"Güney Afrika Türkiye’nin Sahraaltı Afrika'daki en büyük ticari partneri"

"Güney Afrika Türkiye’nin Sahraaltı Afrika'daki en büyük ticari partneri"

Türkiye’nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen:- "Güney Afrika, Türkiye’nin Sahraaltı Afrika'daki en büyük ticari partneri fakat rakamlar hala istediğimiz düzeylerde değil"- "Son 15 yılda iki ülke arasında başta ticaret ve kültür olmak üzere birçok k

CAPE TOWN (AA) - MURAT KARADAĞ - Türkiye’nin Pretorya Büyükelçisi Elif Çomoğlu Ülgen, Türkiye ile Güney Afrika ilişkilerinin her alanda ilerlediğini dile getirerek, "Güney Afrika, Türkiye’nin Sahraaltı Afrikada'ki en büyük ticari partneri." dedi.

Güney Afrika Parlamentosunun yeni yasama yılı açılışına katılan Büyükelçi Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ilişkileri değerlendirdi.

Ülgen, Afrika açılımının Güney Afrika-Türkiye ilişkileri açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Türkiye ile Güney Afrika ilişkilerinin her alanda ilerlediğini belirten Ülgen, "Özellikle son 15 yılda iki ülke arasında başta ticaret ve kültür olmak üzere birçok konuda önemli mesafeler katedildi." diye konuştu.

Ülgen, Güney Afrika ile Türkiye dış politikasında da benzerlikler bulunduğunu kaydetti.

İki ülke ilişkilerinin gelişmesi için Güney Afrika’daki Türk kurumları ve vatandaşlarının tam bir uyum içerisinde çalıştıklarını dile getiren Ülgen, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı ve Türk Hava Yolları gibi kurumlarla olabildiğince fazla insana ulaşmaya çalıştıklarını aktardı.

Ülgen, Güney Afrika’nın, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyeleri için bir üs haline geldiğine dikkati çekerek, örgüte karşı Güney Afrika makamları ile yoğun şekilde görüşmelerin devam ettiğini ve FETÖ’nün nüfuzunun her geçen gün kırıldığını bildirdi.

- "Osmanlı mirasına sahip çıkmaya çalışıyoruz"

Güney Afrika’daki Osmanlı varlığına değinen Ülgen, “Afrika bizim hatıralarımızın, tarihimizin çok köklü ve gönül bağlarımızın çok güçlü örüldüğü bir kıta. Bu bağlamda Afrika bizim komşu kıtamız. 150 yılı aşkın süre önce burası ile bağlarımızın eğitim faaliyetleri ile başlamış olması bugün bizlere olan teveccühün en önemli kaynağı.” dedi.

Ülgen, Osmanlı alimi Ebubekir Efendi’nin buradaki Müslümanlar üzerinde çok ciddi etkiler bıraktığını belirterek, "Ebubekir Efendi hem kişiliği hem dini bilgisi hem de yaşam tarzı ile bugüne kadar gelen sağlam bağların oluşmasını sağlamış. Burada çok zengin bir Osmanlı mirası var. Bu ziyaretimizde Osmanlı mirası ile kucaklaştık. Tüm kurumlarımız ile bu tarihi mirasa sahip çıkmaya çalışıyoruz. TİKA’nın Güney Afrika’ya geldiği üç yıldan beri burada neredeyse dokunmadığımız Osmanlı mirası kalmadı.” diye konuştu.

- Ticaret hacmimiz 15 yılda 4 katına çıktı

İki ülke arasındaki ticaret hacminin son 15 yılda 4 katına çıktığını aktaran Ülgen, 2018 yılının Güney Afrika ile ilişkilerde bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.

Büyükelçi Ülgen, “Güney Afrika, Türkiye’nin Sahraaltı Afrika'daki en büyük ticari partneri fakat rakamlar hala istediğimiz düzeylerde değil. Bu minvalde ticareti kolaylaştırıcı anlaşmaları yapmak için Güney Afrikalı makamlarla görüşmelerimiz sürüyor. Güney Afrika’da özellikle de Müslüman toplumda tarihten gelen çok olumlu bir Türk algısı var." ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler