GRAFİKLİ - BOTAŞ'ın doğalgazda arz güvenliği hedefi belli

GRAFİKLİ - BOTAŞ'ın doğalgazda arz güvenliği hedefi belli

Arz güvenliği açısından halen 200 milyon metreküp olan günlük doğalgaz girişinin, orta vadede en az 350 milyon metreküpe çıkarılması hedefleniyor- Doğalgaz arz güvenliği açısından bu kış herhangi bir sıkıntı beklenmiyor

ANKARA (AA) - MURAT TEMİZER - Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), orta vadede doğalgazda arz güvenliği açısından Türkiye'de günlük giriş kapasitesinin 200 milyondan en az 350 milyon metreküpe çıkarılmasını hedefledi. Bu kış doğalgaz arz güvenliği açısından herhangi bir sıkıntı beklenmiyor.

AA muhabirinin BOTAŞ verilerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye halihazırda günlük yaklaşık 200 milyon metreküpten fazla doğalgaz ithal ediyor.

Türkiye mevcut durumda Rusya'dan Türkiye'ye gelen Batı Hattı boru hattından günde 42 milyon metreküp, Mavi Akım Boru Hattı'ndan ise günde 47,3 milyon metreküp doğalgaz sağlıyor.

Azerbaycan'dan gelen günlük 19 milyon metreküp gazın yanı sıra Türkiye doğalgaz sistemine, İran'dan da 28,5 milyon metreküp doğalgaz girişi oluyor.

Özel sektöre ait Aliağa LNG Terminali'nden de günlük 25 milyon metreküp doğalgaz girişi gerçekleşiyor.

Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nden de günlük 18 milyon metreküp doğalgaz sisteme giriş yapıyor.

Bu arada, kritik günlerde hızlı refleks sergilemek adına Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'ndan 1 Eylül 2016'da devralınan Silivri Kuzey Marmara-Değirmenköy doğalgaz depolama tesisleri de sisteme günde 25 milyon metreküp doğalgaz aktarıyor.

Türkiye'nin kritik dönemlerde günlük maksimum gaz talebi ise 230 milyon metreküpe ulaşıyor.

- Çalışmalar sürüyor

BOTAŞ ise orta vadede, günlük 350 milyon metreküp gaz giriş kapasitesine ulaşmak için çalışmalarını sürdürüyor.

Doğalgaz arz güvenliğinin sağlanması ve kaynak çeşitliliğinin arttırılması amacıyla yüzer LNG ve gazlaştırma ünitesi (FSRU) ile gaz iletim sistemine bağlantı yapılmasına yönelik entegrasyon çalışması devam ediyor.

Türkiye'ye 2018 yılında kazandırılması hedeflenen İskenderun ve Saros Körfezi'nde yer alacak iki FSRU'nun gazlaştırma kapasitesi ise 20'şer milyon metreküpten günlük toplam 40 milyon metreküp olacak.

Silivri Kuzey Marmara-Değirmenköy doğalgaz depolama tesislerinin günlük geri üretim kapasitesi de 2020 itibarıyla mevcut 25 milyon metreküpten 75 milyon metreküpe yükseltilecek.

Bununla birlikte Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nin kapasitesi de günlük yüksek doğalgaz çekişlerinin olduğu dönemde bu talebe cevap verebilmek için 27 milyon metreküpe çıkartılacak.

Birinci grup deposunun 2017 Ocak'ta aktif olması planlanan Tuz Gölü doğalgaz yer altı depolama tesisinin de, kapasite artımı ve ilave kuyuların açılması çalışmaları ve yüzey tesislerinde yapılacak revizyonlar ile geri üretim kapasitesinin ilerleyen dönemde günde 80 milyon metreküpe çıkarılması planlanıyor.

Bu kış herhangi bir doğalgaz arz problemi yaşanması beklenmezken, BOTAŞ Genel Müdürü Burhan Özcan da geçen hafta TBMM KİT Komisyonu'nda, orta vadede giriş kapasitesindeki günlük 350 milyon metreküp hedefine ilişkin milletvekillerine açıklamalarda bulundu. Özcan, "Bizim hedefimiz, sisteme minimum 350 milyon metreküp gaz verebilecek kapasite. Bu son derece önemli ve kritik bir hedef. Biz buna cevap vermeyi hedefliyoruz." ifadelerini kullanmıştı.

Doğalgaz Arz KaynağıGünlük Gaz Giriş Kapasitesi
Rusya - Batı Hattı42 milyon metreküp
Rusya - Mavi Akım47,3 milyon metreküp
İran28,5 milyon metreküp
Azerbaycan19 milyon metreküp
Egegaz Aliağa LNG Terminali25 milyon metreküp
Marmara Ereğlisi LNG Terminali18 milyon metreküp
Silivri - K. Marmara - Değirmenköy Depolama Tesisleri25 milyon metreküp
TOPLAM204,8 milyon metreküp


Planlanan Artışlar ve Gerçekleşecek Girişler
Marmara Ereğlisi LNG Terminali - 27 milyon metreküp - 9 milyon metreküp artış (2017)
Silivri K. Marmara - Değirmenköy Depolama Tesisleri - 75 milyon metreküp - 50 milyon metreküp artış (2020)
İskenderun ve Saros FSRU - 40 milyon metreküp (2018)
Tuz Gölü depolama tesisi - 80 milyon metreküp
TOPLAM: 179 milyon metreküp

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :