Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

İslam Deklarasyonu

İslam’ın ana ilkelerinin başında tevhid inancı ve Hz. Muhammed (a.s.)’in peygamberliğine iman etmek ve diğer iman esasları gelir. Bununla birlikte ergenlik çağına ulaşan kadın ve erkek her Müslümanın üzerine; namazla yüce yaratıcı ile irtibatı devam ettirmek, oruçla nefsi terbiye etmek, zenginse zekâtla yardımlaşmayı ve hac ile ümmetin birliğini sağlamak gibi dini sorumlulukları yerine getirmek farzdır. 

Diğer taraftan ister Müslüman olsun, isterse olmasın, bütün insanlar; sorumluluk, güvenlik, adalet, toplumsal yardımlaşma, iyi komşuluk, mal güvenliği, söz ve antlaşmalara bağlılık gibi konularda müşterek haklara sahiptirler.

İlahi dinlerin aslı birdir, o da İslam’dır. Zira her Müslüman bütün peygamberlere iman eder, onlardan hiçbirini inkâr etmez (Bakara, 285). İslam dini, kişinin rengine, cinsine ve dinine bakmaksızın insanı değerli kılmıştır (İsra, 70).

Allah’a davet metodu hikmet ve şefkat üzere olmalıdır (Nahl, 125). Şiddet ve kabalıktan uzak durulmalıdır (Âl-i İmrân, 159). İslam’ın ana hedefi tüm insanlık için rahmet ilkesini gerçekleştirmektir (Enbiya, 107). “Merhametli olanlara Rahman olan Allah merhamet eder. Yerde olanlara da merhametli olun ki, gökte olanlar (melekler) de size rahmet merhamet etsin” (Tirmizi, Birr, 16).

İslam dini haksızlık karşısında misliyle hakkın alınabileceğini ortaya koymakla beraber affetmeyi ve bağışlamayı teşvik etmektedir (Şûra, 40; Fussilet, 34). İslam adalet ilkesine vurgu yapmış ve başkalarının hukukunu ihlal etmeyi yasaklamıştır (Mâide, 8; Nisa, 58; A’râf, 85). İslam dini sözleşmelere bağlı kalmayı emretmiş, hıyaneti ve zulmü yasaklamıştır (Nahl, 91).

İslam, hayata hak ettiği değeri vermiş, dolayısıyla savaş anında bile; savaşmayan kişiler, din adamları, siviller, çocuklar, yaşlılar, hastalar ve kadınlar öldürülmez, onların mallarına el uzatılmaz. Haksız yere bir cana kıymak tüm insanlığı öldürmek kadar günahtır (Mâide, 32). Ayrıca tarıma ve ziraata zarar verilemez.

İslam dini dengeli davranmayı ve itidal çizgisinden ayrılmamayı emreder (Bakara, 143). İslam dini her türlü şiddet ve aşırılığa karşı savaş açmıştır. Hak mücadelesi verirken mutlaka ahlaki olan araçlar kullanılmalıdır. Amaç hiçbir zaman her türlü aracı mubah kılmaz.

Müslümanın gayrimüslimle ilişkisinde esas olan barıştır. Karşı taraftan saldırı olmadıkça onlara saldırılmaz. Onlara karşı yapılması gereken ise; sevgi, adalet ve iyilikle muameledir.(Mümtehine, 8; Bakara, 193).

İslam dini kaynağı ve şekli ne olursa olsun her türlü terör ve şiddete karşıdır. Çünkü terör ve şiddet eylemleri haksız yere cana kıymakta ve kâinatta fesat çıkarmaktadır.

Zulme karşı mücadele mutlaka meşru araçlarla olmalıdır. İslam her türlü şiddet ve terörden uzaktır. Allah tarafından kalbi nurlanan hiçbir Müslüman terör eyleminde bulunamaz, şiddete taraf olamaz.

Her kademede sorumluluk sahibi bulunan Müslümanların İslam’ın barışa ve insan haklarına verdiği önemi tüm dünyaya ilan etmeleri gerekir. Bu konuda her türlü iletişim araçları en iyi şekilde kullanılmalıdır. Şiddet ve terörden uzak ve güvenlik içinde yaşama konusunda ümidimiz bu ümmetin âlimleridir. Yüce Allah bu ümmete maddi ve manevi ilerlemeyi kolaylaştırsın, şiddet taraftarlarının şerrinden korusun ve bu ümmeti aziz eylesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.