Hastane enfeksiyonlarına karşı Ar-Ge Merkezi

Hastane enfeksiyonlarına karşı Ar-Ge Merkezi

İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen, İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile İTÜ iş birliğinde kurulacak merkezde, hastane enfeksiyonlarını önlemek için hava filtresi malzemeleriyle ekipmanlarının araştırılması,

İSTANBUL (AA) - İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) iş birliğinde, hastane enfeksiyonlarını önlemek amacıyla hava filtresi malzemelerinin, ekipmanlarının araştırılması ve geliştirmesini sağlayacak ve İstanbul Kalkınma Ajansınca desteklenen Ar-Ge Merkezi kurulacak.

İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğinden yapılan açıklamaya göre, "Hastane Enfeksiyonlarını Önlemeye Yönelik Hava Filtrasyonu Ar-Ge Merkezi"nin tanıtımı gerçekleştirildi.

Toplantıya İstanbul İl Sağlık Müdürü Kemal Memişoğlu, İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Tekstil Mühendisliği Dekanı Prof. Dr. Ömer Berk Berkalp ile diğer ilgililer katıldı.

Toplantıda konuşan İstanbul Anadolu Güney Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Lütfullah Orhan, bünyelerindeki 13 sağlık tesisinde 879'u nitelikli, 3 bin yatak kapasitesi olduğunu aktardı.

Yoğun bakım ünitesi yatak sayısı 407'ye ulaşan birliklerinin, bu açıdan İstanbul'un en geniş kapasiteye sahip birlik konumunda olduğunu vurgulayan Orhan, sözlerini şöyle tamamladı:

"Birlik olarak, sağlık hizmetlerimizin ivmesini arttırmanın yanında, eğitim, araştırma-geliştirme, sosyal sorumluluk projeleri, kurumsal kapasite geliştirme projelerine önem verdik. Sağlık politikalarında sürdürülebilirliğe verdiğimiz önemle, kamu kaynağını etkin, israf etmeden yönetme gayreti içerisindeyiz. Kaliteli, erişilebilir, sürdürülebilir sağlık hizmeti anlayışı için bugün bizi burada buluşturan projemiz gibi ilim ve bilim için duyduğumuz inanç ve motivasyonla sağlık alanında araştırma, geliştirme faaliyetlerini yönetim felsefemizde bir analiz kategorisi olarak kabul ettik."

- "Daha sağlıklı ve nitelikli hastane, ameliyathane geliştirmeye katkı vermek istiyoruz"

Projeye ilişkin bilgi veren İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Demir ise projenin üniversitede üretilen bilginin uygulamaya, sanayiye geçişinin en güzel örneklerinden olduğunu ifade etti.

Çalışmalar kapsamında çapları 100-200 nanometre olan lifler ürettiklerini ve bunlardan üretilen hava filtrasyonlarının da ürünlere dönüştürülmeye başlandığını aktaran Demir, şunları kaydetti:

"Hastanelerde, ameliyathanelerde, yoğun bakım ünitelerinde çok kritik operasyonlar gerçekleştirilmektedir. Burada önemli bir olgu da oradaki havanın içinde bulunan nesnelerdir. Proje kapsamında hayati önem arz eden havayı hazırlayan klima ve havalandırma sistemleri ancak onun da ötesinde filtre elemanları içerisindeki yüksek nitelikli yüzeyleri oluşturmak için nanoteknolojinin kullanılması amaçlanmaktadır. Proje kapsamında kuracağımız alt yapıyla filtre elemanlarının karakterizasyonu ve bunun da ötesinde ülkemize ithal edilen filtre elemanlarının bağımsız bir laboratuvar tarafından test edilmesi, kalitelerinin onaylanması, bu filtre sistemlerini kullanan veya çalıştıran elemanların eğitimi, bilgi birikimi ve bu bilgi sayesinde daha sağlıklı ve nitelikli bir hastane ve ameliyathane ortamı geliştirmeye katkı vermek istiyoruz."

Toplantı, İTÜ Tekstil Teknolojileri ve Tasarımı Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ali Kılıç'ın gerçekleştirdiği sunumun ardından sona erdi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :