Av. Yasemin Bezirci

Av. Yasemin Bezirci

Hayvan Hakkı

            Yaratılmış ne çok canlı var öyle değil mi? Karada yaşayan, suda yaşayan, kanatlı, omurgalı, süngerler, eklem bacaklılar… Kimisi çok sevimli, kimisi korkutucu… Hatta bazısı var ki; insan tiksiniyor. Bu dünyada yalnız değiliz anlayacağınız…

            Hayvan deyip geçme. Yaratılmış tüm canlıların doğada bir misyonu ve ekolojik dengenin sağlanmasında bir faydası var. Böcekler bitkilerin tozlaşmasına katkı sağlıyor, bu sayede bitkiler büyüyor ve meyve veriyor. Solucanlar toprağı kazarak havalandırıyor. Hayvanların dışkısı bile gübre olarak kullanılıyor. Yani; hiçbir hayvan başı boş yaşamıyor. Her hayvanın doğada bir görevi var, tabii bunun için de doğa gerekiyor…

            Günlük hayatta en çok karşılaştığımız hayvanlar şüphesiz ki; kediler ve köpekler. İster sevin ister sevmeyin ama; onların da canlı olduğunu inkâr edebilir miyiz? Kışın soğukta köpekler 17, kediler 6 saat aç kalırsa ölüyor. Yaz geldiğinde ise; en büyük problemleri 1 kap su bulabilmek. Bir kaba su koyup bir ağacın altına iliştirmek zor mu? Yapmak zorunda değilsin ama; su koyulmuş kabı bari dökme/ tekmeleme…

            Hayvanlara eziyetin, şiddetin arttığı bu dönemde çoğumuz insanlığından utanır hale geldi. Bazen soruyorlar ‘’Hayvana karşı şiddet içerir olayları gördüğümüzde ne yapmalıyız’’ diye… Öncelikle olayla ilgili belgeler toplamalısınız; fotoğraf ve tanık en önemli belgeler. Sonrasında şikâyet dilekçesi yazmanız gerekir. Şiddet gören hayvan sahipsiz ise; şikâyette bulunmanız gereken merci İl Çevre Müdürlüğü. Eğer sahipli bir hayvan ama sahibi siz değilseniz; yine ilgili merci İl Çevre Müdürlüğü. Eğer şiddet gören hayvanın sahibi sizseniz; o zaman Savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Devamında ise; konunun takipçisi olmanızı tavsiye ederim.

            Nereden çıktı şimdi bu hayvan konusu diyebilirsiniz… Onlar şikayetini dile getiremeyen varlıklar; birilerinin onların sözcüsü olması gerek. Yapamıyorsa en azından uyarması onu da yapamıyorsa farkındalık oluşturması gerek. Onlarla aynı dünyayı paylaşıp, sırf haklarını arayamıyorlar diye; dünyayı sahipleniyor oluşumuz adil mi sizce?

            Çok değil, 1 kap su yetecektir ki; bu kişinin inisiyatifine kalmış. 1 kap su vermek zorunda değiliz ama oraya bir canlı için konulmuş olan suyu kirletmek, dökmek, tekmelemek hangi sıfata sığar?

            Kıymetli okuyucularım; dünyayı paylaştığımız başka varlıkların da varlığını hatırlayalım istedim. O varlıklar bize hizmet ederken, dünyanın devamlılığı için fayda verirken; bizim onları görmezden gelişimiz yüreğime ağır geldi.

            Doğanın sahibi değil; doğanın bir parçası olduğumuzun farkındalığında bir gelecek temennisiyle değerli okuyucularım, haftaya görüşmek temennisiyle…    

           

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum