İSEDAK 32. Toplantısı

İSEDAK 32. Toplantısı

İİT Genel Sekreteri Useymin:- "İİT'ye üye ülkeler arasındaki ticaret hacminin oranının 2025 yılında yüzde 25'e ulaştırılmasını hedefliyoruz"- "Gümrük oranlarının düşürülmesi de üye ülkeler adına önemli bir husus. Üyelerimiz arasındaki ticareti önemsiyorum

İSTANBUL (AA) - İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin, İİT'ye üye İslam ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 2025 yılı itibariyle yüzde 25'e ulaştırılmasının hedeflendiğini bildirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) 32. toplantısında konuşan Useymin, üye ülkeler arasındaki ekonomik işbirliğinin daha güçlenmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını anlattı.

Useymin, üye ülkeler arasındaki ticaret hacmi oranının 2025 yılında yüzde 25'e ulaştırılmasının hedeflendiğini, iş birliğinin daha güçlenmesi konusunda uzlaşıldığını kaydetti.

Useymin, "Genel sekreter olarak seçilmemde Türkiye'ye desteğinden dolayı teşekkür ederim." dedi.

İSEDAK içerisindeki ülkelerin gayretinin önem arz ettiğini, yatırım teşvikini de desteklediklerini belirten Useymin, "Gümrük oranlarının düşürülmesi de üye ülkeler adına önemli bir husus. Üyelerimiz arasındaki ticareti önemsiyorum." ifadelerini kullandı.

Useymin, "İİT üyesi ülkeler arasındaki yatırım teşviki mekanizmasını gündeme almalıyız. İİT helal gıda konusuna özel önem göstermektedir. Bütün üye ülkelerin bu kriterleri benimseyip üretim yapmasını önemsemekteyiz." şeklinde konuştu.

İİT'nin Orta Asya ile özel program yönettiğinin altını çizen Useymin, "6 milyar dolarlık, İSEDAK çerçevesinde alınan kararların özel önem teşkil ettiğini belirtmek isterim." dedi.

İSEDAK 32. Toplantısı'nın açılışı bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tarafından yapıldı.

Bakanlar Toplantısı'nın açılış oturumuna Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, İİT Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin, İslam Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Bandar Hajjar da katıldı.

Aktivitelerini Kalkınma Bakanlığı'nın organize ettiği toplantının bu yılki önemli gündem maddelerinden birini toplam büyüklüğü 2015 itibariyle 2 trilyon dolar seviyesine ulaşan, potansiyel büyüklüğü 7 trilyon dolar olarak tahmin edilen İslami Finans sektörünün İslam ülkelerinde geliştirilmesi ve bunun için gerekli çalışmalar oluşturuyor.

Etkinliğe 57 üye ve 5 gözlemci ülke heyetlerinin yanı sıra ilgili İİT kuruluşları ve uluslararası kuruluşlardan temsilciler katılıyor.​


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :