"Karanlıkta matematik"le görme engellilere ışık oldu

"Karanlıkta matematik"le görme engellilere ışık oldu

Gönüllü olarak görme engellilere matematik dersi veren öğretmen Hale Uçuş, bugüne kadar 20 engellinin E-KPSS'de 80 üzerinde puan alarak kamu kurumlarına yerleşmelerine yardımcı oldu- İnternet üzerinden farklı illerden katılan 25 görme engelliye sesli konf

BİLECİK (AA) - GÜLAY GEYİK - Gönüllü olarak görme engellilere matematik dersi veren öğretmen Hale Uçuş, bugüne kadar 20 engellinin Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı'nda (E-KPSS) 80 üzerinde puan alarak, kamu kurumlarına yerleşmelerine vesile oldu.

Okul çıkışı görme engellilere internet üzerinden sesli konferans sistemiyle matematik dersi veren Uçuş, toplama, çıkarma, bölme ve çarpma işlemiyle başladığı eğitiminde başarılı sonuçlar elde etti.

Uçuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 4 yıldır Söğüt Sağlık Meslek Lisesinde matematik öğretmenliği yaptığını ve görme engelli Ertuğrul Uranlı'yı kaynaştırma öğrencisi olarak tanıdığını anlattı.

Lise son sınıf öğrencisi Uranlı'ya yönelik neler yapılabilir konusunda araştırmalar yaptığını ve okul çıkışlarında 2 saat gönüllü olarak öğretmenler odasında bazen sınıfta karton şekiller üzerinde konuları anlatmaya başladığını belirten Uçuş, ''Elleriyle şekillere dokunarak bana açıklamalarda bulunuyordu." dedi.

Bazen problemi, konuyu onun ellerine yazdığını dile getiren Uçuş, şöyle konuştu:

"Çünkü avucunun içinden itibaren kolunun bir kısmını kullanıyorduk. Daha iyi anlayabilmesi için denklemi oraya yazıyordum. E-KPSS sınavlarına girdiğinde 15 sorudan 13 soru matematikten yapmıştı. Bu çok önemliydi, onun kendine olan özgüveni artmıştı ve E-KPSS'den de 85 puan aldı ve şu anda kendi memleketinde kendi okulunda arşiv memuru olarak çalışıyor."

Uçuş, görme engellilere gönüllü olarak yardımcı olmak istediğini öğrencisine ilettiğinde internet üzerinden sesli konferans sisteminin bulunduğunu öğrendiğini belirterek, bu sistemle dersler vermeye başladığını ifade etti.

Yaklaşık 2 yıldır görme engellilere internet üzerinden eş zamanlı canlı olarak sınıf ortamında örgün eğitimi aratmayacak şekilde sorular sorarak, cevaplayarak, bazen de ödev vererek, E-KPSS'ye hazırladığını dile getiren Uçuş, şu anda ise aralarında öğrencilerin de bulunduğu 25 görme engellinin internet üzerinden eğitimlere katıldığını anlattı.

Uçuş, hem moral ve motivasyonlarını artırmak hem de matematik anlamında onlara geleceği hazırlamada destek olmaya çalıştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Geçen sene 20 öğrenci, E-KPSS'yle kamu kurumlarına yerleşti ve hepsi 80 üzerinde puan aldı. Matematikten 15 sorudan en az 10'unu yaptılar. Ben okuldan sonra akşam başladığım dersi bazen gece yarılarında bitiriyordum çünkü onların tek erişilebilir kaynakları benim sesimdi. Ben sesimle onlara matematiği anlatmaya çalıştım. Derslerimi canlı olarak yapıyorum ve bunları matematik ses kayıtları oluşturarak kayıt ediyorum. Ses kayıtlarını YouTube üzerinden 'karanlıkta matematik' olarak oraya yüklüyorum ki bu program ve sistemlerden haberi olmayanlar da oradan dinleyebiliyorlar."

Kendisini görme engellilerden e-mailler geldiğini vurgulayan Uçuş, "Derse katılmak isteyenleri kabul ettik. Bu şekilde Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi birçok ilden de öğrencim var. Kısacası internet olduğu sürece biz engelleri aşmış oluyoruz ve matematik öğretimini gerçekleştiriyoruz. Görme engelliler, yeri gelsin bilgisayar programcısı, ekonomist, matematikçi olsun. Matematik öğretmeni olmak isteyen bir öğrencim var ve bu yolda ilerliyor.'' dedi.

Görme engelli Ertuğrul Uranlı ise Söğüt 100. Yıl Atatürk Ortaokulunda kütüphane memuru olarak görev yaptığını ve E-KPSS'yi kazanmasında en büyük katkının matematik öğretmeni Hale Uçuş'un olduğunu söyledi.

Lise 4. sınıfta matematik öğretmeni Hale Uçuş ile tanıştığını ve kendisiyle çok ilgilendiğini anlatan Uranlı, ''Hale öğretmen, elime ya da koluma soruyu, problemi deftere yazar gibi yazdı. Hale öğretmen sayesinde E-KPSS'de 85 puan aldım ve memur oldum." diye konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :