
İftar ve sahurda bunları yemeyin
Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Selin Ok, Ramazan ayında oruç tutarken sağlıklı beslenmenin önemine vurgu yaparak, iftar ve sahur sofralarında dengeyi korumanın sindirim sorunlarından kilo kontrolüne kadar pek çok fayda sağladığını belirtti.
Acıbadem Kent Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hande Selin Ok, Ramazan ayında öğün sayısı ve gıda çeşitliliğinin değiştiğini belirterek, iftar ve sahurda sağlıklı beslenme kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ok, "Orucun getirdiği manevi hazzı yaşarken, iftarda ve sahurda hızlı ve aşırı yemek yemekten, yüksek kalorili yiyecekler tüketmekten kaçının. Vücudunuzu zorlayıp midenizi yormayın" dedi.
İftarı Yavaş ve Dengeli Yapın
Orucu açar açmaz hızlı ve fazla yemek yemenin, bardak bardak su içerek mideyi şişirmenin başta hazımsızlık olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açabileceğini belirten Ok, şu tavsiyelerde bulundu:
- Orucu bir bardak su ve 2 hurma ile açın.
- Ilık bir çorba içerek mideyi alıştırın.
- Ağır ve yağlı yiyecekler yerine haşlama, ızgara veya fırında pişmiş yemekleri tercih edin.
- Tam buğday ürünleri ve bol yeşillikli salatalar tüketin.
- İftar ve sahur arasında 2-3 litre su içmeye özen gösterin.
- Tatlı seçiminde sütlü tatlıları tercih edin.
- İftardan sonra yarım saat yürüyüş yapın.
Sahurda Doğru Seçimler Yapın
Sahur yapmanın oruç için önemine değinen Diyetisyen Ok, vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve minerallerin alınmasının gerekliliğini vurguladı. Ok, "Sahurda yumurta, süt ve süt ürünleri ağırlıklı bir kahvaltı yapın. Tuzlu zeytin, salam, sucuk, sosis gibi işlenmiş ürünlerden kaçının, bu tür gıdalar susuzluk hissini artıracaktır. Ayrıca aşırı yağlı ve tuzlu yiyecekler, sahur sonrası uyku düzenini olumsuz etkileyebilir, bu nedenle daha hafif ve dengeli beslenmeye özen gösterin" şeklinde konuştu.
Kaynak: