Hayata vizörden bakan polis

Hayata vizörden bakan polis

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan polis memuru Bahattin Erkol'un, lise yıllarında hobi olarak başladığı fotoğraf merakı, ilerleyen yıllarda vazgeçilmez bir tutkuya dönüştü- Katıldığı fotoğraf yarışmalarında yurt içinde 14, uluslararası alanda 9 ö

İSTANBUL (AA) - ARİF YAKICI - İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nde görev yapan ve lise yıllarında hobi olarak başladığı fotoğraf merakı ilerleyen yıllarda vazgeçilmez bir tutkuya dönüşen polis memuru Bahattin Erkol, katıldığı fotoğraf yarışmalarında yurt içinde 14, uluslararası alanda 9 ödül kazandı, 5 fotoğraf sergi açtı.

Eskişehir'de 1971 yılında dünyaya gelen Erkol, ilk ve orta öğrenimini tamamladıktan sonra girdiği Emniyet Genel Müdürlüğü'nün sınavını il birincisi olarak kazanıp, polisliğe adım attı.

Çeşitli illerde görev yaptıktan sonra halen İstanbul Emniyet Müdürlüğü Foto Film Şube Müdürlüğü bünyesinde görev yapan polis memuru Bahattin Erkol, fotoğraf alanında yaptığı çalışmalar, aldığı ödüller ve açtığı sergilerle dikkati çekiyor.

AA muhabirine konuşan Erkol, babasının Almanya'da işçi olarak çalıştığı dönemde aldığı fotoğraf makinesiyle bu alana merakının başladığını söyledi.

Lise yıllarında başlayan fotoğraf merakının ilerleyen yıllarda adeta bir tutkuya dönüştüğünü aktaran Erkol, "İlk fotoğraflarımı yaşadığım köy ortamında çektim. Gün geçtikçe fotoğrafa ilgim arttı. Film banyosunun ve fotoğraf baskısının nasıl yapıldığını, filtreli çekimler nasıl olduğunu, dia çekimlerini öğrendim." dedi.

Fotoğraf çekerken yaşadığı mutluluğu ve aldığı hazzı tarif etmesinin zor olduğunu dile getiren Erkol, "Babamın Almanya'da işçi olarak çalıştığı dönemde aldığı fotoğraf makinesiyle Eskişehir'in bir köyünde başlayan fotoğraf merakım, ilerleyen yıllarda vazgeçilmez bir tutkuya dönüştü. Hayata vizörden bakmak ve bir kareye sığdırdığım o anı sonraki zamanlara taşımak, fotoğrafa daha da özel bir ilgi duymama neden oldu. Hayata ve çevreye farklı açıdan bir estetik katarak bakmamı sağladı." diye konuştu.


- "Ödüller, benim için motivasyon oldu"

Çektiği fotoğraflarla katıldığı yarışmalarda ulusal alanda 14, uluslararası alanda 9 ödül kazanan Erkol, 5 fotoğraf sergisi de açtı.

Erkol, 2003'te Yalçınlar Fotoğraf Yarışmasında 2 sergileme ödülü, 2005'te "Fotoğraflarla Bağcılar'ı Yaşamak" konulu fotoğraf yarışmasında birincilik ve mansiyon, 2006'da "Vakıf Medeniyeti Yılı" konulu yarışmada mansiyon, 2007'de "İnançlar" konulu yarışmada ikincilik ve mansiyon, 2008'de "Denizlerimiz, Göllerimiz" konulu yarışmada üçüncülük ve "Tarihi Yarımada Eminönü" konulu yarışmada üçüncülük, 2009'da "İstanbul" konulu yarışmada üçüncülük, “Adaların Mimari Detayı” konulu yarışmada birincilik, 2009 ve 2010 yıllarında düzenlenen "Cumhuriyet Coşkusu" konulu yarışmada mansiyon, 2009 ve 2011 yıllarındaki "En Güzel Lale" konu yarışmalarda 4 sergileme, 2012'de “Zeytinburnu” konulu yarışmada mansiyon, 2016'da ise "İstanbul’un Gençleri" konulu yarışmada sergileme ödülü kazandığını belirtti.

Erkol, uluslararası yarışmalarda ise Türkiye Avrupa Birliği Delegasyonunca düzenlenen "Türkiye’nin Yüzleri" konulu fotoğraf yarışmasında birincilik, Sırbistan'da düzenlenen Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda 5 sergileme, Yeni Zelanda’da düzenlenen fotoğraf yarışmasında 1 mansiyon ve 5 sergileme, Konya Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda mansiyon ve 4 sergileme, Haliç Üniversitesi Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda 3 sergileme, Arel Üniversitesi Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda 1 sergileme, Akfid Nasrettin Hoca Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda 1 sergileme, Mersin Fotoğraf Derneği'nin 1. Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda sponsor özel ödülü, Bursa Kent Konseyi'nin Uluslararası Fotoğraf Yarışması'nda 2 sergileme ödüllerini kazanma başarısını gösterdiğini anlattı.

2004'te "Köyden Kentten Kareler" konulu ilk sergisini açan Erkol, 2005'te İFSAK’ta "Yaşamdan kesitler" konulu, 2006'da"İstanbul'da Polis ve Gece" konulu, 2008'de "Sanatçı Polisler" ve " Dünden Bugüne Polis Karakolları" isimleriyle sergiler düzenledi.

Bahattin Erkol, 2017 yılında Türkiye Avrupa Birliği Delegasyonunca düzenlenen "Türkiye’nin Yüzleri" konulu fotoğraf yarışmasında "Eminönü'nde balık ekmek" adlı fotoğrafıyla kazandığı birincilik ödülünün kendisi için çok önemli olduğunu ifade etti.

Bu ödül kapsamında Fransa’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen Arles Fotoğrafçılar Buluşması etkinliğine katıldığını aktaran Erkol, "Bu ödül, uluslararası alanda aldığım en önemli ödül oldu bence. Arles’te sergi açan dünyanın en önemli fotoğraf sanatçılarının eserlerini izledim. Bu, fotoğrafa gönül vermenin bir ödülü oldu benim için." ifadelerini kullandı.

Fotoğrafın kendisi için bir hayat tarzı olduğunu ifade eden Erkol, sözlerini şöyle tamamladı:

"Fotoğrafı, güzel anları dondurup sonraki zamanlara taşıma aracı, aynı zamanda görsel bir tarih aracı olarak görüyorum. Şu anda nasıl İstanbul'un 1900'lü yıllarında çekilen fotoğraflara merakla bakıyorsak, şu anda ve öncesinde çekmiş olduğum fotoğraflara yıllar sonra merakla, belki de özlemle bakılacak olması beni ziyadesiyle heyecanlandırıyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :