
İstanbul'un depremde bir şansı var
Marmara Denizi’nde yaşanan 6.2’lik deprem sonrası, Türkiye’de sismik izolatörlü konut projelerine yoğun ilgi gösterilmeye başlandı. Bursa’daki ilk izolatörlü proje, ziyaretçilerin ilgisini topladı.
Marmara Denizi'nde 6.2 büyüklüğünde meydana gelen deprem ve ardından gelen artçı sarsıntılar, Türkiye’de bina güvenliği konusunda yeni bir dönemi başlatırken, sismik izolatörlü projelere olan ilgi giderek artıyor. Japonya başta olmak üzere, depremlerden etkilenen gelişmiş ülkelerde yaygın olarak kullanılan sismik izolatörler, artık Türkiye’deki konut projelerinde de yer buluyor.
Bursa’nın ilk izolatörlü konut projesine imza atan Adiloğlu Grup Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Adiloğlu, sismik izolatörlerin deprem güvenliği açısından büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Bursa Yapı Yaşam Fuarı’nda tanıtılan "Sismik İzolatörlü" konut projesi, ziyaretçilerden yoğun ilgi gördü. Proje kapsamında, depremi simüle eden hareketli maket konutlar, katılımcılara sismik izolatörlerin etkisini görsel olarak sundu.
Adiloğlu, "Biz, 6 Şubat Kahramanmaraş depreminden önce sismik izolatörlü projelerimize başladık. Son deprem, bu teknolojinin ne kadar hayati olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi. Deprem sonrası binaların kullanılmaz hale gelmesini önlemek için sismik izolatörler önemli bir çözüm sunuyor," dedi. Sismik izolatörlerin, binaların zemin ile üst yapısı arasında hareketi engelleyerek, deprem esnasında oluşan sarsıntıyı üçte bir oranında azalttığını belirten Adiloğlu, bu teknoloji sayesinde can ve mal güvenliğinin sağlandığını ifade etti.
Adiloğlu, ayrıca projelerinde sismik izolatör kullanımını yaygınlaştırmak istediklerini belirterek, "Bursa’daki projeyi 1 yıl içinde tamamlayıp teslim edeceğiz. Bundan sonraki projelerimizde de ağırlıklı olarak sismik izolatör kullanarak kentsel dönüşüm yapmayı planlıyoruz" dedi.
Sismoteknik Kurucu Ortağı Prof. Dr. Gökhan Özdemir, sismik izolatörlerin depremde oluşan enerjiyi etkili bir şekilde sönümlendirerek binadaki hasarı minimize ettiğini söyledi. Özdemir, "Sismik izolatörler, deprem etkisini yüzde 80 oranında azaltabiliyor. Depremde eşyaların yerinde kalması gibi büyük avantajlar sunuyor," dedi. Ayrıca, bu teknolojinin kullanılmasıyla depremin insanları psikolojik olarak daha az etkileyebileceğini vurguladı.
Sismik izolatörlerin, temelde sürtünme yolu ile deprem hareketlerini sönümlediğini ve büyük deprem senaryolarına karşı dayanıklı olduğunu belirten Özdemir, "Deprem sırasında izolatörler, bina ile zemin arasındaki hareketi kayıcı yüzey sayesinde sönümlendirerek yapının güvenliğini sağlıyor," dedi. Ayrıca, olası bir arıza durumunda izolatörlerin değiştirilmesinin mümkün olduğuna da dikkat çekti.
Sismik izolatörlü projeler, Türkiye’de depreme hazırlıklı bir şehirleşme sürecine katkı sağlamak amacıyla giderek daha fazla tercih ediliyor. Bu teknoloji, hem can güvenliğini sağlamak hem de binaların ekonomik ömrünü uzatmak için önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: