İlçe hastaneleri

İlçe hastaneleri üvey evlat mı?

Şimdiye kadar hastane için o kadar çok haber yapıldı ve köşe yazısı yazıldı ki bir dostum başka kurumlar için niye haber yapıyorsunuz hastane için niye bu kadar çok eleştirel haber yapıyorsunuz gibi bir serzenişte bulundu.

Sağlıkçı olan dostumun bulunduğu yerden bakarsan doğru, ama vatandaşın baktığı yerden olaya bakarsan o zaman eksikleri yanlışları görme şansın olur.

Birde hangi kuruma ne kadar çok siyasi müdahale olursa o kurumu yönetmek ve o kurumdan maksimum verim beklemek o kadar zor olur.

Şimdi yine vatandaşın baktığı yerden bakmak zorunda olduğumuz hayati bir konu ele alacağız çünkü bu konuda en çok canı yanan vatandaş, mağdur olan vatandaş sağlığı ile oynanan yine vatandaş ve sen bu ilçede yaşıyorsan böyle hayati önem taşıyan bir konuyu gel de yazma.

Konu Seydişehir devlet hastanesinin laboratuarında yapılan biyokimya tahliller. Son günlerde devlet hastanesine muayene olmak için gidenler ve tahlil yaptırmak zorunda kalanlar çok iyi biliyorlardır ki; önceleri sabah tahlil verip öğleden sonra alabiliyorlardı.

Uzun yıllar vatandaş bu sisteme alışmış sabah gidip muayene oluyor tahlilini veriyor, öğleden sonrada gidip doktoruna tahlilini gösteriyor ona göre ilacını yazdırıyor tedavisine devam ediyor veya etmiyordu.

Ya şimdi tahlil veriyorsun aynı gün değil de ertesi gün saat üçte gelip tahlil alıyorsun, tabii ki oda doğru olarak ölçüldüyse.

Ezbere konuşmayalım dedik ve bu işin aslı astarı nedir? Küçük bir araştırma yaptık sorun sağlık il müdürlüğünün yapmış olduğu toplu kit karşılığı cihaz alımından kaynaklandığı ifade ediliyor.

Sağlık il müdürlüğü büyük bir başarıya imza atarak zaten yoğun olan hasta sayısı iki katına çıkarmış oluyor. Nasıl mı? bir günde işini bitirip gidecek olan vatandaş, iki gün üste üste hastaneye gitmek zorunda kalıyor. Diğer taraftan hekimlerin önüne doğru tahliller gelmediği için ikinci, üçüncü kez tahlil isteme ,olmadı Konya ya veya Beyşehir’e tahlil yaptırmaya gitmek zorunda kalan hastalar..

Bir taraftan Sağlık konusunda çağ atlarken biz 10 yıl öncesine doğru gidiyoruz.

Şimdi vatandaş ne yapsın bu uygulamanın ne kadar tehlikeli sonuçlar doğuracağı kestirmek mümkün değil.

Daha bu cihazlar Beyşehir’e kurulmamış imkânı olanlar orada tahlil yaptırmak zorunda kalıyor.

Aynı cihazlar Cihanbeyli devlet hastanesine kurulmuş aynı sorunlar orada da yaşanıyormuş.

Ve aynı cihazdan Konya’nın 15 ilçesi için ihale edilmiş yakında diğer hastanelere de kurulacak aynı problemler orada da yaşanacak.

Yani özetleyecek olursak son aylarda hastane laboratuarlarında alınan yeni cihazlardan kaynaklanan skandal derecede bir anormallikler var. Bunlar yanlış tahlil sonuçları en başta olduğu gibi zamanında alınamayan tahliller, tedavi sürecinin uzaması vs, vs.

Şimdiye kadar hep sağlık konusunda bu hükümetin devrim yaptığını söyledik ve bu fikrimizden bazı aksaklıklarda olsa değiştirmeyi düşünmüyoruz.

Ama ortada ciddi bir problem var olayın birinci derece muhatabı olan Konya İl Sağlık Müdürlüğüne konu ile alakalı birkaç soru sorma ihtiyacı hissediyoruz.

1–2011 yılı içinde Konya’nın ilçelerindeki bulunan hastanelere kit karşılığı cihaz alımı yaptınız mı ? Aldıysanız bunlar daha ucuza mal etme düşüncesi ile daha önceden kullanılan cihazlardan daha eski teknolojiye mi sahip Mesela Çin malı olduğu söyleniyor doğrumu?.

2- Bu alınan Çin malı cihazlar sadece ilçelerdeki hastanelere mi kurdunuz yoksa Konya’nın büyük hastanelerine de bu ünitelerden kurduğunuz oldu mu .?

3- Eğer sadece ilçelere kurduysanız ilçelerdeki hastalar ile merkezdeki hastalar arasında ne gibi bir sınıf farkı gördünüz.

4- Vatandaşın sağılığı bizim için daha önemli diyorsanız? Bu cihazları çok ucuza mal ettiğini düşünen ve sağlık konusunda tutarsız sonuçlar veren bu cihazları kurumlara kazandırmayı neyle izah edecekseniz. 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.