İşte 'Muhteşem Yüzyıl'ın foyası!

İşte 'Muhteşem Yüzyıl'ın foyası!

Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman'ın dizilerde anlatıldığı gibi bir yaşantısının olmadığını söyledi

Osmanlı’da kadınların dizilerde gösterildiği gibi dekolte elbiseler giymediğini söyleyen Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, “Osmanlı’da böyle bir şey yoktu. Padişah anneler beş vakit namaz kılıp, evlatları için dua ederlerdi. Bunun aksini söyleyenler Osmanlı’yı karalama çabalarıdır. Ayrıca Kanuni’nin birden çok eşi var diye Kanuni eşlerinin dizinin dibinden ayrılmıyor anlamı çıkarılamaz” dedi.

Konya Aktif İşadamları ve Sanayiciler Derneği (AKTİSAD) tarafından Rixos Otel’de düzenlenen ‘Muhteşem Osmanlı’nın Görkemli Yüzyılı ve Kanuni Sultan Süleyman’ konulu program düzenlendi. Programa İl Müftüsü Şükrü Özbuğday, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam, çok sayıda işadamı, sanayici ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programa ilginin yoğun olması nedeniyle programı ayakta ve yerlere oturarak takip edilmesi dikkat çekti. Programın açılış konuşmasını yapan AKTİSAD Başkanı Ali Akın, Osmanlı’nın yüce bir gayesi olduğunu belirtti. Osmanlı’nın amacının ‘yaşama ve yaşatma’ olduğunu kaydeden Akın, “Bizlerde bu gayeyi kendimize dert edindik. Bu gaye uğrunda çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Yazar Talha Uğurluel, Kanuni Sultan Süleyman hakkında tarihi bilgiler verirken, Kanuni Sultan Süleyman’ın dizilerde anlatıldığı gibi zevk ve sefa düşkünü olmadığını anlattı. Osmanlı sarayları hakkında da bilgiler veren Uğurluel, sarayın birun ve Enderun olmak üzere iki bölümden oluştuğunu belirtti. Enderun’un bir eğitim yuvası olduğunu ifade eden Uğurluel, “Günümüzde lanse edildiği gibi Enderun kızların padişahları beklediği yer değildir. Enderun’da bir sistem vardır. Burada yetişenler en güzel ve mükemmel şekilde yetişirdi. Burada eğitilenler genelde birbirleri ile evlendirilirdi. Bu bir sistemdir. Oryantalist bakış açısı bunu görmez ya da görmezden gelir. Kendi işlerine geldiği gibi anlatırlar” dedi.

“Kanuni’nin ömrü savaşlarda geçti” diyen Uğurluel, son seferi olan Zigetvar’da atına binebilmek için beline urgan bağlayarak ordunun önünde savaşa gittiğini hatırlattı. Kanuni’nin kesinlikle içki içmediğini belirten Uğurluel, konuyla ilgili şunları söyledi: Padişah beş vakit namaz kılan bir insandı. Günümüzde ‘Koskoca Padişah bir iki kadeh içmiştir’ sözlerine anlam veremiyorum. Bir damla içki ile namaz kılınamazken beş vakit namazını aksatmayan bir insan padişah bile olsa nasıl içki içer. Kanuni padişah da olsa bir şeyler içmiştir ama bu kesinlikle içki değildir. Mesela Kanuni ilk defa Demirhindi şerbetini İstanbul’da içmiş ve çok hoşuna gitmiştir. Bu şerbet daha sonraları padişah içeceği olarak anılmıştır. Programın sonunda AKTİSAD Başkanı Ali Akın, konuşmacı Uğurluel’e çiçek takdim etti.

memleket.com.tr