Güneş enerjisinde yatırımcılar destek bekliyor

Güneş enerjisinde yatırımcılar destek bekliyor

GENSED Başkan Yardımcısı Erkan:- "Güneş enerjisine 2014 yılından bu yana her megavat için ortalama birer milyon dolar yatırım yapıldı. Süreç içinde izinler, proje onayı ve kabulde yaşanan sıkıntılar giderilirse yatırım miktarı artacak"- "Güneş enerjisinde

ANKARA (AA) - GÜLŞEN ÇAĞATAY - Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) Başkan Yardımcısı Hakan Erkan, güneş enerjisine 2014 yılından bu yana her megavat için ortalama birer milyon dolar yatırım yapıldığını belirterek, "Süreç içinde izinler, proje onayı ve kabulde yaşanan sıkıntılar giderilirse yatırım miktarı artacak." dedi.

Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yılda toplam güneşlenme süresi 2 bin 737 saat olan Türkiye'de, metrekare başına düşen üretim potansiyelinin de her yıl için bin 527 kilovatsaati bulduğunu söyledi.

Önemli potansiyele sahip Türkiye'de güneş enerjisinin yaygın kullanılması için çalışmaların son yıllarda hızlandığını anlatan Erkan, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin toplam kurulu gücü bu yılın temmuz ayı sonunda 660,2 megavata ulaşmıştır. Bu da toplamda 660 milyon dolarlık yatırım anlamına gelir. Yıl sonu kurulu gücün daha da artacağını ve 800 megavata ulaşacağını tahmin ediyoruz. Güneş enerjisine 2014 yılından bu yana her megavat için ortalama birer milyon dolar yatırım yapıldı. Bir süre daha, her bir megavat için 1 milyon dolarlık bir yatırım yapılmaya devam edecek diye düşünebiliriz. Süreç içinde izinler, proje onayı ve kabulde yaşanan sıkıntılar giderilirse yatırım miktarı artacak. Cihazların Türkiye'de üretiminin yaygınlaşması ve yatırım sürecinin kısalmaya başlamasıyla güneş enerjisinin kurulum maliyetleri de giderek düşmeye başlayacaktır."

- "YEKA ihale şartları piyasaya uygun belirlensin"

Güneş enerjisi yatırımlarının hızlandırılması için sektörün beklentilerinin de oldukça fazla olduğuna değinen Erkan, "Güneş enerjisinde yatırımcının başlıca beklentisi, teşvik ve yerli üretimin desteklenmesi kapsamında yapılacak değişikliklerde, sektörün görüşlerinin de alınmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Düzenlemelerin hak kaybına neden olmaması için yeni yatırımcıları da kapsayacak şekilde ele alınmasını öneren Erkan, "Özellikle, Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) ihalelerinde, yatırımcının hazırlanma sürecinin göz önünde bulundurulması ve ihale şartlarının piyasa gelişmelerine uygun belirlenmesi gerekir." ifadesini kullandı.

Konya'nın Karapınar ilçesindeki YEKA'da güneş modülü üretim fabrikası, AR-GE merkezi ve güneş enerjisi elektrik üretim tesisi kurulması için açılan 15 yıllık alım garantisi içeren ilk ihalede, son tekliflerin 12 Aralık 2016'da alınacağı, pazarlık görüşmelerinin ise 15 Aralık'ta yapılacağı duyurulmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :