Kemerin önemi!

Ülkemizde her gün yaklaşık 600 ve her saat 27 trafik kazası oluyormuş. Bu kazalarda günde 5-20 kişi ölüyor, 200 kadar kişi de yaralanıyormuş. Ortalama her yıl 5-6 bin kişi ölmekte ve 100-200 bin kişi de yaralanmaktaymış. Peki, bu kazaların en önemli sebebi neymiş?

Trafik kazalarının oluşmasının en önemli etmeni insandır. Bu oran ortalama yüzde 94’lere kadar ulaşmaktadır.

İnsan Faktörü % 66          

Sürücü % 27

Yolcu % 1

Araç Faktörü % 5

Yol Faktörleri % 1

İnsan Faktörüne Bağlı Trafik Kazalarının Nedenleri Nelerdir?

  a) Acemilik,

  b) Dikkatsizlik,

  c) Uzun süre uykusuzluk,

  d) Hatalı sollama,

  e) Aşırı hız,

  f) Fazla yük taşımak,

  g) Alkollü araç kullanmak,

  h) Bazı ilaçları kullandıktan sonra araç kullanmak,

  i) Trafik kurallarını dikkate almamak,

  j) Rutin araç bakımlarını yaptırmamak

Motorlu araç kazaları 40 yaş altındakiler için en önemli ölüm sebeplerinden biridir. Emniyet kemeri kullanımının trafik kazalarında ölüm oranını % 40-50, ciddi yaralanmaları % 35-60, hastane başvurularını % 64 oranında azalttığı belirtilmekte. Arka koltukta oturanlarda ise ölüm oranını % 18 azaltmakta. Biliyor musunuz bilmiyorum ama trafik kazalarında ölümlerin % 25’i araçtan fırlama ile olmakta ve emniyet kemeri de bunu önlemektedir.

Yapılan bir çalışmada saatte 95 km. den az hızla giderken olan çarpışmalarda kemer kullananlarda ölüm olayına rastlanmadığı, ancak kemersizlerde 20 kilometrelik bir hızda bile ölümcül yaralanmalar olduğu belirtilmiştir. Emniyet kemeri takmayan bir sürücü saatte 50 km hızla sabit bir yere çarptığında göğsünün direksiyona çarpma olasılığı yüksektir. Kemersiz sürücü direksiyona ya da kokpite çarpabilir, arabadan fırlayabilir. Ayrıca taşıtlarda sürücü yanındaki ön koltukta 10 yaşından küçük çocukların da oturması bildiğiniz gibi yasaktır

EMNİYET KEMERİ NEDEN TAKILMALI?

http://www.trafik.gov.tr/trafik_guvenligi/trafik_guvenligi_emniyet_kemeri_kullanimi.asp sitesinden aldığım bazı bilgileri sizlerle paylaşmak isterim:

Ülkemizde meydana gelen 80 bin 570 ölümlü-yaralanmalı trafik kazası değerlendirildiğinde; sürücülerin emniyet kemeri takılı olan kazalardaki ölüm oranı yüzde 3,3 iken, takılı olmayan kazalardaki ölüm oranının yüzde 12,2 olduğu tespit edilmiştir. Başka bir deyişle ölümlü-yaralanmalı kazalardaki ölüm oranı emniyet kemeri takılmadığı takdirde 4 kat artmaktadır. Emniyet kemeri takanların 100 km/s hızına kadar olan kazalarda kurtulma şansı vardır. Emniyet kemeri takmadan yolculuk edenlerin 20 km/s’den itibaren kaza anında ölme riski vardır. 2002 yılında Avrupa Birliği’nde araçta ölenlerin toplam sayısı 25 bin kişidir. Araçta bulunanların hepsi emniyet kemeri taksaydı, ölü sayısının 25 binden 15 bine inebileceği uzmanlarca belirtilmiştir. Ülkemizde 2003 yılındaki trafik kazaları sonucunda ölenlerin % 37’sini sürücüler, % 40’ını yolcular ve % 23’ünü ise yayalar oluşturmaktadır. % 40 oranında meydana gelen yolcu ölümlerinin ise % 20’sinin 20 yaş altındaki yolcular olduğu dikkate alındığında, emniyet kemerinin sadece sürücüler ve yetişkinler için değil, çocuklar için de öğrenilmesi ve alışkanlık haline getirilmesi gereken bir unsur olduğu ortaya çıkmaktadır

Sadece bu ülkede bu şehirde yaşayan insanlar için söylemiyorum, bu gibi durumların bütün dünyada olduğunu sanıyorum. Şunu unutmayalım bizler çocuklarımızın yanında emniyet kemerini takmıyorsak onlardan takmalarını nasıl isteriz. Bizler arabalarımızda hata yapanm sürücülere küfür ederseniz çocuklarınız da eder, onlarda eder. Bir de yanınızdaki şöfer susarken sanki sürücü kendisiymiş gibi etrafa küfretmez mi deli olurum. Siz emniyet kemerinizi bağlamaya çalışırken arkadaşınız hemen uyarır! 'Buralarda polis yok boş ver bağlama' yani sanki polisin olmadığı yerde kaza yaparsak canımız emniyetteymiş canımız yanmayacakmış gibi, veya tam tersi 'aman kemerini tak az ileride polis var' sanki polis bizim canımızı alacakmış gibi… Oysa ki polisimizde emniyet kemerlerimiz de bizim can güvenliğimiz için değil mi? O zaman arkadaş ve dostlarımızı doğru yönlendirelim ki sonradan üzülmeyelim öyle değil mi?.

ŞUNU ÇOK İYİ BİLMELİYİZ

Araç kullanmayı, trafik işaretlerini, ilkyardım tekniklerini öğretmek, öğrenmek yetmiyor. Her şeyden önce; insana sevgiyi, hoşgörülü olmayı, kurallara kesinlikle uymayı ahlaki bir değer olarak öğretmek ve bu kuralları davranış haline getirmek zorundayız diye düşünüyorum.

Allah hepimize: Trafik terörünün ve kazalarını olmadığı, yürek yakan feryatların bittiği,herkesin birbirine saygılı olduğu bir Türkiye versin İnşallah…

Unutulmamalıki ‘Tedbir taktiri değiştirmez ama taktir tedbir ister’ bu dinen de böyledir…

Hoşça, sağlıcakla kalın… Ama en önemlisi emniyet kemeri takarak adam gibi adam kalın.

ÖNEMLİ NOT:  Konya’daki meşhur göbeklerimize yaklaşırken lütfen ama lütfen kavşak içindeki araca yol verin. Trafik işaretini bilmeyenler için kavşağa yaklaşırkenki trafik işaretinin altında YOL VER yazmak da iyi olur….

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum