Glutensiz Yaşam Derneği Selçuklu Belediyesi'ni ziyaret etti

Glutensiz Yaşam Derneği Selçuklu Belediyesi'ni ziyaret etti

Glutensiz Yaşam Derneği, dernek yöneticileri ile birlikte Konya Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’yı ziyaret etti

Glutensiz Yaşam Derneği Başkanı Öğr. Gör. Güngör Gökdağ, dernek faaliyetleri hakkında Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya bilgi verdi. Çölyaklıların yaşadıkları zorluklara değinen dernek başkanı Güngör Gökdağ, çölyaklılar, gluten hassasiyeti olanlar, tip 1 Diyabetliler, Haşimato ve Fibromiyalji hastaları ile birlikte, glutensiz beslenmek durumunda olanların sayısının ülkede çok arttığını, bunun yanı sıra teşhis edilemeyen ve sessiz bir klinik sergileyen daha birçok hastanın da olduğunu belirtti. Bu sebeple glutensiz beslenme imkanlarının yaygınlaştırılması ve artırılmasının çok büyük önem taşıdığını vurguladı.
 
Ayrıca ürün çeşitliliğinin artması ve daha uygun fiyatlara glutensiz ürünlerin ulaşılabilir olmasının da önemine değindi.  Bir de devlet ödeneği, ne kadar artarsa artsın bu durumu ticarete döken firmaların, zamlarla bu farkı kapattıklarını ve çölyaklıların her durumda mağdur olduklarını söyledi. İşte bu konuda Çölyaklıların, belediye ve diğer kamu kurumlarının desteğine çok ihtiyaç duyduklarına değindi.
Dernek Başkanı Gökdağ, ‘maddi durumu iyi olmayan ve nüfus olarak kalabalık olan aileleri düşününce, çölyaklılar için hayatın ne kadar zor olduğunu belirterek, Selçuklu Belediyesinin koli içeriğini çeşitlendirmesi onların yaşamlarına ayrı bir güzellik katacaktır’ dedi. ‘Şimdiye kadar belediye olarak verdiğiniz glutensiz un ve makarna kolileri inanıyorum ki alan kişileri çok sevindirmiş, size duacı olmuşlardır. Duyarlılığınınız için Selçuklu ilçesindeki Çölyaklı kardeşlerim adına teşekkür ediyorum’ dedi.
 
Dernek Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Abdülkadir Baştürk; ‘Çölyak hastalığının ömür boyu süren buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir bitkisel proteine vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalık olduğunu’ söyledi. Bağırsaklar başta olmak üzere birçok organda rahatsızlık verebilmesi sebebiyle Çölyaklı hastaların tek tedavi yöntemi olan glutensiz beslenmelerinin önemini belirten Baştürk, Çölyaklıların ihtiyaçlarını dile getirebilmek ve beslenme olanaklarını geliştirebilmek adına bazı önerilerde bulundu.
 
Dernek yönetim kurulu üyesi Diyetisyen Dr. Elif Yıldırım, ’Çölyak hastalığının günümüzde tıbbi tedavisi olmadığı için tek çözümün glutensiz beslenme olduğunu; Çökyaklı bireylerin besin temininde ve beslenmesinde zorluklar yaşadığını’ söyledi. Dr. Yıldırım konuşmasında piyasada satılan pek çok ürünün buğday kaynaklı olduğunu, buğday, arpa, çavdar ve bunlardan yapılan yiyeceklerin de çölyaklı bireylerin tüketemeyeceğini belirtti. Ancak bu ürünlerin glutensiz hammadde ile üretildiği takdirde çölyaklı bireyler için güvenli besinler olacağını, glutensiz ekmeğe ilave ürünlerin çeşitliliğinin artırılması gerektiğini söyledi.
 
Dernek kurucu üyesi İnt. Dr. Feryal Yaren İçoğlu ise, aynı zamanda 22 yıldır bir Çölyaklı olarak, Çölyak hastalığının teşhis konulduktan sonra bir yaşam biçimi olduğunu ve bir hastalıktan farklı olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi. Genetik yatkınlığı olan bireylerde her yaşta Çölyaklı olunabileceğini hatırlatan İçoğlu, bu konuda herkesin duyarlı ve anlayışlı olması gerektiğini söyledi. Konya gibi gelişmiş bir büyükşehir de bile, halen daha glutensiz ürünlere erişimin zorluklarına değinen İçoğlu, bunu aşabilmenin en iyi yolunun eğitim olduğuna vurgu yaptı.
 
Diyetisyen Yelda Altınışık ise, ‘2018 yılında hesapladığı bir çölyaklı çocuğun beslenme giderinin ortalama 750 lira olduğunu şu an ki artan fiyatlarla bu miktarın çok daha yüksek olacağını dile getirdi. Devlet desteği ne yazık ki bu rakamın sadece 1/7’sini karşılayabiliyor. Bir de yaşam için gerekli diğer ihtiyaçlarda düşünülünce asgari ücretle geçinen 4 kişilik bir ailenin yaşamı oldukça zorlaşıyor. Diyetine tam uyan bir Çölyaklı, tamamen sağlıklı bir bireydir fakat ürünlere ulaşımın zorluğu, ürünlerin çok pahalı oluşu ve maddi yetersizlikler çölyaklılar için hayatı oldukça güçleştiriyor dedi.
 
Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı ise, ‘biz Çölyaklı vatandaşlarımızın hayatlarına katkı sağlamak için belediye olarak tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Hatta uygulamış olduğumuz proje ile, Selçuklu Belediyesi sınırlarında oturan tüm Çölyaklı kardeşlerimize, 1 yıllık glutensiz un ve makarnayı evlerine kadar götürüp, bizzat kendilerine teslim ediyoruz.
Öte yandan Karatay Belediyesi’nde üretilen glutensiz ekmeğin satışını otogarda yapmayı planlıyoruz. Böylelikle ilçelerde yaşayan vatandaşlarımızın ulaşım sorunu yaşamadan, yol güzergahı üzerinden glütensiz ekmeğe erişimlerini kolaylaştırmak istiyoruz.  
Ayrıca Glutensiz Yaşam Derneği ile birlikte ortak çalışmalara da imza atabiliriz. Örneğin glutensiz ürünlerden müteşekkil bir koli hazırlayarak Çölyaklılara dağıtabiliriz.
Bunun dışında Konyalılara güzel bir haberimiz daha olacak. Selçuklu Belediyesi olarak Sosyal Destekler Müdürlüğü kuruyoruz. Çölyak ve benzeri birçok hastalığa hitap edecek şekilde araştırma ve çalışmalar yapıyoruz.’ dedi.
 
Misafirleri ile makamında bir süre sohbet eden başkan Pekyatırmacı, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, derneğin çalışmalarında başarılar diledi. Derneğin çalışmalarını belediye olarak her zaman destekleyeceklerini bildirdi.

Kaynak:HABER MERKEZİ

Etiketler :