yapıyoruz." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :