HDP Adana Milletvekili Beştaş:

HDP Adana Milletvekili Beştaş:

"(Müftülere nikah kıyma yetkisi veren düzenleme) Müftülük yasası, kadınları gömme işleminin başlangıçlarından birisidir. Bu gömülmeye, üzerimize toprak atılmasına izin vermeyeceğiz"

TBMM (AA) - HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, "Müftülük yasası, kadınları gömme işleminin başlangıçlarından birisidir. Bu gömülmeye, üzerimize toprak atılmasına izin vermeyeceğiz." görüşünü savundu.

Beştaş, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, tepkilere rağmen müftülere nikah kıyma yetkisi de veren tasarının TBMM İçişleri Komisyonunda kabul edildiğini söyledi.

Konunun oldukça önemli olduğunu ve geçiştirilemeyeceğini belirten Beştaş, "Müftülük dini bir kurumdur ve müftülerde üst düzey dini görevlilerdir. Bu, kadının yaşamını, haklarını, medeni hukukta yazılı durumu dini kurallara evirmek için atılan adımlardan bir tanesidir." dedi. Kadınlara yönelik yapılan düzenlemeleri de anımsatan Beştaş, "Kadına yönelik şiddet, tecavüz orta yerde dururken, kadınlara hayatı cehennem kılma konusunda yemin içmişler. Bu düzenlemelerin hepsi kadına yaşamı cehenneme çevirmek." iddiasında bulundu.

Komisyondan geçen tasarının TBMM Genel Kuruluna getirilmemesini isteyen Beştaş, "Müftülük yasası kadınları gömme işleminin başlangıçlarından birisidir. Bu gömülmeye, üzerimize toprak atılmasına izin vermeyeceğiz." ifadesini kullandı.

Bir gazetecinin İdlib harekatı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin buna ilişkin açıklamaları ve ABD ile yaşanan vize sorununu sorulması üzerine Beştaş, "Şu anda Türkiye'de eş başkanlığı işleten parti biziz. Galiba bizden daha iyi işletme iddiasında olan bir parti var, o da MHP. Bahçeli, eş başkan olarak rolünü oynamaya çalışıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Beştaş, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin aslında dahiyane dış politikasının sonuçlarını hep birlikte izliyoruz. Türkiye'de şöyle bir tablo var: 'Ben başka ülkenin vatandaşını istediğim gibi tutuklarım, gözaltına alırım.' İşte sonucu da böyle olur. Sonucu Türkiye'den vize başvurularının iptali olur. ABD aslında bununla açıkça Türkiye'ye şunu söylüyor: 'AKP Hükümetine ve Erdoğan'a güvenmiyoruz.' Cumhurbaşkanı biliyorsunuz itibardan söz etmeyi çok seviyor. En son Cumhurbaşkanlığı, 'itibarın tasarrufu olmaz' diye açıklama yapmıştı. Şimdi Türkiye'nin yerlerde sürünen bir itibarı var. Bunu nasıl toparlayacaksınız? ABD'nin bu kararı ile Türkiye, üçüncü dünya ülkesi konumuna düştü. İtibarı toparlamak için daha mı çok saray yapacaksınız?

ABD ile ilişkilerin bu aşamaya gelmesinin tek sorumlusu AKP Hükümeti ve Erdoğan'dır. Bedelini maalesef onlar değil halklar ödeyecek. Ekonomik maliyet yine vergilerle halka ödettirilecek. Olan yine yoksullara olacak. İdlib ve vize meselesi aslında Suriye'de yapılan kirli pazarlıkların sonuçlarından birisidir. ABD için İdlib'e girilmesi, cihatçılarla iş birliği yapılması kabul edilebilir değildir."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :