'Kardeşlik Vakti’  Şeb-i Arus,  7 Aralık’ta başlıyor

'Kardeşlik Vakti’ Şeb-i Arus, 7 Aralık’ta başlıyor

Bu yıl ‘Kardeşlik Vaktı’ temasıyla gerçekleştirilecek Mevlana’nın 744’üncü Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) programının tanıtım toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla yapıldı.

7-17 Aralık’ta gerçekleştirilecek Hz. Mevlana’nın 744’üncü Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri (Şeb-i Arus) programının tanıtımı amacıyla Bayır Diomond Otel’de düzenlenen basın toplantısı Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un katılımıyla gerçekleştirildi.  Toplantıya, Bakan Kurtulmuş’un yanı sıra Konya Valisi Yakup Canbolat, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, AK Parti Konya Milletvekillerinden  Hacı Ahmet Özdemir, Ömer Ünal, Hüsniye Erdoğan, Mustafa Baloğlu, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Konya  Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş, NEÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Kutlu ve birçok davetli katıldı.

seb-i-arus--(35).jpgseb-i-arus--(9).jpg

Tanıtım toplantısına geçilmeden önce gündeme ilişkin siyasi olayları değerlendiren Bakan Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişiminin artçı sarsıntılarının sürdüğünü belirterek, Türkiye’nin FETÖ ve bu örgütle işbirliği yapanlarla mücadelesinin uzun yıllar devam edeceğini söyledi.  Ortadoğu’nun yeniden şekillendirilmek istenirken Türkiye’nin büyük resmi görebildiğini kaydeden Bakan Kurtulmuş, ‘Türkiye bu büyük resmi görerek bu coğrafyanın parçalanmak istediğini anlamıştır. Bir asır evvel Osmanlı cihan devleti üzerinden onlarca farklı devleti masa başından cetvellerle pergellerle çizerek oluşturanlar yeniden bu coğrafyada oyunlar oynamak istiyorlar ve bölge halkının iradesinin neredeyse hiç kullanılamaz hale getirmek istiyorlar. Buradaki oyun 2. Sykes Picot’un uygulanması, Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafyanın lime lime edilerek iradesiz hale getirilmesidir. Türkiye’nin hem oynanan oyunu görmesi hem de giderek siyasi ve ekonomik gücünü artırıyor olması ve oyunları bozabilecek karaktere gücünü dönüştürüyor olabilmesi birilerini rahatsız ediyor. Türkiye üzerinde oynanan ve belki de önümüzdeki dönemde gündeme getirilecek birçok senaryonun birçok oyununda esas nedeninin bu olduğunu açıkça görmemiz gerekiyor’ dedi.

“15 TEMMUZ’UN ARTÇILARI DEVAM EDİYOR”

Bakan Kurtulmuş, 15 Temmuz darbe girişiminin artçı sarsıntılarının devam ettiğini dile getirdi. Kurtulmuş, “15 Temmuz sadece 15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gece halkın feraseti ve cesaretiyle sonlandırılmış bir süreç değildir. 15 Temmuz’un artçı bir takım faaliyetlerinin de devam etmekte olduğunu ve Türkiye’nin hem bu kirli karanlık FETÖ çetesi ile mücadelesinin hem de onlarla işbirliği halindeki ulusal ve uluslararası çetelerle mücadelesinin daha uzun yıllar devam edeceği de açıktır. Yine bu süreçlerin içerisinde zaman zaman büyük dalgalar içerisinde, zaman zaman kısa süreli sert vuruşlar şeklinde gelişen finansal darbe teşebbüslerinin finansal operasyonların da Türkiye’deki etkilerinin hiçbir şekilde göz ardı edemeyiz. Türkiye oyunu görüyor, gücünü artırıyor. Kararlılıkla bu oynanan oyunları bozabilecek kabiliyeti ortaya koyuyor. Bu bilindiği için bunun böyle devam etmemesi istendiği için dengeleri yeni oluşmaya çalışan bu dünya sistemi içerisinde Türkiye’nin güçlü bir aktör olmasının önüne geçilmesi için Türkiye’yi zayıflatacak her türlü operasyon sürdürülüyor, bundan sonra da sürdürülecektir. Onlar o mücadeleyi yapacak biz de yapacağız. Biz bu ülkeyi büyük ve güçlü olmak yolunda asla yalnız bırakmayacağız. Bu konudaki kararlılığımızla yolumuza devam edeceğiz. Uyanık olacağız, birliğimizi beraberliğimiz ülkemizi, inançlarımızı, değerlerimizi, medeniyetimizi hep birlikte savunarak ülkemizi daha güçlü hale getireceğiz. Onun için Türkiye’nin karşılaştığı süreçleri bu fotoğrafı görerek anlamaya çalışmalı ve buna karşı tedbirler geliştirmeye çalışmanın daha doğru olduğu kanaatindeyim. Kim ne yaparsa yapsın Türkiye bu coğrafyada herkesin gözünün içine baktığı bir mihenk taşı olmaya devam edecektir. Türkiye bu coğrafyanın derleyici toparlayıcı ana unsuru olmaya devam edecek. Türkiye bu coğrafyada daha fazla bölünmenin değil birliğin dirliğin adresi olmaya devam edecektir. İnşallah bölgemizdeki sorunları kararlılıkla çözen büyük bir ülke olma gücünü potansiyeli artırarak yoluna devam edecektir” şeklinde konuştu.

seb-i-arus--(54).jpg

 

seb-i-arus--(74).jpg

 

Bakan Numan Kurtulmuş siyasi gündeme daire konuşmasının ardından  bu yıl gerçekleştirilecek 744’üncü Şeb-i Arus tanıtım toplantısı yapılacak salona geçildi. ‘Kardeşlik Vakti’ sloganıyla 7 – 17 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek olan Şeb-i Arus etkinliklerinin programları açıklandı. Tanıtım toplantısında konuşan Bakan Numan Kurtulmuş, " Şeb-i Arus törenlerinin bu seneki temasının "Kardeşlik Vakti" olduğunu belirten Kurtulmuş, "Günümüz dünyasında her şeyden daha fazla ihtiyacımız olan bir meselenin bir motto olarak ortaya çıkarılması, Hazreti Mevlana'nın hepimizin bildiği o kardeşliği eksenine alan öğretisinden hareketle, böyle bir slogan etrafında etkinliklerin düzenlenecek olması anlamlıdır." diye konuştu.

HER ZAMANKİNDEN DAHA FAZLA İHTİYACIMIZ VAR"

Kurtulmuş, Hazreti Mevlana ve onun geleneğinin, sürekli çeşmesinden pınar akan, soğuk, buz gibi, zemzem gibi su akıtan bir irfan çeşmesi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: "İşte onun için insanlar hala dünyanın her yerinde Hazreti Mevlana'nın görüşlerini dinliyor, çok sayıda insan Konya'ya  geliyor. Bu büyük değerin farkında olmamız, Konya olarak bu büyük hazinemizin bize vermiş olduğu zenginliklerden istifade etmemiz, akıllı ve inançlı olmamızın gereklerinden birisidir. Günümüzde, kendisinin İslam dairesi içerisinde olduğunu iddia eden bazı çevrelerin, ayrıştırıcı, ötekileştirici ve dışlayıcı üsluplarına karşı, bunlar üzerinden insanlara hayatı neredeyse yaşanmaz hale getiren, baskılarına, zorbalıklarına karşı, Hazreti Mevlana'nın ötekileştirmeyen, ayrıştırmayan, birleştirici, insanların hepsini derleyici, toparlayıcı sözlerine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız var." Kurtulmuş, Hz. Mevlana'nın büyük bir temsilcisi olduğu irfan geleneğinin, yaşayan ve gelecekte yaşatılması gereken insani bir erdem olarak görülmesi gerektiğini aktardı.

HZ MEVLANA’NIN HÜMANİST ANLAYIŞINA HAKSIZLIK YAPIYORLAR

Konya'nın Hz. Mevlana'nın dünyaya tanıtılmasında üstlendiği görev nedeniyle şanslı olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "Hazreti Mevlana'nın görüşleri ve fikirleri üzerinden, Mevlana'yı sanki İslam dairesinin dışında, hümanist bir ekolün temsilcisi ve kurucusuymuş gibi göstermek Mevlana'ya yapılacak en büyük hakaret en büyük haksızlıktır. Hazreti Mevlana, İslam geleneğinin tam göbeğinde, İslam inancının en güzel şekilde gelişmesini sağlayan bir Müslüman, bir bilge, bir mürşid ve bir rehber olarak insanların karşısında duruyor. Onun İslam dairesi içerisinde söylemiş olduğu, insanların her birisini yaradılıştan eş olarak gören görüşünü, maalesef bir takım yanlış hümanist görüşlerin parçası olarak anlatmaya çalışmak haksızlıktır." değerlendirmesinde bulundu. Kurtulmuş, Hz. Mevlana'nın "Ben, Hazreti Peygamber'in, Hazreti Kuran'ın ömrüm olduğu çerçevede kölesiyim. Hazreti Peygamber'in de yolunun tozunun kölesiyim" diyecek kadar Allah'a, şeriata, Kuran-ı Kerim'e ve Hazreti Muhammed'in sünnetine bağlı olan bir İslam alimi olduğunu bildirdi.

 "KONYA'DAKİ ŞEB-İ ARUS, TEK ŞEB-İ ARUS TÖRENİ OLACAK"

Şeb-i Arus törenlerinin amacı dışında sadece turistik bir gösteri haline dönüştürülmemesi gerektiğine işaret eden Numan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "3-5 tane üzerine Mevlevi kıyafeti giyen kişinin, hem de bazı uygunsuz yerlerde, 'Biz sema yapıyoruz' diyerek ortaya çıkması, Mevlana'yı en çok rencide edecek hususlardan biridir. Şeb-i Arus törelerinin bir şekilde marka haline getirilmesi için süreç tamamlanmıştır. Konya'daki Şeb-i Arus, tek Şeb-i Arus töreni olacak. Bu anlamda Kültür Bakanlığımızın gözetimi altında, mevlevi geleneklerine uygun bir şekilde Şeb-i Arus törenleri sürdürülecek." Törenlerin organizasyonunda emeği geçenlere, Hz. Mevlana'nın daha iyi anlaşılmasına, fikirlerinin dünyaya daha güzel bir şekilde yayılmasına vesile olanlara şükranlarını sunan Kurtulmuş, ilerleyen dönemde Mevlana Müzesi'nin bahçe düzenlemesinin, kalem işleri restorasyonunun yapılacağını dile getirdi. Kurtulmuş, bu düzenlemelerin masraflarının Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası tarafından karşılanacağını belirterek, bu kurumlara teşekkür etti. Kurtulmuş, Hz. Mevlana'nın türbesinde bulunan sanduka örtüsünün de yenileneceği bilgisini verdi.

TÜRKİYE'DEN KAÇIRILAN TARİHİ ESERLER

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Kurtulmuş, bir gazetecinin tarihi eser kaçakçılığına ilişkin sorusuna şu yanıtı verdi: "Türkiye'nin kaçırılan tarihi eserleriyle ilgili Bakanlığımız aktif şekilde çalışıyor. Türkiye'den daha evvel kaçırılan eserleri hafiye gibi izliyoruz. Şu anda takip ettiğimiz, farklı ülkelerde bulunan, 56 dosyamız var. Bu hukuki bir süreç. Hemen kolaylıkla bir günde alınamıyor. Bu süreçlerin sonunda eserlerin bir kısmının Türkiye'ye iade edildiğini biliyorsunuz. Çok sayıda eserin yurt dışına kaçırıldığını biliyoruz. Koca koca ülkelerin anlı şanlı müzelerinde sergilenen birçok eserin Türkiye'den çalınarak götürüldüğü de aşikardır. Bunların hepsiyle ilgili çalışmalarımız yapıyoruz."

 "MEVLANA'NIN TANITILMASINDA ETKİ YAPACAK PROJELERİ DESTEKLERİZ"

Bir gazetecinin Hazreti Mevlana'nın hayatını anlatan bir sinema filmi çalışmasının olup olmadığını sorması üzerine Kurtulmuş, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın sinema sektörüne ciddi destekleri olduğuna dikkati çekti. Bu destekler sayesinde de Türkiye'de 2002 yılında 9, 2016 yılında da 135 film üretildiğini aktaran Numan Kurtulmuş, "Buradan açık çağrıdır, Hazreti Mevlana'yla ilgili film yapmak isteyen arkadaşlarımız, gelsinler, projelendirsinler, Bakanlığımıza müracaat etsinler. Biz Bakanlık olarak, doğru projelerin, gerçekten ses getirecek, dünya çapında Mevlana'nın tanıtılmasında etki yapacak projeleri destekleriz." ifadelerini kullandı.

seb-i-arus--(70).jpg

CANBOLAT,  KARDEŞLİĞE İHTİYACIMIZ VAR

Vali Yakup Canbolat, konuşmasında Hz Mevlana’nın birçok sözlerini söyleyerek konuşmasına başladı.  Türkiye Cumhuriyeti tarafından 80 yıldır yapılmakta olan Şeb-i Arus kutlamalarını ilk defa Kültür ve Turizm Bakanı’nın katılımıyla yapıldığını dile getiren Canbolat, “Hz Mevlana’nı vefatının ardından 744 yıl geçmesine rağmen dünyanın dört tarafından insanlar Konya’ya gelmektedirler.  Yaptığımız toplantılar sonucunda Mevlevi mukavelesinin aslına uygun olmasını kararlaştırdık. Ayrıca Hz Mevlana’nın tanıtılmasında daha titiz olunması gerektiğini kararlaştırdık. 744’üncü kutlamada ana temanın Kardeşlik Vakti olması bundan kaynaklanıyor. Hz Mevlana’da eserlerinde kardeşliği her zaman ön plana çıkarmıştır. Bu coğrafyanın en çok ihtiyaç duyduğunu Hz Pir asırlar öncesinden dile getirmiştir. Bu etkinliklerin dünyaya örnek olmasını temenni ederim” şeklinde konuştu.

seb-i-arus--(56).jpg

AKYÜREK,  DÜNYANIN EN BÜYÜK ETKİNLİĞİ

Vuslat yıl dönümü programları mana ve içerik olarak yer yüzündeki yapılan en büyük kültürel etkinlik olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “ On günlük süre içinde binden fazla program icra ediliyor ve bunlarda mana olarak çok güçlü oluyor. Şeb-i Arus programları tüm dünya için buluşma haline gelmesi çalışmalarımız artarak devam ediyor. Bundan sonra da Hz Mevlana’nın  bizlere bıraktığı emaneti taşıma konusunda iyi niyetle gayretlerimiz devam edecektir. Kardeşlik Vakti temalı 744 Şeb-i Arus törenlerinin tüm dünyaya hayırlar getirmesini diliyorum” dedi.

seb-i-arus--(42).jpg

YARAR, ŞEB-İ ARUS KONYA’YA AİT OLDU

Konya İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdülsettar Yarar, tanıtım toplantısında bu yılki Şeb-i Arus programını açıkladı. Mayıs –Ağustos aylarında Şeb-i Arus etkinlikleri için  geniş çaplı istişare toplantıları yapıldığını dile getiren Yarar, daha etkili ve geniş çaplı olmasını karar aldıklarını söyledi.  2017 yılı içinde bakanlığın yönlendirmeleri dairinde yapılan istişareleri anlatan Yarar, “bu yıl Mevlevi geleneklerine bağlı olarak kutlamalar başlayacak. Bunların yanında, kültür sanat etkinlikleri ve organizasyon  çeşitliği olacaktır. Kardeşlik vakti’ teması alarak başlanan bu başlık ‘Sen bensin, ben de senim işte. Öyleyse nedir bu senlik, benlik’ özlü sözünden hareketle oluşturulmuştur.  Bu yıl alınan kararlar doğrultusunda, Mevlevi ayin-i şerifi ile birlikte sergiler, toplantılar, atölye çalışmaları, dinletiler, ödül törenleri, tiyatrolar, imza günleri ve tecrübe paylaşımları programları olacaktır.  Şeb-i Arus törenlerinin Konya’ya tescillenmesi konusunda Ekim 2016 yılında başvuruda bulunmuştuk. Bu girişimimiz sonuç verdi ve 12 Aralık’ta Şeb-i Arus törenleri resmi olarak Konya’ya ait olacak.  Bu yılki Şeb-i Arus töreni 7 Aralık’ta başlayacak. İlk defa geleneğe uygun olarak öğle namazından sonra Şems-i Tebrizi’nin mezarı ziyaret edilecek. Daha sonra aynı gün Kardeşlik Yürüyüşü yapılacak. Kardeşlik Yürüyüşü, Mevlana Meydanı’nda son bulacaktır. Daha sonra çocuk semazenler geleneksel olarak sema programı yapacaktır. Mevlana Kültür Merkezi’nde sergi açılışı yapılacak’ dedi.

seb-i-arus--(64).jpg

ÖZDEMİR, EN İYİ KİŞİSEL GELİŞİM KİTABI MESNEVİ’DİR

AK Parti Konya Milletvekili Hacı Ahmet Özdemir, yaptığı konuşmada  Hz Mevlana’nın Mesnevi eserinin vahiy yoluyla yazıldığını bahsedenler bu konuda Hz Mevlana’ya en büyük hakareti etmiş olduğunu söyledi. Özdemir konuşmasının devamında, “Şeb-i Arus,  Düğün anlamına geliyor ve bizlerde bunu en iyi şekilde yapmaya hazırız. Hz Mevlana gibi bir değerimizi her zaman dünyaya tanıtmalıyız. Ayrıca kişisel gelişim için en iyi kitaplardan birisi de Hz Mevlana’nın Mesnevi eseridir” dedi.  Servet R. Çolak – Memleket

 

Etiketler :