Japon firmalar Türkiye'deki satın alma ve birleşmeleri takipte

Japon firmalar Türkiye'deki satın alma ve birleşmeleri takipte

Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Ermut:- "Japon yatırımcılar açısından Türkiye'nin vazgeçilmez bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Zaten Japon firmaları mega projelerde mutlaka konsorsiyumlarda yer alıyorlar. Japon firmalarını

ANKARA (AA) - NURAN ERKUL - Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (TYDTA) Başkanı Arda Ermut, Japon firmalarının Türkiye'de satın alma ve birleşme yatırımlarını yakından takip ettiğini belirterek, "Japon yatırımcılar açısından Türkiye'nin vazgeçilmez bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Zaten Japon firmaları mega projelerde mutlaka konsorsiyumlarda yer alıyorlar. Japon firmalarının Türkiye ilgisinin artarak devam edeceği kanaatindeyim." dedi.

TYDTA'nın 24 Şubat'ta Tokyo'da yaptığı ve 27 Şubat'ta da Osaka'da düzenleyeceği yatırım seminerlerine ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Ermut, özellikle 2010'dan sonra Japonya'ya ağırlık vermeye başladıklarını ve Japon yatırımcıların Türkiye'ye ilgisi açısından bu dönemden sonra ciddi gelişmeler kaydettiğini anlattı.

Ermut, kendilerinin de bu doğrultuda çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını ve Japon bankası Mizuho, Japon Dış Ticaret Teşkilatı (JETRO) danışmanlık firması Pragma ve hukuk firması Baker McKenzie gibi çözüm ortaklarıyla Japonya'da yatırımcı seminerleri düzenlediklerini aktardı.

Tokyo'da 24 Şubat'ta düzenledikleri toplantıda 200'ün üzerinde Japon yatırımcısına Türkiye'deki satın alma ve birleşmeler ile yatırım ortamını anlattıklarını söyleyen Ermut, "Toplantılarımızı satın alma ve birleşme başlığı ile yapmamızın sebebi de Japon firmaların bu noktadaki ilgisinin çok yoğun olması. Japon firmaların hepsi neredeyse global olarak rekabet edecek konumdalar ama Japon pazarı artık tıkanmış durumda. O yüzden, global düzeyde rekabetçi olabilmek adına dünyanın çeşitli bölgelerinde genişleme ve faaliyet alanları bulmak zorundalar. Bunun da bir kısmını potansiyel gördükleri firmalara yatırım yaparak, satın alma ve birleşmeler ile üçüncü ülkelerdeki pazarlara hitap edebilmek için yapıyorlar. Aynı şekilde Türk firmalarla da ilerlemek istiyorlar. Son dönemde gıda, teknoloji, bilişim sektörlerinde, makine ve sağlık alanlarında satın alma ve birleşmeler gerçekleşti Japon firmalarla." bilgisini paylaştı.

- "Boş otururuz diye beklerken..."

Ermut, toplantıda bir şekilde Türkiye'de yatırım yapmış çözüm ortaklarının başarı hikayelerini Japonca anlattıklarını ve bu anlatımların Japonya'daki yatırımcılar açısından çok önemli olduğunu dile getirdi.

"Çözüm ortaklarımız Baker McKenzie ve Pragma'nın her ikisi de 15 Temmuz sonrası boş otururuz diye beklerken tam tersine işlerinin arttığını söylediler" diyen Ermut, Japon yatırımcıları Türkiye'yi Batı medyası üzerinden takip ettiğine ve bu şekilde de çok olumlu bir algılarının oluşmadığına dikkati çekti.

Ermut, Japon halkının güvenlik kaygısının çok hassas olduğunu ve Türkiye'de de son 2 yıldır artan terör olayları ve 15 Temmuz'dan etkilendiklerini ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu algı boşluğunu doldurmak noktasında çok şeyler yapılabileceğini gördük. Genel itibarıyla Türkiye ile ilgili negatif bir algı yok burada fakat güvenlik kaygıları var. '15 Temmuz sonrasında da Türkiye'de insanlar yaşayabiliyor mu' seviyesinde algıları. Tabii Türkiye'den bu tür firmalar gelip de anlattıkça bunun böyle olmadığını görüyorlar. Burada sadece yatırım ortamını anlatmaktan ziyade Türkiye ile ilgili genel olarak da bir tanıtım yapma ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Ayrıca referandum gündemiyle de ilgileniyorlar. Japon Kredi Derecelendirme Kuruluşu (JCR) ile de görüştük. Onlar da bize referandumu sordular. Biz de bunun özellikle kamu reformu açısından ciddi bir fırsat olduğunu, Türkiye'nin eskiden olduğu gibi koalisyon hükümetlerine geri dönmemesi adına bu tür bir değişikliğin yapıldığını anlattık. 'Cumhurbaşkanı daha güçlü bir hale mi geliyor' diye sordular. Tam tersine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendinden sonrasında kuvvetler ayrılığının daha sağlıklı yerleşmesi ve gerçekten etkili bir şekilde işleyen bir yürütme erkinin olması adına böyle bir değişikliği ortaya koyduğunu anlattık. Bu, Türkiye'nin geleceğini kurtarmak adına önemli bir adım. Bizim açımızdan da en çok da yatırım ortamını etkileyecek bir konu çünkü etkin çalışan bir yürütme etkin çalışan bir bürokrasi demek, hele de kamu reformu adına da bazı adımlar atılırsa. Bunu anlatmaya çalıştık ve kolayca anlaşılabildiğini de gördük. Özellikle ekonomik aktörler çok daha kolay anlıyorlar. Türk lirası, Merkez Bankasının politikalarını da soruyorlar. Burada şunu gördük, gündem gitgide güvenlik sorunlarından yatırım ortamı, ekonomi ile ilgili konulara gelmeye başladı. Bu bizim açımızdan çok önemli çünkü en azından Türkiye ile ilgili algının normale dönmeye başladığını görüyoruz."

Japon yatırımcılardan ciddi bir ilginin başlayacağını ve önümüzdeki dönemde de devam edeceğini düşündüğünü söyleyen Ermut, Türkiye ve Japon ekonomilerinin birbirini tamamlayıcı özelliklere sahip olduğunu dile getirdi.

Ermut, Japon firmalarının karar verme süreçlerinin biraz uzun olduğunu belirterek, "Japon yatırımcılar açısından Türkiye'nin vazgeçilmez bir alternatif olduğunu düşünüyoruz. Zaten Japon firmaları mega projelerde mutlaka konsorsiyumlarda yer alıyorlar. Japon firmalarının Türkiye ilgisinin artarak devam edeceği kanaatindeyim. Japon kredi derecelendirme kuruluşunun Türkiye ile ilgili notu hala 'yatırım yapılabilir düzeyde pozitif'. Bu kuruluşun Türkiye ile ilgili notu da Batılı kuruluşlara göre Japon ekonomisinin daha rasyonel olduğunu gösteriyor. Tek dezavantajları karar verme süreçleri yavaş ve güvenlik algıları fazla ama Türkiye'ye geldikleri veya Türkiye'deki vatandaşlarını aradıkları zaman Türkiye ile ilgili doğru bilgiler alabileceklerinin altını çizdik." değerlendirmesinde bulundu.

- "Japon medya temsilcileri daimi olarak Türkiye'de bulunması için destek veriyoruz"

Japonya'nın önemli medya kurumlarının Türkiye'de sürekli temsilcilerinin olmadığını kaydeden Ermut, yeni yeni bu alanda adımlar atılacağını ve kendilerinin de bu konuda destek vereceğini anlattı.

Ermut, Türkiye'deki bazı medya kuruluşlarıyla ve devlet kurumlarıyla görüştüğünü ve bir şekilde bazı Japon kuruluşlarının Türkiye'de daimi temsilcisi bulunması adına çalışmalarının olacağını aktardı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler