Görme engelli çocuklarına "ışık" oluyor

Görme engelli çocuklarına "ışık" oluyor

Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaşayan Saniye Araboğa, ikisi görme ve zihinsel, diğeri de yüzde 90 görme engelli üç çocuğunun bakımlarını yaparak ihtiyaçlarını karşılıyor- Anne Araboğa:- "Gecemiz gündüz, gündüzümüz gece olmuş. Ağlama krizleri geldiğinde onlar

BİTLİS (AA) - ŞENER TOKTAŞ - AHMET OKUR - Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaşayan Saniye Araboğa, bakımlarını eksiksiz yaptığı engelli üç oğlunu bir an olsun yalnız bırakmıyor.

Kale Mahallesi'ndeki kiralık bir evde eşi, görme ve zihinsel engelli oğulları 7 yaşındaki Eyyüp Ensar ve 11 yaşındaki Muhammet Emin ile yüzde 90 görme kaybı bulunan 14 yaşındaki Emircan ile yaşayan Saniye Araboğa, çocuklarına adeta "ışık" oluyor.

Araboğa, en büyük destekçisi Emircan'ın da gözlerini tamamen kaybetmesinden endişe duyuyor.

- "Emircan'ın gözleri tedavi edilsin"

Araboğa, ailesi ve akrabaları arasında fiziksel, zihinsel ve görme engelliler bulunması nedeniyle çocuklarının da engelli doğduğunu söyledi.

Görme engelli doğan iki çocuğunun daha önce hayatını kaybettiğini, diğer 3 çocuğunu yaşatmak için mücadele verdiğini anlatan Araboğa, en büyük isteğinin Emircan'ın gözlerinin tedavi edilmesi olduğunu belirtti.

Emircan'ı daha önce 3 özel hastaneye götürdüklerini ve yaklaşık 22 bin lira ödediklerini dile getiren Araboğa, gence "stargardt hastalığı" (görme kaybı) teşhisi konulduğunu ifade etti.

Doktorların, görme kaybının ilerlememesi için kök hücre nakli yapılması gerektiğini söylediklerini aktaran Araboğa, "Nakil için başvurduk. Daha bir sonuç alamadık. Diğer iki oğlumun da ne tedavilerinin ne de hastalıklarının adı var. Eşim asgari ücretle çalışıyor. Ben de bakıcı ücreti alıyorum ama çocuklarımın masrafları bunun üzerinde. En azından Emircan da gözlerini tamamen kaybetmesin. Oğlum benim evdeki elim ayağım. Bana yardım ediyor." dedi.

- "Gecemiz gündüz, gündüzümüz gece olmuş"

Anne Araboğa, bütün gününü çocuklarına bakmakla geçirdiğini, dışarıya çıkamadıklarını ve çıktıkları zaman da büyük sıkıntı yaşadıklarını anlattı.

Çocuklarının bütün gece uyumadığını, onlar için gece ve gündüz kavramının iç içe geçtiğini dile getiren Araboğa, şöyle konuştu:

"Gecemiz gündüz, gündüzümüz gece olmuş. Ağlama krizleri geldiğinde onlarla oturup ağlıyorum. Sabaha kadar oturup ağladığım günler oldu. Bir evimin olmasını da çok istiyorum. Çocuklarım sürekli ses çıkardığı için ev değiştirmek zorunda kalıyorum. Ya kapıcı ya da komşular ses çıkarmayın diye kapımıza geliyor. Bu nedenle kaç kez ev değiştirdim. Çocuklarımın tedavi olmasını istiyorum. Hiç olmazsa büyük oğlum tedavi olsun."

- "Avukat olup kardeşlerime bakmak istiyorum"

Ortaokul öğrencisi Emircan Araboğa da okuldan arta kalan zamanlarda annesine yardım etmeye çalıştığını anlattı.

Gözlerini tamamen kaybetmesi durumunda annesine yardım edecek kimsenin kalmayacağını vurgulayan Araboğa, "O zaman annemin kardeşlerime bakması daha da zor olacak. Kardeşlerimi ve annemi zor durumda bırakmak istemiyorum. İyi kalpli insanlardan tedavim için yardım bekliyorum." diye konuştu.

Kardeşleri gürültü yaptığı için oturdukları evlerde hep sorun yaşadıklarını belirten Araboğa, şu ifadeleri kullandı:

"Ben artık tedavi olmak istiyorum ama görme kaybım ilerliyor. Başarılı bir öğrenciyim. Okuyup aileme yardım etmek istiyorum. Gözlerimi tamamen kaybetmezsem avukat olmayı hedefliyorum. Kardeşlerimin ezilmesini, dışlanmasını istemiyorum. Bunun için de tedavi olmam gerekiyor."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :