İRAM'dan İran-Latin Amerika İlişkileri Konferansı

İRAM'dan İran-Latin Amerika İlişkileri Konferansı

TİKA Bogota Program Koordinatörü Doç. Dr. Özkan: - "İran, Batı ile ilişkilerini bozmamak adına kıtaya eskisi gibi ilgi göstermiyor"- "İran ile Latin Amerika ilişkilerinde ortak zemin Batı karşıtlığı oldu"

ANKARA (AA) - Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bogota Program Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Özkan, İran'ın Batı ile ilişkilerini bozmamak adına Latin Amerika'ya eskisi gibi ilgi göstermediğini söyledi.

İran Araştırmaları Merkezi (İRAM) tarafından İran-Latin Amerika İlişkileri Konferansı düzenlendi.

İRAM'da yapılan konferansta konuşan Özkan, Latin Amerika'nın 600 milyon nüfuslu bir bölge olduğunu, bölgenin zaman içinde kendine has kimlik oluşturduğunu belirtti.

Özkan, İran ile Latin Amerika ilişkilerinin 1979 İran Devrimi öncesinde çok zayıf kaldığını, 2005'ten sonra kısmen başladığını, 2005-2013 döneminde zirveye ulaştığını ve son dönemde duraklama gösterdiğini anlattı.

"İran ile Latin Amerika ilişkilerinde ortak zemin Batı karşıtlığı oldu." diyen Özkan, ilişkilerin gelişmeye başlamasıyla birçok yerde Şii camiler ve kültür merkezlerinin açıldığını ve ayrıca bölgeden çok sayıda öğrencinin İran'a burslu olarak gittiğini kaydetti.

- "Nükleer anlaşma da etkiledi"

Özkan, Latin Amerika'daki sol dalganın İran ile ilişkilere ciddi katkı sağladığını ancak mevcut süreçte kıtada siyasi açıdan dönüşüm yaşandığını vurgulayarak, "Kıtadaki sol dalga şu an sönmüş durumda. Bunun nedeni, hemen hemen tüm sol liderler yolsuzlukla suçlanıyor. Oradaki sol dalga gidince İran için en temel ortak noktalar kaybolmuş oldu." ifadesini kullandı.

İran'ın Batı ile imzaladığı nükleer anlaşmanın da Latin Amerika ile ilişkilerini etkilediğinin altını çizen Özkan, "İran, Batı ile ilişkilerini bozmamak adına kıtaya eskisi gibi ilgi göstermiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Doç. Dr. Özkan, İran'ın bu süreçte kıtadaki sol dönüşümün nereye gideceğini gözlemlediğini ve kendisine yönelik negatif bakış nedeniyle agresif politika takip etmediğini anlattı.

Latin Amerika'da halihazırda İran'ın Müslümanları böldüğü yönündeki algının çok artması nedeniyle birçok cami ve kültür merkezinin kapatıldığını söyleyen Özkan, insanların bölgeye Suriye meselesi üzerinden baktığını dile getirdi.

Özkan, ilişkilerin şu anda durgunluk aşamasında olduğunu vurgulayarak, Latin Amerika'daki siyasi süreçte bir sağa kayış yaşandığını ve seçimlerin ardından ilişkilerde dönüşümün nasıl olacağının net şekilde görüleceğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler