Görme engellilere mobil ortamda sesli kitap hizmeti

Görme engellilere mobil ortamda sesli kitap hizmeti

İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından yeni tasarlanan web sayfası ve mobil uygulamayla görme engelli vatandaşlara 7/24 sesli kitap hizmeti veriliyor - İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder:- ''Bu uygulamayı mobil telefonlara ve diğer elek

İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından yeni tasarlanan web sayfası ve mobil uygulamayla görme engelli vatandaşlara 7/24 sesli kitap hizmeti veriliyor.

İBB tarafından İstanbul Görme Engelliler Bilgi Merkezi Projesi kapsamında görme engelli vatandaşların daha rahat kitap indirip dinleyebilmesi için yeni bir uygulama başlatıldı. Görme engelli vatandaşlar, web ve mobil uygulama üzerinden 7/24 istediği kitabı indirip dinleme yapabiliyor.

İBB Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent genelinde kendilerine bağlı 21 halk ve çocuk kütüphanesi olduğunu söyledi.

Bu kütüphanelerden birinin Eyüp'te Görme Engelliler Kütüphanesi olduğunu anlatan Minder, ''Görme engellilere sesli kitap hizmeti vermeye 1997 yılında Atatürk Kitaplığında başladık. Zaman içerisinde bunu büyütmek amacıyla Eyüp'e taşıdık.'' diye konuştu.

Türkiye'de yaklaşık 250 bin görme engelli vatandaş olduğunu ifade eden Minder, şöyle devam etti:

''İstanbul Kalkınma Ajansına geçen yıl bir proje müracaatımız var. Bu kapsamında hem sesli kitap sayımızı artırma sözü verdik, hem de bunların mobil veya internet uygulaması olarak her tarafa erişilebilir olmasını sağlamak için çalışmaya başladık. Görme engellilerin bizler gibi kitap okuma şansları yok. Onlara kişiler kitap okumak zorunda ya da seslendirilmiş kitapların okunması gerekiyor. İBB olarak görme engelli vatandaşlarımıza sesli kitap üretmeyi, daha da geliştirmeyi amaçladık. Burada gönüllü okuyucularımız vasıtasıyla kitaplar seslendiriyoruz. 8 stüdyomuz var.''

- ''Daha çok okuyucuya ulaşmak istiyoruz''

Minder, uygulamayı görme engelli vatandaşların daha rahat kitap dinleyebilmesi için kurduklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Bu uygulamayı mobil telefonlara ve diğer elektronik cihazlara indirerek görme engelli vatandaşımız kitaplara daha rahat ulaşacak. Sistemde 4 bin kitabımız mevcut. Bunları Türkiye'den veya dünyanın herhangi bir yerinden indirip dinleyebilmelerini mümkün hale getirdik. Sadece bir yıl içerisinde 580 çeviri yaptık. Ama bundan sonraki süreçte biz sistemin alt yapısını kurduğumuz için, bunu hızlı şekilde çoğaltmayı hedefliyoruz. Okuyucularımız insan sesini tercih ettiği için, sesli kitapların gönüllü okuyucularımız vasıtasıyla seslendirilmesini yapıyoruz. Toplamda müracaat eden 5 bine yakın gönüllümüz var. Biz bu projeyle yeni bir basamak koyduk. Web sayfamız ve mobil uygulamalarda 200'ün üzerinde görme engelli vatandaşımız sistemi kullanmaya başladı. Biz daha çok okuyucuya ulaşmak istiyoruz. Bize görme engelli belgesini ulaştıranları sisteme kaydediyoruz.''

- "Uygulama çok faydalı"

Görme engelli Sinan Yurttav ise yeni uygulamanın çok faydalı ve kitaplara ulaşmak için kolay bir yöntem olduğunu belirtti.

Daha önce kitap okuyabilmek için sesli kütüphane olan yerlere gittiğini söyleyen Yurttav, ''Kütüphaneden CD ve flash ile kopyalayıp evde laptopda dinliyordum. Ama bu uygulamayla internet bağlantısı olan her yerde kitaplara ulaşabiliyorum. Şu anda 4 kitap indirdim ve onları dinliyorum. Bu engelli için gerçekten çok güzel bir şey. '' ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :