İşte kaygı bozukluğunun belirtileri

İşte kaygı bozukluğunun belirtileri

Doç. Dr. Taha Can Tuman, yaygın anksiyete bozukluğunun yaşam kalitesini olumsuz etkileyen önemli bir hastalık olduğunu vurgulayarak, hastalığın belirtileri ve tedavi yöntemleri hakkında önemli bilgiler verdi.

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Taha Can Tuman, günlük hayatta giderek daha sık karşılaşılan yaygın anksiyete bozukluğuna dikkat çekerek, hastalığın yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bir durum olduğunu ifade etti. Doç. Dr. Tuman, hastalığın orta yaş ve yaşlılarda, kadınlarda, ek hastalıkları olanlarda, yalnız yaşayanlarda daha sık görüldüğünü belirtti.

Yaygın anksiyete bozukluğunun tanımını yaparak konuşmasına başlayan Doç. Dr. Tuman, "En az 6 ay süren, hemen her gün ortaya çıkan birçok olay ya da etkinlikle ilgili olarak aşırı kaygı ve endişe duyma, kişinin endişesini kontrol etmekte zorlanması olarak tanımlanabilir. Hastalar, gündelik yaşam olayları ile ilgili sürekli endişe duyar ve çok uzun zamandan beri sürekli endişeli hissettiklerini söyler" dedi.

Yaygın anksiyete bozukluğu olan bireylerde, sürekli kaygı ve endişeye ek olarak huzursuzluk, gerginlik, kolay yorulma, dikkat ve odaklanma güçlüğü, uyku bozuklukları, kas gerginliği, çabuk sinirlenme gibi belirtilerin görüldüğünü belirten Doç. Dr. Tuman, hastalığın fiziksel etkilerine de değindi. Sırt ağrısı, terleme, ağız kuruluğu gibi bedensel belirtilerin sık görüldüğünü ifade etti.

Doç. Dr. Tuman, tedavi yaklaşımları hakkında da bilgi vererek, "Tedavide ilaç ve bilişsel davranışçı terapi uygulanabilmektedir. Terapide belirsizliğe tahammülsüzlük ele alınır ve endişeyle ilgili pozitif inançlar ele alınarak terapi süreci yürütülür. Bu hastalığın tedavisinde bireyin sorun çözme becerileri üzerinde de çalışılarak sağlıklı bir yaşam kalitesine kavuşmalarına destek olunur" şeklinde konuştu.

Sonuç olarak, Doç. Dr. Taha Can Tuman'ın paylaştığı bilgilerle yaygın anksiyete bozukluğunun önemi ve etkileri üzerine farkındalık oluşturulabilir, hastalığın tanı ve tedavi süreçlerine ilişkin bilgiler geniş kitlelere ulaştırılabilir.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.