"İnsan yetiştirmek amacıyla eğitim kurumları kurduk"

"İnsan yetiştirmek amacıyla eğitim kurumları kurduk"

Saraybosna Eğitim Geliştirme Vakfı (SEDEF) Başkanı Topaloğlu:- "Biz SEDEF olarak insan yetiştirmek amacıyla eğitim kurumları kurduk. Arka planda gizli hedefimiz yok. Tamamen topluma, ülkelerine yararlı insan yetiştirmek için eğitim kurumlarını kurduk"- "A

SARAYBOSNA (AA) - KAYHAN GÜL - Saraybosna Eğitim Geliştirme Vakfı (SEDEF) Başkanı Hasan Topaloğlu, vakıf olarak "insan yetiştirmek" amacıyla eğitim kurumları kurduklarını belirterek, "Arka planda gizli hedefimiz yok." dedi.

Topaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da faaliyet gösteren vakıf bünyesindeki anaokulu, ilköğretim okulu ve üniversitenin yeni eğitim-öğretim yılındaki faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

SEDEF bünyesindeki Uluslararası Saraybosna Üniversitesine (IUS) kayıtların 15 Ekim'e kadar devam edeceğini aktaran Topaloğlu, yeni eğitim-öğretim yılında üniversitenin rektörlüğüne daha önce İstanbul Şehir Üniversitesinde dekanlık da yapan Prof. Dr. Tahsin Erkan Türe'nin getirildiğini söyledi.

Topaloğlu, IUS olarak daha önce tamamladıkları idari kadrolaşmayı, fiziki ve kurumsal yapılanmayı bir kademe daha ileri taşıyacaklarını belirterek, "Bu eğitim yılından itibaren IUS'taki eğitim kalitesini ve araştırmaya dönük eğitimi artıracağız." dedi.

IUS bünyesinde 15 farklı ülkeden öğretim üyelerinin, farklı ülkelerden öğrencilerin bulunduğuna işaret eden Topaloğlu, "Saraybosna'nın uluslararası öğrenci merkezi olmasında IUS bayraktarlık yapıyor. IUS bu bayrağı daha da ileriye taşıyacaktır." diye konuştu.


- SEDEF lise de açacak


Topaloğlu, 2001 yılında kurulan SEDEF'in 2004 yılında IUS'u kurarak öğrenci kabulüne başladığını anımsatarak, vakfı kurarken amaçlarının "anaokulundan doktoraya kadar eğitim vermek" olduğunu söyledi.

Bu kapsamda, iki yıl önce Saraybosna'da 1996 yılında açılan İsa Bey İshakovic İlköğretim Okulunu devraldıklarını belirten Topaloğlu, şu anda 220 öğrenci ile 1. sınıftan 9. sınıfa kadar eğitim verdiklerini ifade etti.

Topaloğlu, okulu devraldıktan sonra Cambridge Üniversitesi ile anlaşarak, Bosna Hersek'te ilk kez 1. sınıftan 9. sınıfa kadar Cambridge Programı'nı uygulayan uluslararası bölümü olan bir ilköğretim okulu haline geldiklerine işaret ederek, "Bunun karşılığında da Bosnalıların ve ülkedeki yabancı vatandaşların teveccühünü gördük." dedi.

Geçen yıl da SEDEF olarak faaliyetlerini geliştirmeye devam ederek anaokulu açtıklarını aktaran Topaloğlu, vakıf bünyesindeki anaokulunda 50'ye yakın öğrenci bulunduğunu söyledi.

Topaloğlu, "anaokulundan doktoraya" hedeflerinde sadece 4 yıllık lise açıklarının kaldığını ifade ederek, bir süre önce Bosna Hersek'te lise açma noktasında Eğitim Bakanlığı nezdinde çalışama başlattıklarını ve 2017 yazında, öğretim faaliyeti başlamadan liseyi de açmayı umduklarını belirtti.


- Amaç "insan yetiştirmek"


SEDEF olarak "insan yetiştirmek" amacıyla eğitim kurumları kurduklarını vurgulayan Topaloğlu, "Arka planda gizli hedefimiz yok. Tamamen topluma, ülkelerine yararlı insan yetiştirmek için eğitim kurumlarını kurduk." dedi.

Topaloğlu, 8 yıldır verdikleri mezunların, ülkelerinde önemli yerlerde görev alarak ülkelerine ve insanlığa hizmet ettiklerini söyleyerek, "Amacımız, Bosna Hersek'in uluslararası öğrenci üssü haline gelmesini sağlamak. Bu konuda öncülük yaptık. Sayemizde Bosna Hersek'e birçok ülkeden öğrenci geliyor." diye konuştu.

Bosna Hersek sokaklarında bugün farklı ülkelerden öğrencilerin dolaşmasının öncülüğünü IUS'un yaptığını vurgulayan Topaloğlu, "IUS sayesinde bu şehir, uluslararası öğrenci merkezi haline geldi." dedi.

Topaloğlu, amaçlarının Bosna Hersek ile Türkiye arasında bir köprü kurmak olduğunu belirterek, öğrenciler vasıtasıyla bu köprüyü kurduklarını aktardı.

Bosna Hersek ve Doğu Avrupa'da Türkiye'yi gerçek anlamda temsil eden bir eğitim kurumu olduklarını söyleyen Topaloğlu, "Türkiye'yi temsil ederken, gerek Türk insanını gerekse bulunduğumuz ülke insanını başka bir amaçla manipüle etme düşüncesinde değiliz." şeklinde konuştu.

Topaloğlu, SEDEF olarak arka planda başka bir amaçları olmadığını ve hiçbir zaman da olmayacağını vurgulayarak, "15 Temmuz'da gördük ki dünyanın değişik ülkelerinde eğitim kurumları kuranların, aslında sadece o ülkenin insanlarını eğitmediğini, aynı zamanda kendilerine hizmetkar ettiğine, kendi karanlık planlarına araç olarak kullandığına şahit olduk. 15 Temmuz'da kendi ülkesinde bu vahşi cinayetleri işleyenler, bir başka ülkede bunları çok daha rahat yapabilirler." ifadelerini kullandı.

IUS gibi kuruluşların, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) yurt dışındaki üniversiteleri aracılığıyla Türkiye'yi temsil edemeyeceğini, Türkiye'yi ancak IUS gibi kurumların temsil edebileceğini gösterdiklerini vurgulayan Topaloğlu, şunları kaydetti:

"15 Temmuz ile birlikte bu müessesenin önemi daha da ortaya çıktı. Bu bölgede IUS olmasaydı, SEDEF vasıtasıyla kurulan diğer kurumlarımız olmasaydı, maalesef Türkiye'yi bu örgütün kurduğu sözüm ona eğitim müesseseleri temsil edecekti. Bu hem kendi ülkemize kötülük, hem ülkemizin tanıtımında yanlış bir tercih, hem de bu ülkenin insanlarının geleceğine büyük bir kötülük olacaktı. Allah'a şükürler olsun ki burada SEDEF'in kurduğu ve gelecekte daha da geliştireceği okullar var. Hem hayırlı bir hizmet yapıyoruz, hem de şer hizmette bulunma amacı olanların önüne de takoz koymuş oluyoruz."


- "Takiyye ustası örgütün mensuplarına inanmak çok zor"


Özellikle FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından, Bosna Hersek'te hem IUS'a hem de ilköğretim okuluna ciddi bir talep olduğuna dikkati çeken Topaloğlu, Bosna Hersek vatandaşlarının da kendilerine lise açmaları için diyerek baskı yaptığını söyledi.

Topaloğlu, gelen talebin tamamının karşılanması noktasında imkanlarının yeterli olmadığını belirterek, önümüzdeki yıllarda imkanlarını geliştirerek, halkın talebini karşılayacaklarını ifade etti.

İlköğretim düzeyinde gelen talepleri kısmen karşılayabildiklerini söyleyen Topaloğlu, "Üniversitedeki talepler noktasında, eğitim açısından hepsini yerine getirmekte sıkıntı çekiyoruz." dedi.

Topaloğlu, IUS'un eğitim dilinin İngilizce olduğunu anımsatarak, ülkedeki FETÖ uzantısı üniversiteden kendilerine yatay geçiş yapmak isteyenlerin İngilizce sınavına tabi tutulduklarını ve bu şekilde fakültelere geçiş yapmalarına izin verildiğini aktardı.

Şu ana kadar 80 civarında öğrencinin talebinin bulunduğunu ancak sınavı sadece bu öğrencilerin yüzde 20'ye yakının geçebildiğini söyleyen Topaloğlu, "Sözüm ona orada da İngilizce eğitim almalarına rağmen, bizim seviye tespit sınavımızda yüzde 80’I başarısız oldu." dedi.

Topaloğlu, FETÖ uzantısı üniversiteden öğretim üyelerinin de kendilerine başvurduğunu belirterek, "Ancak bu örgütün temel yapısı takiyedir. Pişman olup olmadıklarına, kalplerini açıp bakamıyoruz. Takiye ustası bir örgütün mensuplarına inanmak da çok zordur. Hoca olarak da yapılan tüm müracatları reddettik, kabul etmiyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :