İSO Meclis Ayı Toplantısı

İSO Meclis Ayı Toplantısı

Savunma Sanayi Müsteşarı Demir:- "Son 15 yılda savunma sanayisinde yüzde 80 olan dışa bağımlılık oranı yüzde 40'a düşürüldü. Bu rakamı daha da düşürmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz"- "(Savunma sanayisinde) KOBİ'leri ve sanayicileri desteklemeyi çok

İSTANBUL (AA) - Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, son 15 yılda savunma sanayisinde yüzde 80 olan dışa bağımlılık oranının yüzde 40'a düşürüldüğünü belirterek, "Bu rakamı daha da düşürmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisinin mayıs ayı olağan toplantısı, "Savunma Sanayimizde Yeni Vizyon Arayışları, Sektördeki Son Gelişmeler ile Yeni İş Birliği İmkanlarının Sanayimiz Açısından Önemi" ana gündemi ile gerçekleştirildi.

Demir, toplantıda yaptığı konuşmada, dünyadaki güçlü ülkelerin tamamının güçlü ordulara sahip olduğunu, bu orduların arkasında da gelişmiş savunma sanayisinin bulunduğunu söyledi.

Son 15 yılda savunma sanayisinde yüzde 80 olan dışa bağımlılık oranının yüzde 40'a düşürüldüğünü dile getiren Demir, bu rakamı daha da düşürmek için çalışmalarını sürdürdüklerini anlattı.

Demir, "Savunma sanayimizin 2016'da yıllık 5,9 milyar doları aşan üretim gücüne, 1,7 milyar dolar ihracat kapasitesine ulaştığını biliyoruz. Fakat ihracat rakamlarının son 3 yılda çok hızlı artmadığının farkındayız." diye konuştu.

İhracat rakamlarının 2002 yılında 250 milyon dolarken şu anda 1,7 milyar dolara çıkmasının küçümsenmeyeceğini dile getiren Demir, ancak hedeflerinin daha yüksek olduğunu aktardı.

- "Şu anda projelerimizin potansiyel değeri 200 milyar TL"

Demir, şu anda müsteşarlık bünyesindeki proje sayısının 500 civarında olduğunu kaydederek, bunların sözleşmeye bağlanan 303 adedinin toplam bedelinin 130 milyar TL civarında olduğunu bildirdi.

Müsteşar Demir, "Potansiyel projelerimiz toplamı ise 200 milyar TL'ye ulaşmaktadır. Proje olarak bünyemizde olan ancak sözleşmesi imzalanmayanları da dahil edersek." ifadesini kullandı.

Savunma sanayisindeki Ar-Ge harcamalarına ve bu alandaki artışa değinen demir, teknoloji geliştirmeyi esas aldıklarını vurguladı.

Son 15 yılda proje sayısının 66'dan 500'e çıktığını belirten Demir, üretilen proje toplam bedelinin 4-5 milyar dolarlardan 40-50 milyar dolar civarına, sektör cirosunun 1,6 milyar TL'den 20,7 milyar TL'ye çıktığını söyledi.

Demir, savunma, güvenlik, uzay ve havacılık alanında son 15 yılda birçok milli projenin hayata geçirildiğini ve başarı elde edildiğini aktardı.

- "KOBİ'leri, sanayicileri desteklemeyi çok önemsiyoruz"

Demir, KOBİ'leri desteklemeyi çok önemsediklerini kaydederek, KOBİ'lerin sanayi etkinliğini, kalite konusunda gerekli desteği sağlamak için program oluşturduklarını anlattı.

KOBİ seviyesinde veya sanayinin genelinde oluşan sorunlara parmak basmayı ve destekleri artırmayı istediklerini dile getiren Demir, bu alandaki faaliyetleri sayesinde belli bir mesafe aldıklarını aktardı.

Demir, savunma sanayisinde sanayicilere verilen desteklerden bahsederek, üniversite-kamu-özel iş birliğinin önemine değindi.

Uzun zamandır savunma sanayi şurası fikrini gündeme getirdiklerini anımsatan Demir, bu konuda iş birliği yapabileceklerini, "savunma sanayi seferberliği" ile odak konuların belirlendiği ve çalışıldığı geniş katılımlı bir toplantı gerçekleştirilebileceğini, bu konuda sanayicilerin önerilerine açık olduklarını anlattı.

- "5G'de yerlilik trenini kaçırmamalıyız"

Demir, müsteşarlık bünyesinde Savunma Sanayi Teknolojileri AŞ isimli şirket kurduklarını belirterek, "Bu şirketin görevi; gelecek vaat eden, teknolojisi yerli yerinde olan, istikbal vaat eden, belli bir mesafe almış ancak bazı zorlukları aşamayan şirketlere ortak olmak." dedi.

Türkiye'nin 4.5G, 5G'de yerlilik trenini kaçırmaması gerektiğini vurgulayan Demir, "Bu mesele ile ilgili müsteşarlık bünyesinde şu ana kadar 60 milyon dolar harcanarak yapılan bir Ar-Ge faaliyeti ile ortaya çıkmış bir yazılım ve donanım zinciri var. Bu, kullanılmadığı durumda emek boşa gitmiş olacak. Bu konuda Ulaştırma, denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile ilgili iletişimimiz devam ediyor." diye konuştu.

- "Savunma sanayisinin başarısını memnuniyetle izliyoruz"

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise konuşmasında savunma sanayisiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bahçıvan, "Savunma ve havacılık sektörü ciromuzun 5 milyar dolara, ihracatımızın son beş yılda ikiye katlanarak 1,7 milyar dolara, sektördeki Ar-Ge harcamalarımızın da 900 milyon dolara yükseldiğini büyük bir memnuniyetle izliyoruz. Bu başarı hikayesinde en önemli nokta, savunma sanayiimizde yerlilik oranının yüzde 60'ları bulmuş olmasıdır." dedi.

Bahçıvan, Türkiye'nin jeostratejik konumunun, güvenlik ve savunma konularını çok daha önemli kıldığı kaydederek, ateş çemberini andıran bir coğrafyanın ortasında bulunan Türkiye'nin güvenliğinin her şeyden önce geldiğini söyledi.

Bu konuda ne kadar çaba harcanırsa harcansın az olduğunu dile getiren Bahçıvan, bağımsız bir milli savunma konsepti için, bu savunmanın arka planında yer alan sanayi ve teknoloji altyapısının yerli ve milli kaynaklardan karşılanmasının hayati bir koşul olduğunu vurguladı.

- "İSO savunma sanayii alanında 'ara yüz' işlevini görebilir"

Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın 2017-2021 Stratejik Planına göre, savunma sanayisinin yerli ve kaliteli ürüne ihtiyaç duyduğunu aktaran Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Savunma sanayisi bürokrasisi ile özel sektörün en sağlıklı ve verimli şekilde bir araya gelmesi önemli. Üretken ve sonuç odaklı bir iş birliği mekanizmasının oluşturulması noktasında 'ara yüz' niteliği taşıyan kurumlar da önemli rol oynayacak. Türkiye'nin en köklü ve en büyük sanayi odası olan İSO, savunma sanayii alanında iş birliklerinin geliştirilmesi noktasında bu 'ara yüz' işlevini görebilecek en yetkin kurumlardan biri. 18 bini aşkın üyesiyle sonuç odaklı iş birlikleri geliştirmek noktasında doğru bir adrestir."

- "Savunma sektöründe ithalata bağımlılık azaldıkça cari açık da azalıyor"

Bahçıvan, savunma sektöründe ithalata olan bağımlılık azaldıkça cari açığın da düştüğünü belirterek, "Dahası, yüksek teknoloji ve yüksek katma değerli savunma sanayii ürünlerinin ihracatındaki artış, nitelikli ihracat yapısına doğru atılmış büyük bir adım. Savunma sanayii, diğer sektörler üzerinde bir çarpan etkisine sahip." diye konuştu.

Başkan Bahçıvan, 5 Haziran'da İSO 500'ü (Türkiye'nin en büyük 500 Sanayi Kuruluşu) açıklayacaklarını sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :