HSYK'nın adli ve idari yargı ana kararnameleri

HSYK'nın adli ve idari yargı ana kararnameleri

Adalet Bakanı ve HSYK Başkanı Bozdağ:- "Kararnamelerin kapsamı ve yayınlanma tarihlerinin gündemle irtibatlandırılması gerçeği yansıtmamaktadır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, görev ve yetkilerini hukuk devleti ilkesi çerçevesinde uygun bir şekilde k

ANKARA (AA) - Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanlığı görevini de yürüten Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, HSYK'nın adli ve idari yargı ana kararnamelerinin kapsamı ve yayınlanma tarihlerinin gündemle irtibatlandırılmasının gerçeği yansıtmadığını belirterek, "HSYK, görev ve yetkilerini hukuk devleti ilkesi çerçevesinde uygun bir şekilde kullanmaya devam edecektir." açıklamasında bulundu.

Bozdağ, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında 2016 ana kararnamesi dolayısıyla HSYK aleyhine çıkan asılsız haberler üzerine açıklamada bulunma ihtiyacı doğduğunu bildirdi.

2016 yılı bölge adliye ve bölge idare ile ilk derece mahkemeleri ana kararnamelerinde uygulanacak prensipler ile süreci gösteren takvimin, 29 Ocak 2016'da ilan edildiğini hatırlatan Bozdağ, kararname çalışmalarının açıklanan takvime uygun sürdürüldüğünü ve planlandığı gibi 6 Haziran'da sonuçlandırıldığını bildirdi.

Bu süreçte bölge adliye mahkemesi kararnamesinin 25 Mart'ta yayınlandığını anımsatan Bozdağ, bu kararnameyle bölge adliye mahkemelerine 766'sı birinci bölge ilk derece mahkemelerinden olmak üzere bin 38 hakim ve cumhuriyet savcısının atandığına işaret etti.

Bozdağ, 6 Haziran'da yayınlanan ana kararnameler ile adli yargıda 3 bin 228, idari yargıda ise 518 hakim ve savcının, idari yargı ana kararnamesi ile de bölge idare mahkemelerine 257, idare ve vergi mahkemelerine 261 hakim ve Danıştay savcısının atamasının yapıldığını belirtti.

Bakan Bozdağ, şunları kaydetti:

"Bölge adliye ve bölge idare mahkemelerinin 20 Temmuz 2016 tarihinde faaliyete geçecek olması nedeniyle kıdemli hakim ve savcıların bu mahkemelere atanması sonucu birinci bölgelerde oluşan hakim ve savcı açığının kapatılması amacıyla alt bölgelerden birinci bölgeye atama yapıldığından, bu yıl çıkarılan ana kararnamelerin kapsamı genişlemiştir. Yukarıda açıklandığı üzere kararnamelerin kapsamı ve yayınlanma tarihlerinin gündemle irtibatlandırılması gerçeği yansıtmamaktadır.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, görev ve yetkilerini hukuk devleti ilkesi çerçevesinde uygun bir şekilde kullanmaya devam edecektir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :