Herkes Alay Etmişti: Türkiye’nin İlk Tescilli Dikenli İncir Bahçesi Kuruldu
Tarımda sürdürülebilirlik hedefiyle yola çıkan girişimci Esra Hurmeydan, kuraklığa dayanıklı ve bakım istemeyen dikenli incirle Türkiye’nin ilk tescilli ve düzenli bahçesini kurdu. 10 tonluk ilk hasat tamamen ihraç edildi.
İklim değişikliğiyle mücadele ve tarımda sürdürülebilir üretim hedefiyle yola çıkan girişimci Esra Hurmeydan, Türkiye’nin ilk tescilli ve düzenli dikenli incir bahçesini kurarak dikkatleri üzerine çekti. Kuraklığa dayanıklı, su istemeyen ve kimyasal ilaç gerektirmeyen bu özel bitkiyle 10 tona yakın ürün elde edildi ve tamamı ihraç edildi.
Hurmeydan, dikenli incirle ilgili uzun süren bir araştırma ve seleksiyon süreci yürüttüklerini belirterek, “Doğu ve Batı Akdeniz’den örnekler toplayarak 3 yıl boyunca çeşitleri inceledik. 6-7 yıl önce bahçemizi kurduk. 28 Şubat’ta ise Türkiye’nin ilk tescilli dikenli inciri olan 'Alfa' çeşidinin tescilini aldık” dedi.

"Alay konusu olduk, şimdi herkes değerini anladı"
Bahçeyi ilk kurduklarında çevresinden eleştiriler aldığını anlatan Hurmeydan, “O kadar düz araziye neden bunu dikiyorsunuz diyenler oldu. Hatta alay konusu bile olduk. Ama zamanla tatlı su kaynaklarının tükendiği bu dönemde böyle bir bitkinin değeri anlaşıldı” ifadelerini kullandı.
“10 tona yakın ürün aldık, hepsini ihraç ettik”
Bahçenin bir kısmının 7, diğer kısımlarının ise 6 ve 4 yaşında olduğunu belirten Hurmeydan, “Bu yıl 10 tona yakın ürün aldık ve hepsini ihraç ettik. Kimyasal ilaç kullanmadık. İhracatçılar meyvenin kalitesini ve briks değerini çok yüksek buldu” diye konuştu.

Dikenli incir yurt dışında çok yönlü kullanılıyor
Hurmeydan, dikenli incirin sadece meyvesiyle değil, yaprakları, jeli ve çekirdekleriyle de değerli olduğunu vurgulayarak şu bilgileri verdi:
“Yurt dışında marmelat, reçel, garnitür, sağlık jeli olarak kullanılıyor. Meksika'da organik deri üretiminde, lav akıntılarını durdurmak için bile dikenli incir dikiliyor. Kurak ülkelerde hayvan yemi olarak yaprakları doğranarak veriliyor.”
"Türkiye’de yeterince tanınmıyor"
Türkiye’de dikenli incirin tanınırlığının düşük olduğunu dile getiren Hurmeydan, “Kaynanadili, Hint inciri gibi adlarla bilinse de tarımsal anlamda değeri bilinmiyor. Oysa kendi öz suyuyla yetişen, bakım istemeyen ve kuraklığa dayanıklı bu bitki, su sorunu yaşayan bölgeler için ciddi bir alternatif” dedi.

“Devletin desteklemesi şart”
Dikenli incirin tarımın yanı sıra hayvancılık için de önemli bir kaynak olabileceğine dikkat çeken Hurmeydan, devletin destek vermesi gerektiğini söyledi:
“Ekilmeyen araziler kiralanarak bu bitkiyle değerlendirilirse, insanlar neredeyse sıfır maliyetle gelir elde edebilir. Geleceğin meyvesi olduğuna inanıyorum. Türkiye’nin ilk tescilli dikenli incir bahçesini kuran biri olarak herkesi gelip görmeye davet ediyorum.”
Kaynak: