Hüyük, Türkiye çilek üretiminin yüzde 6'sına ulaştı

Hüyük, Türkiye çilek üretiminin yüzde 6'sına ulaştı

Türkiye çilek üretiminin yüzde 10'unu Konya karşılarken, Hüyük ise bu üretimin yaklaşık 3'te 2'sini karşılar hale geldi. Hüyük'te 2006 yılında başlayan çilek üretimi serüveni katlanarak büyüyor ve ilçeyi ekonomik krizler teğet geçiyor.

Hüyük’e güneş gibi doğan ve ilçenin çehresini değiştiren çilek meyvesini bundan 15 sene evvel Hüyüklüler de marketlerde, pazarlarda görüyordu. Bölgeye tahminlerin ötesinde bir katma değer katan ve fakirliği, parasızlığı adeta ilçeden silen çilek üretiminde Hüyük çoktan marka olmaya başlamış, bir ölçüde de bunu başarmış. 2006 yılında deneme üretimiyle başlayan Hüyük çileğinin yolculuğu bugünlerde 30 bin tonlara varmış durumda.

260434dd-8ac4-48cd-8172-2859b82e4860.jpg

Türkiye çilek üretiminin yaklaşık yüzde 10'luk kısmını Konya karşılıyor. Konya'nın bu konuda örnek ilçesi Hüyük ise 15 bin nüfusuyla, tek başına 30 bin ton civarında çilek üreterek Türkiye üretiminin yüzde 6'sını karşıladı. Birkaç yıl içerisinde Hüyük, Türkiye çilek üretiminin yüzde 10’unu üretir hale gelecek. Bölgeye ciddi bir ekonomik canlılık getiren çileğin serüveni Hüyüklüler’e göre daha yeni başladı.

Hüyük köylerinde Çileğe en büyük yatırımı yapan Suludere Köyü Muhtarı Mustafa Erdoğan’a göre  atıl durumdaki, ekip dikmeye tenezzül etmedikleri tapulu arazilerini çilekle birlikte ekonomiye kazandırmak bile başlı başına önemli bir gelişme. Geleneksel tarımla üretim yapması halinde yıllık belki bir iki bin TL kazanç elde edilebilecek, dağlık, parçalı ve küçük tarlalardan dekar başına 15-20 bin TL kazançlar elde edildiğini ve Hüyük’te hayatın değiştiğini belirten Muhtar Erdoğan, temmuzun ortalarında ikinci ürünü alacaklarını ve Türkiye’yi çileğe doyuracaklarını söyledi.

642f8781-6be5-474a-9073-92c07057bac6.jpg

Hüyük Belediye Başkanı Mehmet Çiğdem ve Başkan Yardımcısı Mustafa Kemal Ateş’in ilçedeki tüm muhtarlarla uyum içinde çalıştıklarını ve Hüyük için büyük şans olduğunu söyleyen Erdoğan, Pazar günleri dahi çalışan bu ekip iş başındayken Hüyük’ün sırtı yere gelmez diyerek yakaladıkları uyumun da altını çizdi.

Kaynak:Memleket

Etiketler :